Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mért ragaszkodik az emberek...

Mért ragaszkodik az emberek nagy többsége a fajtatiszta kutyákhoz? Mért nem tudják elképzelni, hogy egy keverék kutyát is lehet úgy szeretni mint az épp "divatos" fajtatiszta kutyákat?

Figyelt kérdés
Sokszor felmerül bennem a kérdés mikor sétáltatom a befogadott "korcsaimat" (ahogy sok fajtatiszta kutyás nevezi őket), hogy ők tényleg magát A Kutyát szeretik-e, vagy főként egy új divatnak hódolnak a cuki ruhácskákba öltöztetett kutyájukkal (akinek nem inge...). Mér van az, hogy képesek fizetni egy felnőtt divatos fajtatiszta kutyáért, de egy menhelyi felnőtt kutya szóba sem jöhet?
2009. jan. 30. 10:42
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
93%
Van aki ezt kedveli van aki azt.Én nekem egy fajtiszta 19 éves pulim van akivel együtt nőttem fel és együtt öregszek vele.Ezenkivül 2 utcáról megmentett keverékem van.Az egyiket egy dobozban találtam az uttest szélén amikor kicsi volt valaki kidobta de azóta gyönyörű hófehér nagykutya lett.A másik meg a nádasban találtam.Hosszu fekete szörű középméretű.Sokan el se akarták hinni hogy keverékek mindig kérdezgették hogy milyen fajtájuak mert soknak megtetszett főleg a fekete kutyusom.Dehát ez van.szeretem őket és büszke vagyok rájuk!Aki igazán szereti a kutyákat az nem a kutya fajtájával foglalkozik vagyhogy mennyibe kerül.
2009. jan. 30. 12:38
 12/22 anonim ***** válasza:
48%

Évekkel ezelőtt volt egy ismerős fiatal család, akiknek volt egy fajtatiszta labradoruk, kis korától ők nevelték. Tündéri kutya volt. Van egy kislányuk, akkor volt olyan 5-6 éves. Kb. 2 hónapos volt a kutya, amikor úgy gondolták, még egy kellene, hát elmentek menhelyre, és hazahoztak egy cuki, pár hetes keveréket. Ahogy nőtt, kiderült, hogy valami dobermann vagy roti keverék lehetett. Úgy 2 éve volt náluk, amikor a kislány játszott velük a kertben, a keverék pedig valamiért nekiesett, és szétmarcangolta a kislány egyik felkarját. A labrador meg nekiugrott a másiknak, és alig lehetett őket szétszedni. Pedig addig jóban voltak. (A kislány karját meg tudták menteni, de mindig látszani fog a támadás nyoma.)

Ez csak egy történet, és biztos, hogy én is általánosítok, de mivel volt egy ilyen személyes élményem, ezért nem tudok a keverékekre ugyanúgy nézni azóta. Persze nem a felnőtt, gazdival sétáló állatokra gondolok, hanem azokra a kis cuki kölykökre a menhelyen, amikből még lehet édes öleb, de vérengző vadállat is. Ha valaki kutyár akar, akkor a legtisztább, ha olyat választ, aminek az igényei is és a saját életformája is megfelel. Ha ezek alapján nézzük, akkor egy fajtatiszta kutyánál jobban ismertek a tulajdonságok, mint egy keveréknél, én csak ezért -nem divatból- választanék fajtatiszta kutyát.

2009. jan. 30. 12:42
 13/22 anonim ***** válasza:
71%

Utolsónak. Fontos, hogy azt a tévhitet, amit te képviselsz, (és még sajnos sok hozzá nem értő) eloszlassa valaki. nyilván nem én leszek az.

Ha egy kutya támad, akkor az általában a gazdát minősíti, anyának és apának lehet megköszönni a maradandó sérülést.

A kutya MINDIg dominanciára, falkavezér pozícióra törekszik, amíg a gazda meg nem tanítja neki (nem könnyű), hogy NEM! Ennek vannak praktikái.

Igen, változó a kutyák idegrendszere. A keverékeké is. Sem fajtatiszta, sem egyéb örző-védő kutyát nem veszek kisgyerek mellé, ha nem értek hozzá.

Aki nem képes megérteni a kutyákat az tartson aranyhalat, ne a saját gyerekénél kapcsoljon (ha egyáltalán leesik neki, hogy nagyon-nagyon felelőtlen és ostoba volt).

:S

2009. jan. 30. 12:47
 14/22 anonim ***** válasza:
95%

Akik most hirtelen felindulásból nagyon szeretik a bichont, westit, csivavát, beagle-t, meg a tökömtudja éppen melyik divatfajtát, azok minden szívfájdalom nélkül fogják kidobni az addigra felnőtt kutyát, csak mert éppen másik fajta lesz a divat, és akkor már az fog tetszeni neki. Ezek nem emberek, csak birkák, ami nem is baj, csak itt egy állat életével szórakoznak, nem pl egy ruhadarabbal amit ugyanúgy lecserélnek ha éppen más lesz a menő márka. Ők tartják el a megélhetési szaporítókat, hiszen pénzük nincs, vagy nem akarják kifizetni egy ilyen fajta normál árát (pedig a divatfajtákat normális tenyésztőnél is be lehet szerezni barátságos áron). Ezzel csak lerontják az éppen aktuális divatfajták megítélését, hiszen a felelőtlen szaporítás miatt pár év alatt rengeteg beteg, vagy idegbeteg kutya születik. Emiatt ki is megy a divatból, majd lesz másik amit éppen szeretni kell, csak mert azt láttuk valahol a TV-ben. Szerencsétlen, jobb sorsra érdemes skót juhászokat is majdnem kicsinálta teljesen a Lassie-őrület által elindított divathullám, kb 10 év kellett, hogy nagyjából helyreálljon az állomány, és minimális legyen az ideggyenge, öröklött betegséggel született kutyák száma. Ez vár pár éven belül a mostani divatfajtákra is.

