Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 2 hónapos kutyám kezelhetetlen...

2 hónapos kutyám kezelhetetlenné vált vagy talán az is volt? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

1 hete hoztam haza a terrierem,az elején minden jól ment,kis rosszalkodás volt,de azt el lehetett nézni,viszont 2 napja teljesen kezelhetetlen!!!Nem hallgat rám egyáltalán,nem lehet vele semmit sem játszani,mert annyira bepörög,hogy harapja a kezünket,de annyira,hogy az már fáj!Ha pedig be akarjuk fejezni a játékot a lábunkat támadja,tépi a nadrágot és közben morog!Ezek miatt már én sem tudok nyugodt maradni és a nevelése sem megy!Egyébként nagyon okos és értelme kutyus,szeretem nagyon,tudtam mit vállaltam,tudom milyenek a terrierek,de ez nem tűnik annyira normálisnak!Nem fogadja el,ha valamit nem szabad!!!Belepisil az ágyába!Oviba még nem tudom vinni,tk-s kennelből való kutya,a szülei szűrtek,eddig minden oltása meg van!

Én rontottam el valamit???

Az orrakoppintás újsággal vagy kézzel nem jó,mert akkor a kezünknek támad,a grabancnál nem tudom megfogni,mert akkor vergődik,faképnél sem tudom hagyni,mert akkor támadja a lábunk!Ha harap és sikítunk egy fél másodpercig hat rá,utána folytatja!!!!

El vagyok keseredve,meg akarom oldani ezt a problémát és szeretném,ha kapnék normális válaszokat,mert a "te vagy a hülye" típusú szövegre most nagyon nincs szükségem!

Kérlek segítsetek!!!!

2010. dec. 31. 17:45
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
még! csak két hónapos és már! nem tudod kezelni? ajándékba kaptad? utána néztél egyáltalán a fajtának? majd itt biztosan fogsz tanácsot kapni, de a legjobb lenne a kutyaiskola.
2010. dec. 31. 17:50
 2/10 Akiteki ***** válasza:
100%

Két hónapos, most még könnyen találhatsz neki gazdát.

Ha már vele sem bírsz, később rosszabb lesz.

Ez nem kioktatás, de értelmetlen így kutyát tartanod.

2010. dec. 31. 17:53
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos ezzel valamilyen szinten számolnod kellett, hiszen a terrierek nagyon makacs fajták, kemény kezű gazdák kezébe valóak, és lehet ez aztán kistestű (yorkshire) vagy akár nagytestű kutya esetében.

Amikor úgy látod már, kezd eldurvulni, hagyd faképnél, ne játssz vele, így kikerülheted az esetleges támadásokat feléd. A rangsort mindenképpen tisztázni kell majd, ehhez jó segítség lesz majd a kutyaovi/kutyaiskola, de ehhez még kicsi, szóval később. Az újságot viheted magaddal, egy jó nagyot rákoppinthatsz az orrára, nem kell finoman, a kutyák fájdalomtűrése sokkal nagyobb a miénknél, amit te már egy fegyelmezőütésnek szánsz (ami nem nagy, hisz csak fegyelmező), az nekik egy gyenge sugallat.. Nem mondom, hogy meg kell verni, én sosem bántottam a kutyáimat, de egy-kétszer oda lehet nekik suhintani, hogy tudják már hol a határ.

Grabancfogást nem kell túlreagálni, egyszerűen megfogod a grabancát és elviszed egy melegebb éghajlatra a lakáson/kerten belül, leteszed (nem levágod!!). Esetleg megpróbálhatsz mély hangon rákiabálni, hogy NEM SZABAD, ROSSZ KUTYA stb.

Én inkább a pozitív megerősítéses módszer híve vagyok inkább, bár volt, hogy nálunk az ő módszerük nem segített, és a másik oldalé pedig igen. De az is megoldás lehet, hogy amikor nyugodtan viselkedik, megjutalmazod. Ehhez beszerezhetsz klikkert is, bár azt inkább feladatoknál kéne használnod. Együtt is tanulhattok már engedelmességi feladatokat: ül, fekszik, gyere ide. Náluk még ez nagyon jó feladatok, amikor nagyobb lesz, több mindent lehet már nekik tanítani.

