Figyelem zavaros kutyusnál mivel tudom magamra felhívni a figyelmet? Valakinek nincs valami ötlete/tapasztalata?
Ha a klikkert már érti, ismeri az nagyon jó alap.
Ha viszont nem motiválja a kaja, akkor két dolog lehet. Nem elég ütős a kaja, vagy nem elég éhes a kutya.
Rám eleinte egyáltalán nem figyelt a kutyám, és nálunk elég drasztikus megoldása volt a problémának. Konkrétan jó darabig nem volt kaja tálból, csak figyelemért, kézből. Mindig volt nálam falat, és annyit kellett tennie érte, hogy folyamatosan növekvő ideig tartja a szemkontaktust, akkor etettem. Tehát az ő döntése volt, hogy mennyit eszik, nem olyan kegyetlen módszer mint ahogy hangzik, csak kérnie kellett, és kapta a kaját, de sosem tálból.
Elsőre azt javaslom, hogy egy-másfél napot ne adj neki enni, és ne is foglalkozz vele egyáltalán. Ne figyelj rá, ne szólj hozzá. Sétát is meg lehet oldani szó nélkül pórázon.
Aztán eleinte alacsony ingerkörnyezetben gyúrj rá a szemkontaktusra. Otthon, csendben. Ha ott már jól megy, akkor jöhetnek a zavaró körülmények. Először csak kérj meg valakit, hogy tegyen-vegyen körülöttetek. Ha már úgy is tud rád fókuszálni, akkor menj ki az udvarra, ha már ott is megy, akkor a parkba, de először éjjel csöndben, aztán fokozatosan nehezítsd, csak úgy, hogy mindig legyen sikerélménye, mindig csak annyival növeld az elárást, hogy még épp teljesíteni tudja.
Aztán ha ezek jól mennek, van még egy nagyon jó trükk. Baromi nehéz megcsinálni, de nagyon megéri. Egy hétig csak szavak nélkül kommunikálj vele. Megszokta, hogy a gazdi, mint a kossuth rádió mondja folyamatosan, nem fontos rá figyelni, ezt érdemes megtörni.
De ehhez kőkemény önfegyelem kell, meg türelem. Nekem az első két napon másfél óráig tartott a séta, és semennyit nem haladtunk. Ha akartam tőle valamit, akkor megálltam és vártam hogy rám nézzen. Volt, hogy 15 percet álltam egy kereszteződésben, mert arra vártam, hogy le tudjam ültetni. Ha már rádnéz, akkor klikk+kaja, és azonnal kézjellel a feladat, azért is klikk, kaja. Kb. a negyedik napon már nagyon figyelt. Egy hát után elkezdtem nagyon halkan beszélni. Minden pisszenésemre reagált :)
A kutyád nagy valószínűséggel nem figyelemzavaros, csak tele van energiával.
A labrador munkakutya. Olyan sokan nem veszik figyelembe, hogy mit is jelent ez.
Egy egy éves kutya különben is kamasz, akit minden érdekel.
Sok foglalkozás, futtatás, elfoglaltság kell számára.
Nincs más trükk, nincs más recept. Ha saját nevelésű munkakutya kell, akkor az ezzel járó feladatok is kelljenek.
Aki nem tud ilyet vállalni, az ne kölyökkutyát és főleg ne munkakutyát vegyen magához.
Valamire kitenyésztik, aztán a kedves gazdi minden fogást kitalál, hogy kinevelje belőle.
Hadd tombolja ki magát, aztán jöhet a tanítás és fegyelmezés. Legalábbis ha nem akarsz állandó hadakozást.
olyan,hogy figyelemzavaros kutya ?? na ,olyan nincs.
többet mész-mozogsz a kutyáddal mint a legtöbb kutyás.
és mégsem figyel rád, minden másra figyel ???
a hiba szerintem az,hogy nem szabadon ( póráz nélkül mozog sokat )
legalábbis a leírtak szerint.
mennyit van szabadon más kutyákkal,
milyen lelkiállapotban viszed el te a kutyádat sétálni.
a te lelkiállapotod, a te viselkedésed az amit viszontlátsz a kutyádon :)
tükör módszer!
sokkal könyebben tudod majd irányítani, ha te magad leszel nyugodt és magabiztos.
ne vidd tulzásba a kiképzést, a lényeg nem az ,hogy klikkre leüljön, hanem ,hogy bármikor leüljön,ha te a gazdi azt akarod.
viszont egy ideges-feszült-dühös gazdi, nem jó vezér,ergó nem kell neki szót fogadni.
1 éves kutya még kölyök.
sok m-sok türelem,sok-sok szabad mozgás a kutyával, sok találkozás más kutyákkal.
és hamar megváltozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!