Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Örök vita, ti hogy látjátok?

Örök vita, ti hogy látjátok?

Figyelt kérdés
Magyar Rövidszőrű Vizsla vadász, munka kutya. Még is sokan mondják hogy nem lehet kinti kutyának tartani, a rövid szőre miatt. Mi az igazság? Hogy kell a vizslát tartani?
2011. jan. 8. 22:43
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Én nem szívesen tartanék rövid szőrű kutyát kint. Két esetről is tudok, mikor reggelre megfagyott a kint tartott angol vizsla és doberman. Nagyon jól szigetelt házának kell lenni és az sem baj, ha két kutya van, akik egymást is melegítik.

Hogy régen sem tartottak bent kutyát? Faluhelyen, tanyákon nem is a rövid szőrű vizslát tartották, tartják többnyire házőrzésre, de a meleg istálló nekik is rendelkezésre állt. A vadászkutyák pedig régen is be lettek engedve, vagy csapatostól kint tartva megfelelő helyen. A vadászokról pedig sok jót nem képzelek - tisztelet a kivételnek - bár aki szórakozásból öli a vadakat, annak a kutya élete sem ér sokat.

2011. jan. 10. 15:12
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

Utolsónak: Bocs, de a szemléleted messze áll a valóságtól, még szerencse, hogy a legtöbb munkakutyát és vadászkutyát (köztük a magyar vizslát is) nem olyan elvetemültek tenyésztették ki, mint Te.

A vadászok nagy részét pedig egyáltalán nem az öldöklés motiválja, és hidd el, a magyar vizsla igen is nagyon jól el van kint. Nagyobb odafigyelést igényel, mint az év többi részében, de jó kondiban lévő, egészséges kutyának nem lesz baja...ezt fel kéne fogni.

Minden kutya kitenyésztésének van célja, és annak a kutyának az a legjobb, ha ennek a célnak megfelelően tartják. Nekem több magyar vizslám is van, kint tartom őket...és mondok még valamit, vadgazda mérnök vagyok.

Kíváncsi vagyok, hogy az, akinek olyan a felfogása mint neked, hány vadásszal beszéltél, hány vadász munkáját nézted már végig. Egy hivatásos vadász munkája nem abból áll, hogy halomszámra lövi a vadat, és láncra kötve tartja a kutyáját.

Mi időt nem kímélve, karácsonykor, télen-nyáron, hidegben, melegben kint vagyunk a területen. Etetjük, itatjuk az állatokat, mert bizony éhen halnának nélkülünk.

Egy vizslának az az igazi élmény, ha gazdájával együtt mehet és vadászhat. Én mindent megtennék a kutyáimért, és állíthatom, hogy a legtöbb vadász meg is teszi. Nem azzal, hogy beengedi éjszakára a meleg szobába, aztán ha reggel elmegy dolgozni, akkor kirakja az udvarra. Egy szobában tartott kutyának egészségügyi megterhelést jelent, ha hosszabb időt kell kint töltenie a "hidegben".

Ja és bocs, falun lakom...nem csak a városiak tartanak vizslát, sőt, szerencsére leginkább vidéken tartják őket, nem pedig 40 négyzetméteres lakásban. Nem mondom, hogy ott nem lehet mindent megadni egy vizslának, de nem tud 100%-os életet élni.

Fel kell fogni: a vizsla munkakutya...ha elveszik a munkáját, elveszik az élete lényegét.

Én ajánlom, hogy menj el egy olyan vizslatartóhoz, aki hivatásszerűen használja a kutyáját. Egy vadásznak a kutyája a legjobb barátja, nélküle meg van kötve a keze. Ki az a hülye, aki egy ilyen állatnak ártani akar, vagy nem ad meg neki mindent. Egy igazi munkakutya, vadászkutya értéke felbecsülhetetlen.

Ez nem attól függ, hogy valaki az udvaron tartja-e a kutyát, vagy beengedi a lakásba. Attól még valaki lehet csúcsgazdi, hogy nem terheli feleslegesen a kutya szervezetét, és a lakásban is akad bőven felelőtlen gazdi.

Már korábban is írtam, hogy nálam is lehet bent kutya. Ha komoly ok van rá, és tartósan: ha beteg, ha kölyök, ha vemhes, stb.

Tehát nem arról van szó, hogy a "sok köcsög vadász", csak kihasználja a kutyát, csak esetleg tudja, hogy mi a jó neki.

Megfelelő körülmények között, egészséges felnőtt vizslát igen is lehet kint tartani!!!

2011. jan. 10. 18:31
 13/13 anonim ***** válasza:

Nem alaptalanul írtam a vadászokról, amit írtam. Azt is említettem, hogy tisztelet a kivételnek! Nem is feltétlenüla hivatásos vadőrökről beszélek, hanem akik valóban élvezetből gyilkolják a vadakat, fizetnek érte, és nem csak a selejtet, túlszaporulatot lövik ki. Nem vagyok szakember, ezért elfogadok meggyőző érveket ezzel kapcsolatban, de ezt soha nem fogom tudni elfogadni. Jó néhány esetet hallhattunk a hírekben is, hogy szinte a sétáltató gazdája mellől lőtték ki a kutyáját a vadőrök, holott erre némi körültekintés után nem lett volna szükség. Sajnos sokan vannak, akik magukat állatszerető embernek tartják, pedig sokszor csak a saját, hasznot hozó állatukat tudják "szeretni".

Volt nekünk is szálkásszőrű német vizslánk, kertben, kutyaházban élt, de volt pointerünk is, akit egy vadászni járó "úriembertől" kértünk el, mert le akarta lőni azért, mert nem vált be a vadászaton. Őt is kint tartottuk, de hiába volt mindig kinti kutya, télen nagyon tudott fázni, hiába volt viszonylag jó helye.

2011. jan. 11. 12:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!