Nagyon hamar hoztad el, úgy látom 7 hetesen, én az enyémet csak 9 hetesen vihettem el, mert hogy még akkor a mamájával voltak, és a mama szocializálta őket, grabancfogás volt ha balhét csináltak stb. A tenyésztő is nevelte őket, az én kutyám 9 hetesen már viszonylag behívható volt, emberekkel teljesen szocializált.

2010. dec. 31. 17:54
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésedre a válasz: igen te/ti rontottátok el.

valamint a másik feltevésedre, miszerint ez nem normális: pedig egy ennyi idős, dominánsabb terrier kölyöknél ez igenis normális - ezért szükséges a nevelésben a határozottság.

És saját magad adtad meg a választ:

"de azt el lehetett nézni"

Olyan nincs egy kutyánál h amíg kicsi, az első napokban, ill. bármilyen más indokkal elnézem, aztán meg az ellenkezőjét követelem tőle.

Az egyetlen megoldás, h következetes vagy. Játékot csak te kezdeményezz, és te is fejezd be. Hagyd ott, amint nem kívánt módon kezd viselkedni. Ha jön utánad, becsukod magad után az ajtót. Olyankor folyamatosan hagyd figyelmen kívül. Fordulj el. És NE SZÓLJ hozzá, mellőz mindenfajta kommunikációt vele, mintha nem is létezne. Amikor harap, feljajdulsz nagyon fájdalmasan, de nem ingerülten, és ott hagyod. Ha ezeket a szabályokat így lefekteted, nagyon gyorsan rájön mik a játékszabályok, mikor van játék és meddig. A kutyák alapvetően szabálykövető állatok, és szükségük is van azokra - ha a kedves gazdi ezeket a kereteket nem képes megadni neki, kitalálja magának és közben feszegeti a határokat, h meddig mehet el. Az ingerültséggel, agresszióval viszont nem fogsz elérni semmit.

Sok sikert!

2010. dec. 31. 17:55
 5/10 A kérdező kommentje:
Ismerem a fajtát,ismerek már ilyen kutyákat is!Eddig minden rendben volt,hallgatott rám,most 2 napja lett ilyen!Nem akarom senkinek sem odaadni,én szeretném megpróbálni,mert felelős vagyok érte!
2010. dec. 31. 17:55
 6/10 anonim válasza:

Huhh, elég összetett a probléma... csak akkor ilyen agresszív és kezelhetetlen, ha játszani akartok vele?

Szerintem próbáld ki ezt: Vidd el egy jó, kiadós sétára. Fáradjon el rendesen! A legjobb, ha be tudtok ugrani egy kutyafuttatóba, hogy alaposan kirohangálja magát. Vagy ha magától nem futkározna, vidd magaddal egy szeretett játékát, pl egy labdát és dobáld azt.

Miután így elfáradt, menjetek haza, és kicsit tanítgasd. nem tudom, hogy állsz például az "ül" paranccsal. Ha még nem tanítottad meg neki, kezdd el most, ha meg már tudja, gyakorold, vagy esetleg tovább is léphettek, pl a fekszikre. Ha szépen engedelmeskedik, dícsérd meg, simogasd, veregesd meg. És jöhet jutalomként egy kis játék.

Talán, ha már így lefárasztottad mind agyilag, mind fizikailag, nem lesz kedve olyan agresszíven fellépni. Lehetőleg játsszatok valami olyasmit, ami alatt nincs annyi lehetősége a kezeteket harapdálni, pl labdázzatok vele, vagy kötélhúzósat is játszhattok egy régi bakanccsal/ pulcsival... azt tanácsolnám, eleinte ne kerüljetek vele egy szintre, ne guggoljatok le vagy üljetek mellé a földre, maradjatok állva, ha kell, magasodjatok fölé. Próbáljátok gyakorolni, hogy a játék ne durvuljon el; értse meg, hogy ha határozottan rászóltok, hogy "elég!" valóban be kell fejezni az őrültködést.

Ha végképp semmi sem használ, van pár módszer még... kezdem az enyhébbekkel.

1.) Játék közben, ha a kutya bevadulna, mellé kell dobni valami rémisztő, hangos tárgyat, pl egy jó nagy kulccsomót, vagy egy kavicsokkal teli konzervdobozt.

2.) vízzel is lelocsolhatjátok

3.) Játsszatok vele úgy, hogy rajta van a póráz, és ha megharap valakit, kiáltsatok rá keményen, rántsátok vissza, rázzátok meg. Nem kell öt méterre fellógatni a levegőbe, vagy ilyesmi, csak annyira, hogy felfogja: ti vagytok az erősebbek!

