Hogyan NE neveljünk idegbeteg hörcsögöt a kistestű kutyánkból?

Amikor ugat, ki kell zökkenteni belőle. Ha ledobsz mellé egy kisebb kulcscsomót, az talán segíthet. És amikor nem ugat többet, dícsérni kell ezerrel, ezen belül természetesen a jutalomfalatra gondolok :)
Ha ez sem segít, akkor érdemes egy kutyaiskolába elmennetek, ott többet tudnak segíteni. Hozzáteszem, nem két nap alatt szokik le róla. Ha mindent jól csináltok, neki is meg kell változnia, adjatok neki 1-2 hónapot.

Ha a kutyáim nagy ritkán ugatnak valamit, akkor közéjük szoktam dobni egy üres pillepalackot.
Soha nem sikerül eltalálnom senki, de új játék és azzal foglalkoznak, nem az ugatnivalóval. Tereld el a figyelmét és ha elhallgatott, akkor jutalmazd meg.

Az a baj a kulccsomó dobálással, hogy egy ilyen kistestű kutyánál tuti, hogy a bizonytalanság az ugatás oka, így próbálja elijeszteni a számára rémisztő dolgokat. Azzal, ha beteszel a környezetébe még egy rémisztő dolgot, azzal csak még idegesebbé teszed, még érzékenyebben fog reagálni. De ez csak az én elméletem.
De azzal egyetértek, hogy a figyelmét el kellene valahogy vonni. Ez csak egy ötlet, de meg lehetne tanítani parancsra ugatni. Ha az már magabiztosan megy, akkor jöhet a csend parancs. Ezzel lehet játszani: hangot! falat, csend-falat. Aztán egy idő után már csak a csendért jár falat, és a hangot parancsot nem kiadni többet. Hosszadalmas, meg melós, és az elején még többet fog ugatni, de hosszú távon működik.
De ha tudsz olyan hangot adni amitől elhallgat, akkor azzal is játszhatsz, hogy elcsendesíted, és megjutalmazod, és addig megy a jutalom, amíg nem ugat, ha ugat nincs jutalom.
De a legcélravezetőbb az ok megszüntetése lenne, azaz hozzá kellene szoktatni a környezet ingereihez. Ebben nagy segítség lehet egy kutyaovi, ahol kicsit ti is többet tanultok az ő nyelváről, és kontrollált körülmények között tudjátok a magabiztosságát növelni.
Köszönöm mindenkinek az ötleteket? Spontán, nem tudatosan, de azt hiszem, eddig is hasonlóval próbálkoztunk, elterelni a figyelmét, szóval jó úton haladunk, és mostantól tudatosabban tesszük majd! Tudom, hogy még időt kell neki hagyni, mert picike, de szeretnénk megelőzni, hogy túlságosan mélyen rögzüljön benne ez a viselkedés. A szomszédunk nagyon elrontotta ebből a szempontból a yorkiját, és nem szeretnénk hasonlóan járni. Valószínűleg tényleg félelemből csinálja, mert főleg messziről van nagy szája, közelről már bárkinek hanyattvágja magát és bújik a simiért.
Kutyasuliba mindenképp szeretnénk majd menni, de mivel rövidszőrű törpetacskó, nem szálkás, 10-15 perc után már didereg még kint. Szóval majd tavasszal, csak azért próbáljuk addig is nevelni, mert tavasszal már 6 hónap körül lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!