Szeretnék egy dobi kislányt de nem tudom hogy farokkal vagy anélkül. Nekem tetszik hosszú farokkal de azt mondják hogy nagyon sérülékeny. Mi az igazság?
Nekem két dobi kislányom van :)
Az idősebb, aki már 5 éves, na neki megvan a farka, és a füle is rendesen. Soha nem rágta le a farkát, nem kergette.. Emellett semmilyen feladatban/vizsgában nem akadályozta, IPO és K99 vizsgákat is tettem vele, versenyekre nem jártam vele, de a vizsgái megvannak. A mai napig is nagyon fitt, szalad a labdája után, engedelmes, és semmi hátránya nincs abból, hogy van farka :)
A fiatalabb most múlt 2 éves, ő farokvágott, de a füle megvan hagyva. Neki sem származik semmilyen hátránya a farka vágatásától, de azért néha fura, hogy a kutyám nem csóválja a farkát, mert nincs neki. Vele most készülünk letenni az IPO-t, és arra is nagyon jól mennek a feladatok.
Ja, és mind a kettő kutyusom törzskönyvezett, engedelmességi vizsgás kutya.
Én állatkinzásnak tartom, hogy levágják egy kiskutya farkát, ezért mindenképpen farokkal.
Nekem spánielem van, annak sincs levágva a farka.
Az első válaszoló is Mátrixot nézett tegnap:)
Nekem a vágott farkú ugyan jobban tetszik,de valószínű,hogy sajnálnám megcsonkíttatni.
vágott fül, vágott farok, ez egyértelmű
amúgy ez nem kívánságműsor, általában még szaporítóknál is, tenyésztőknél is az összes kölyök farkát rögtön lecsípik
a másik meg az, és szerintem nagy igazság, hogy szaporítóknál, ha nincs vágva a farok, akkor valószínűleg nem látta a kölyköket állatorvos
nem értettél meg
idefigyelj, a tenyésztő, ahogy megszülettek, még lehetőleg aznap vagy 1-2 nap elteltével levágatja a farkát az összesnek, mivel pár napos korukban a legcélszerűbb ezt a kicsi kis beavatkozást elvégezni, minél későbbre van ez halasztva, annál rosszabb
tenyésztő nem fog arra várni, hogy esetleg te válassz egyet, te odaérj születésük után 24 órán belül, aztán válassz egyet olyan kölykök közül, akit nem tudsz letesztelni, hogy milyen lesz a viselkedése, stb.
arról nem is beszélve, ha fűt fát ígérsz, a tenyésztő meghagy egy kölyköt, aminek nincs vágatva a farka, aztán te pedig visszamondod a kölyköt, mivel gyakori az ilyen is
ugye hogy ez kivitelezhetetlen? vagy csak én érzem így? -volt tenyésztő-
Én a helyedben mindenképp farokkal venném meg. Semmi hátránya nem fog ebből származni, az csak egy tévhit, hogy ilyen okokból csonkolnák a farkukat, szimplán csak küllemi célokból történik.
Az belőle a probléma, hogy újszülött korában kell kiválasztanod a kiskutyát, mert a kölykök nagy részének a tenyésztő levágatja a farkát. Ilyen korban a viselkedés, küllem még csak kis mértékben jósolható meg.
Magyarországon is vannak olyan tenyésztők, akik meghagynak az alomban egy-két kiskutyát hosszú farokkal, olyan kennelt kell keresned.(Magyarországon egyébként szinte képtelenség eladni) Vagy épp az a baba kisebb volt, és rizikós lett volna levágni neki. Valóban 2-3 napos korban jo ezt a beavatkozást elvégezni, de legtöbb esetben a tenyésztő végzi saját maga, nem minden állatorvos tudja, hogy kell megcsinálni, ugy, hogy az a farok szép legyen, és ne kelljen később korrigálni.
Tartástól, és temperamentumtól is függ mennyi esélye van a sérülésre. Egy csóválós gyerek hamarabb beüti, miután
egész nap örömködik, és jár a feneke:) ha kennelben van tartva ott is nagyobb a valószinűsége. És az sem igaz, hogy a vágott farku kiskutya nem csóválja a farkát. Dehogynem. Látszik ahogy jár a kis farkuk jobbra-balra. én azt gondolom, ha szeretnéd hosszú farokkal, akkor a fülét sem szabad a későbbiekben bántai. Viszont ha vágott farok mellett döntesz, akkor a fület is illik. Olyan mintha félbehagyták volna. vagy igy, vagy ugy. Kannál mindenképp vágott, a szuka szép naturon is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!