Azokkal viszont semmi baj nincs akik nem a divat szerint, hanem valóban saját tetszésük szerint választanak egy fajtát, és azt tartják. Ők többnyire vannak annyira állatszeretők, hogy ha megtehetik akkor a fajtatiszta kutyájuk mellett minimum egy befogadott keverék is rohangál:)

2009. jan. 30. 12:56
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

tény hogy manapság vannak divat fajták, sőt ezek már szinte státusz szimbólummá váltak.

Olyan ez mint a ruhamárka...mindenki adidast akar, még akinek nincsen rá pénze az is, csak ez adidost fog venni a piacon negyedannyiért és takargatja a feliratot, miközben dicsekszik vele...

2009. jan. 30. 13:23
 16/22 anonim ***** válasza:
57%
Én személy szerint nem vennék teljesen fajtiszta kutyát. Az eddigi kedvenceimen mindig az egyik szülője fajtiszta volt, a másik nem. Nem csak azért, mert tetszett az a fajta, hanem mert tudtam, hogy mekkora lesz és mik az igényei. Na meg persze első látásra szerelem. Azt pedig nem értem hogy képesek az emberek egy állat szeretetét kemény pénzekért megvásárolni. UNDORÍTÓ!
2009. jan. 30. 13:51
 17/22 anonim ***** válasza:
45%

OFF. faja: kutya. Fajtája: pl német juhász.

Tehát nem fajtiszta, hanem fajtatiszta a helyes.:)

ON.

2009. jan. 30. 13:53
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Szomorú dolog, hogy a menhelyeken is vannak fajtiszta kutyák. Mi onnan hoztuk az alaszkai malamutunkat, igaz már nem volt kölyök és először kicsit féltünk tőle, de nagyon megszerettük. A másik kutyám puli keverék és őt is nagyon szeretem.Ha lenne rá lehetőségem még több állatot fogadnék be, de sajnos elég sokba kerül egy állat tartása (főleg, ha felelősséggel akarod csinálni).
2009. jan. 30. 13:58
 19/22 anonim ***** válasza:
62%
Szia!Nekem volt már mindkettő és ha megkérdeznéd melyiket szerettem jobban azt válaszolnám hogy egyformán.Mind a kettő megadta azt a szeretetet nekem amit egy kutya megadhat egy gazdinak.Én is elitélem ha egy kutyábol cirkuszi bohócot csinálnak,de nem csak a fajtiszta kutyákat öltöztetik hanem a keverékeket is.Én azt a gazdit aki ezt teszi a kutyájával meztelenül sétáltatnám végig a kutyafuttatón.Valyon hogy érezné magát?
2009. jan. 30. 16:11
 20/22 anonim ***** válasza:
88%
Nekem egy fajtatiszta, törzskönyvezett mudim van. 12 évesen ismertem meg a fajtát, akkor elhatároztam, hogy más kutyám nem lesz, csak mudi. Pár évvel későbba szüleim megengedték, hogy kutyám legyen, én természetesen a mudit választottam. Akkoriban volt a soproni mudis ügy, ezért a tesóm és én kitaláltuk, hogy mi lenne, ha befogadnánk egy menhelyi mudit, de a szüleim nem engedték, mert előtte még nem volt kutyánk és nem akarták, hogy a befogadott kutya berögzült rossz tulajdonságait az esetleges hibáinkkal tovább mélyítsük. Inkább egy könnyebben formálható kölyköt szerettek volna elsőként, akinek még nincsenek rögzült szokásai. Később rájöttem, hogy jól döntöttek. A környék egyetlen kutyasulijában annyira nem értettek hozzá, hogy sikerült elég rendesen félrenevelni a kutyát. Aztán sulit váltottunk. Ennek lassan egy éve, de a már szakszerű nevelés ellenére is érződik még a hatása a régebbi sulinak. Nem szeretnék belegondolni, mi lett volna, ha egy rossz körülmények közül mentett kutyával történik meg ez. Mint láthatjátok, nem divatból döntöttünk amellett, hogy tenyésztőtől vesszük a kutyát. Ha pedig már pénzt adunk érte, akkor megbízható helyről, jó szülőktől válasszunk kutyát, azért pedig fizetni kell, általában nem is kevestet. (Ez annak a válaszadónak szól, aki szerint undorító pénzt adni a kutyáért.) Azt én is elítélem, aki csak divatból, tájékozódás nélkül választ fajtát. Az viszont tényleg undorító.
2009. jan. 31. 19:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!