Falkavezérség, fennel könyvvel. Hogyan?
Még csak tervezem a "család bővítését" de egy két dolog érdekel. Írják sok helyen, hogy miután hazaérkezem, először szép nyugodtan pakoljam le a dolgaimat és vagy 5-10 percig ne is foglalkozzak a kutyával, amíg lenyugszik, utána mehet a móka. Valahol azt is olvastam, hogy akkor is életbelép ez a dolog, amikor mondjuk átmegyek egy másik szobába és bezárom az ajtót. Tehát mondjuk ha elmegyek tusolni, vagy wc-re akkor utána ugyanúgy 5 percig nyugiba kell lenni?
köszi a választ!
Én nem tartottam ezt a másik szoba dolgot, és mióta minden rendben van a kapcsolatunkkal, azóta a hazaérős szabályt sem mindig tartom, mert van, hogy rohanni kell sétálni, nem fogom se magam, se a kutyát azzal szivatni, hogy levetkőzöm, és megvárom a nyugit.
Ezek a szabályok akkor jók, amikor van egy elszúrt kapcsolat, vagy valamilyen probléma, és hirtelen változást vezetsz be a kutya életébe. Olyankor nagyon sokat segítenek. De ha pl. egész pici korától alkalmazod őket, akkor simán sztereotípia lesz belőle, és semmit nem érnek.
Érdemes akkor bevezetni őket, mikor már kialakulóban vannak az első szárnypróbálgatások.
előbb érdemes elolvasni a könyvet(könyveket) utána pedig remélhetőleg nem lesz kérdés...:D
(az 5 perces szabály sem erről szól, nem így működik -amit leírtál...)
egy elolvasást megér, csak tanulni lehet belőle!
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Az elején én is betartottam nagyon szigorúan ezeket a szabályokat, aztán az évek folyamán egy kicsit engedtem belőle:)
Mondjuk szobából soha nem zártam ki, a fürdőt is résnyire nyitva hagyom, hogy tudjon ki-be jönni, ha akar.
Amikor elmegyek otthonról, az a kutyámnak teljesen természetes, soha nem hisztizett emiatt. És nekem is teljesen természetes, hogy nem kezdek el búcsúzkodni tőle.
Ha hazaérek, akkor sem ugrok a nyakába. Legfeljebb köszönök neki, megsimogatom.
Kiismertem a kutyámat annyira, hogy tudjam, semmit nem változtatna, ha mondjuk a fürdőből kizárnám. Szeret a közelemben lenni, és boldog, ha mellettem lehet.
Ettől még 100%-ig hallgat rám, és főnöknek tekint. Persze ebben sok munka van, és folyamatos tréninget igényel, de a spártai szigorral felhagytam:)
másodiknak:
Olvastam a könyvet. Légyszi világosíts már fel hogy miről szól az 5 perces szabály!
köszi!
Azt jelenti. De ezek nem kőbe vésett dolgok, és igazából baromira nem is ezen múlik, hogy ki a csapat vezetője. Ismerek olyat, aki simán lehívja a kutyát tüzelő szukáról, pórázuk szerintem nincs is, vagy valahol a sufniban, és mindig maga elé engedi az ajtóban a kutyáját, meg üdvözli ha hazaér.
Csak azon múlik, hogy általában melyik fél tudja érvényesíteni az akaratát.
az 5 perces szabály lényege (ami tökéletesen le van írva a könyvben-szóval ha nem vagy képben olvasd el újra!), hogy megvárd amíg a kutyus egy nyugodt, elfogadó tudatállapotba kerül...(alacsonyan tartja a fejét, fülek esetleg lazán hátracsapva, vagy leül ernyedten, esetleg lefekszik vagy elvonul a helyére). Amikor ezeket a jeleket látod akkor -Fennel szerint érdemes + 5 percet várni (szemkontaktus létesítése, beszéd érintés nélkül) mert az a biztos és nem csak egy esetleges feladatot kondicionáltál (mint pl.: a leül, vagy fekszik) hanem ez a + 5 perc garantálja, hogy a kutya valóban elfogadó, nyugodt, alázatos) Ez a pszichológiai eszköz imitálja a termésetes falkába visszatérő falkavezér(ek) rituális tevékenységét. Ők ugyanis nem engedik közel magukhoz az izgatott, kihívó falkatagokat csak azokat akik alázatosan, tiszetletteljesen közelítenek. Akik nem azokon egyszerűen keresztülnéznek, ignorálják őket büszke testartásban, nyugodtan rezzenéstelenül.
A lényeg tehát, hogy a kutya tisztelettudóan közelítsen és a találkozások menetét is a vezető (jó esetben az ember) irányítsa. Ha van kedve és alázatos a kutya foglalkozik vele ha nincs kedve, más dolga van akkor nem, és ha izgatott, ugat, ugrál a kutyus akkor is ignoráljuk amíg egyértelműen meg nem nyugodott, ekkor jutalmazhatjuk figyelmünkkel, simogatással, szóbeli üdvözléssel stb.
tényleg olvasd el figyelmesen a könyvet!!!:D
A cerberosos anyagnak meg nem sok köze van Fennellhez valójában. Sokmindent amit tanítanak ott Fennell kifejezetten ellenzi!-második könyvében fel is hoz olyan példákat, rosszul használt technikák közt említi pl. a kannadobálással hogyan lehet elcseszni egy kutya rehabját!
szerintem nem...nem mindegy, hogy minden esetben 5-10 percig ignorálod a kutyát-ha indokolt ha nem vagy amikor nyugodt a kutya interakcióba lépsz vele ez lehet pl.: 10 másodperc vagy 3 óra is
ez a nemmindegy! ugyanis ha mindig ignorálsz egy teljesen engedelmes kutyát akkor csak összezavarod, indokolatlanul -számára értelmezhetettlenül hagyod figyelmen kívül és ha egy izgatott, kihívó kutyánál csak 5 percet vársz és nem nyugszik meg addig akkor meg szintén nem ér semmit az egész csak károsabb lehet a gyakorlat mint hasznos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!