Úgy látszik, a kutya nagyon igyekszik megszerezni a dominanciát. Ne hagyjátok neki, nehogy később még jobban a fejetekre nőjön! Ha nem tud normálisan játszani, akkor séta után ne is fogalalkozzatok vele, menjetek be a házba, hagyjátok kint.

Egyébként simogassátok, beszéljetek hozzá, nem muszáj féktelen játszadozásokba kezdeni, amíg ilyen ingatag a rangsor. Próbáljátok minduntalan feladatok elé állítani, újabb és újabb gyakrolatok/ feladatok megtanításával. Sok jutalom, hogy metanulja, ez tőletek jön, és jó adag határozottság, következetesség. Fokozhatja az engedelmességet, ha séta közben is utasítjátok, hogy melletetek jöjjön, odafigyeljen rátok. Gyakran lefektethetiktek a fűbe, a hátára is dönthetitek, és vakarjátok a hasát. e is hangsúlyozza, hogy ti fölötte álltok.

A pisilés... hát, azt büntessétek nagyon szigorúan. legjobb odafigyelni rá, hogy azonnal rajta kapjátok a tettén, mert később nem érti majd, miért büntetitek. Ha épp bepisil, kapjátok el a grabancát, nyomjétok az orrát a tócsába, és keményen kiáltsatok rá: Nem szabad! vagy fujj! az orrára is vághattok. Aztán pateroljátok ki, ha megoldható. Amint egyszer is jó helyen végzi a dolgát, pl ha elviszitek egy gyors sétára, bőségesen dícsérjétek meg.

Remélem, valamit segítettem, bocs a kimerítő válaszért. Sok sikert! Írj majd, ha van változás! ;-) :)

2010. dec. 31. 18:07
 7/10 anonim ***** válasza:
73%

1.) Játék közben, ha a kutya bevadulna, mellé kell dobni valami rémisztő, hangos tárgyat, pl egy jó nagy kulccsomót, vagy egy kavicsokkal teli konzervdobozt.

Ezzel egy érzékenyebb kutya (igen, egy domináns kutya is tud érzékeny lenni a zajokra, vagy idegesebb típusú ilyen szempontból) idegrendszerét taccsra lehet vágni - máris kész a zajfélős kutya.

De az tény és való, h ki kell zökkenteni valamivel - gondolom ez lett volna a cél ezzel...

2010. dec. 31. 18:59
 8/10 anonim ***** válasza:
Az, hogy te ismersz ilyen kutyákat, nem biztos, hogy tényleg tudod, milyenek, azt meg legfőképpen nem, hogy alkalmas is vagy a tartásukra. Csatlakozom az előttem íróhoz. Gondold át a dolgokat alaposan, mert ha már most ilyen komoly gondod van a nevelésével, akkor mi lesz később?? Most még mind a kettőtök viszonylag kevés (lelki) sebbel megúszhatja a dolgot.
2010. dec. 31. 19:53
 9/10 Akiteki ***** válasza:
53%

Mit szeretnél megpróbálni? Egy hete van Nálad és már nem bírsz vele! A tenyésztő is hibás, hogy nem mérte fel, kihez megy a kiskutya. Vele kéne beszélni.

Kutyát nem azért tart az ember, hogy már egy hét után vért izzadjon, hanem hogy öröme legyen benne. A kutyus érdekében vissza kellene vinned.

2010. dec. 31. 21:19
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!!!Igen csak játék közben ilyen a kutyus,egyébként nagyon értelmes,már megtanulta az ül parancsot és már jutalomfalt nélkül is tudja,most tanuljuk a feksziket és az is nagyon jól megy neki,rettentően okos kutyóka,azt már el tudtam érni,hogy ne a kezem legyen a célpont,hanem a játéka,ha azt rágja és nem a kezem,akkor nagy nagy dicséret :)Ez be is jött,nem piszkálta a kezem már jó ideje!Még kicsi ezért nem merem még kivinni a kertbe,mert nagy hó van,igyekszem idebent is lefárasztani!Nagyon sok hasznos tanácsot kaptam,ezeket köszönöm...sajnos én nem kutyakiképzőként jöttem már eleve erre a világra,így ezeket még nekem is tanulni kell!Nagyon igyekszem...
2010. dec. 31. 22:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!