Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Akik ehhez hasonlóan nevelnek,...

Akik ehhez hasonlóan nevelnek, segítsenek, plííz! Gondban vagyok a letiltással! Pontosan mi legyen az?

Figyelt kérdés

Egy emberekkel és más kutyákkal is domináns kan szokott nálunk lenni megőrzésre elég gyakran, és nem ritkán egy hétig is.

Van két szuka kutyám, és számtalan macskám. Ők nagyon jófejek, soha nem okoznak gondot, nem rombolnak, nem szöknek, nem szegülnek ellen.

A kan megvan legalább 70 kiló, és 1 éves. Nagyon neveletlen, nagyon nehéz egyáltalán azt elérni, hogy az ember szemébe hajlandó legyen nézni, egyáltalán nem keresi a kontaktust, és nem hagyja, hogy irányítsák.

Mindenkit fellök, nem senkit sem akar kikerülni, ráugrik az emberekre és rágcsál. Letépi a fák és bokrok ágait, pusztít mindenhol.

Állandóan belemászik az ember képébe, de nem néz rá.

A testével próbál kontrollálni mindent és mindenkit.

Tehát már megtanulta, hogy ő az erősebb, és megéri kihasználni.

Bármiről, ha letiltom, azonnal újrakezdi, és ez így megy egészen addig, amíg kénytelen nem leszek elkapni a grabancát, földhöz b***ni, és rajta üldögélni.

Kizárólag ekkor képes elgondolkozni rajta, hogy feladjon a hülyeségével, de ez se tart sokáig.

Valamit sürgősen kezdenem kell a helyzettel, mert nálunk nagy anyagi károkat okoz, amire persze könnyű azt mondani, hogy a mi hibánk, miért nem vigyázunk rá. De mi a fenét csináljak, ha a gazdái abszolút nem fegyelmezik, megkapja a napi sétát, de azonkívül semmi kontaktus nincs közöttük, mert egész nap otthon sincsenek.

ÍGY nem kap fegyelmezést, szabályokat, hisz nincs, aki ott legyen és betartassa. Nem kap simit, ölelgetést, mert nincs, aki kimenjen hozzá. Szinte semmit nem kap, és a sétát se minden egyes nap.

A kérdésem a következő:

1. Amikor leülök a földre (igen, ilyen hidegbe is), és úgy eszek, és ő odapofátlankodik, ütögeti a fejem és a kaját, ki akarja lökni a kezemből, rám ugrik, stb.,

- akkor mivel állítsam le? Szóval, még ha rákiabálok, se lehet. Ha felállok, azzal meg elvileg vereséget szenvedek, nem? Mert ő korrigált engem, ő volt befolyással rám, ő billentett ki.

2. Amikor bent vagyok a garázsban (van egy macskabejáró rés az alján), akkor bedugja a fejét, vagy a lábait, és döngeti, feszegetni, az ajtó meg recseg, ropog, bármikor képes lenne letépni, márpedig ez a kutyáim és a macskák védett helye, máshova nem tudnak elbújni a szél és eső elől :S

Nemsokára teljesen tönkrevágja :( Ilyenkor hogy büntessem? Ő kint van, én bent.

Kapjam el a fejét vagy a lábait, amikor berakja?

3. Az ételét annyira védi, hogy elmondhatatlan.

Képes a többi állatra támadni, ha meglátja a kezemben a tálakat.

Képes rájuk támadni, amikor ő már megette, de a többi még eszik.

Képes rájuk támadni, amikor már mindenki végzett, a tálakat is elvettem már onnan, be is vittem, és valamelyik arra szaglászik, amerre az övé volt. Ilyenkor gusztustalanul elkapja őket.

Ilyenkor mi legyen a büntetés? Mi, ha készül hozzá? Mi, ha lekéstem ezt a pillanatot?

És mit csináljak utána, feloldásképp, békítőként a kutyákkkal?

Az a problémám vele, hogy nagyon nehéz eset, tulajdonképpen leszarja, hogy ki mit akar, azt teszi, amit gondol, apát egyszer fel is húzta valamivel, és adott neki egy-két pofont (120 kilós), de akkor is csak annál jobban csinálta.

Mi lenne a hatékony büntetés?

Mi lenne a hatékony tiltás?

Nem akarom megütni, mert ő sem csinál durva dolgot, amikor dominánskodik, tehát harapdál, rágcsál, felugrik, piszkál, tologat, de nem morog, nem harap, turkálhatok a kajájában, bármikor elvehetem, stb. Szóval csak finoman csinálja.

A gazdái meg azt se fogják fel, hogy amit produkál, az szíbtiszta dominancia az emberek irányában. Azzal áltatják magkat, hogy még kölyök, és majd kinövi. De hát már elmúlt egy éves...!

2010. dec. 27. 17:50
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Most követtem el hibát :(

Kiültem a földre sütis tállal a kezemben, és mindhárom kutya követett. A két sajátnak elég volt annyi, hogy megtorpantam, tudták, hogy ott van állj. A nagy meg, amikor leültem enni, odajött és egy szemvillanás alatt már fölöttem állt, és egy centire volt az állkapcsa a táltól, úgyhogy még fel se fogtam mit csinál a kutya, de lendült a kezem, ami a fején csattant, mert mást nem tudtam hirtelen csinálni, hogy leálljon, vagy megkapja az ételt... De ezzel leállt, és taktikát váltott, kiszemelte magának a kisebb kutyám, ami néhány méterrel odébb ült, és megindult felé egyre gyorsabban, akkor pedig úgy ráüvöltöttem, ahogy a torkomon kifért.

Utána nem volt gond, pedig a végén a fekhelyén ültem, és néhány centire a fejétől ettem a tányérból, de ez szerintem már megfélemlítés volt tőlem.

Ez a bajom azzal, hogy ilyen nagy, és nem érdekli a másik, mert egy 30 kilós kutyának elég lett volna odabökni, ha ilyen természetességgel veti rá magát a kezemben lévő tálra, amiből épp én eszem, őt meg már mással nem tudtam eltéríteni, nehéz hangsúlyosan viselkedni anélkül, hogy ne kelljen erőszakot alkalmazni, mert az odabökést és a hasonló figyelemfelkeltő érintéseket egyrészt meg sem érzi, másrészt nem tulajdonít nekik jelentőséget.

2010. dec. 27. 19:46
 12/12 A kérdező kommentje:
De nagyon köszönöm mindenkinek! Kár, hogy nem előbb írtam ki a kérdést, mert holnap délután viszik el a kutyát, de lefogadom, hogy szilveszter alkalmável is elutaznak majd :S Akkor majd próbára teszem magam, jó tippeket kaptam tőletek :))
2010. dec. 27. 19:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!