Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Figyelem zavaros kutyusnál...

Figyelem zavaros kutyusnál mivel tudom magamra felhívni a figyelmet? Valakinek nincs valami ötlete/tapasztalata?

Figyelt kérdés
2010. dec. 26. 19:20
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Mondd meg milyen fajta, és írj le konkrét esetet, ha lehetséges!
2010. dec. 26. 20:26
 2/19 A kérdező kommentje:
1 éves labrador kan, sokan mondták kutyás ismerőseink közül, hogy szerintük figyelemzavara van és az orvos is azt mondta, hogy lehet sőt valószínű. egyébként nagyon csappangó a figyelme. nyílt terepen teljesen megőrül, minden kis rezzenésre felfigyel, elég nyugtalan. persze lehet, hogy nincs figyelemzavara, csak mi neveltük el és ezért nem figyel ránk, de gyakorlatilag nincs olyan dolog(kaja,játék) ami különösebben lekötné a figyelmét.
2010. dec. 26. 20:45
 3/19 anonim ***** válasza:
Próbáld meg a klikkert! Ha hozzászoktatod a hangjához és tudni fogja, hogy utána kaja jön vagy dicséret, akkor biztosan figyelni fog, hiszen minden kutya szeretni, ha szeretik és dédelgetik, illetve szeretnek a gazdi kedvében járni. Keress utána bármelyik keresőben, hogy mi is ez, mert itt nagyon hosszú lenne leírni. Nálunk nagyon bejött. Először persze "tréningezni" kell, hogy tudja, mi is a klikk hang. Klikk-jutifalat, klikk-jutifalat. Ezt megtanulja és utána bármit meg tudsz tanítani neki. Olvass utána és remélem, hogy neked is beválik.
2010. dec. 26. 21:09
 4/19 A kérdező kommentje:
ez nekünk is egy kis remény csík volt a problémára, de ez sem különösebben izgatja. tudja, hogy klikk után jutalom jön és sok trükköt is tanítottam neki így, de akármi ami reccsen, mozog, hangot ad ki a környezetben, sokkal érdekesebb a számára. :(
2010. dec. 26. 21:24
 5/19 anonim ***** válasza:

Ha a klikkert már érti, ismeri az nagyon jó alap.

Ha viszont nem motiválja a kaja, akkor két dolog lehet. Nem elég ütős a kaja, vagy nem elég éhes a kutya.

Rám eleinte egyáltalán nem figyelt a kutyám, és nálunk elég drasztikus megoldása volt a problémának. Konkrétan jó darabig nem volt kaja tálból, csak figyelemért, kézből. Mindig volt nálam falat, és annyit kellett tennie érte, hogy folyamatosan növekvő ideig tartja a szemkontaktust, akkor etettem. Tehát az ő döntése volt, hogy mennyit eszik, nem olyan kegyetlen módszer mint ahogy hangzik, csak kérnie kellett, és kapta a kaját, de sosem tálból.

Elsőre azt javaslom, hogy egy-másfél napot ne adj neki enni, és ne is foglalkozz vele egyáltalán. Ne figyelj rá, ne szólj hozzá. Sétát is meg lehet oldani szó nélkül pórázon.

Aztán eleinte alacsony ingerkörnyezetben gyúrj rá a szemkontaktusra. Otthon, csendben. Ha ott már jól megy, akkor jöhetnek a zavaró körülmények. Először csak kérj meg valakit, hogy tegyen-vegyen körülöttetek. Ha már úgy is tud rád fókuszálni, akkor menj ki az udvarra, ha már ott is megy, akkor a parkba, de először éjjel csöndben, aztán fokozatosan nehezítsd, csak úgy, hogy mindig legyen sikerélménye, mindig csak annyival növeld az elárást, hogy még épp teljesíteni tudja.

Aztán ha ezek jól mennek, van még egy nagyon jó trükk. Baromi nehéz megcsinálni, de nagyon megéri. Egy hétig csak szavak nélkül kommunikálj vele. Megszokta, hogy a gazdi, mint a kossuth rádió mondja folyamatosan, nem fontos rá figyelni, ezt érdemes megtörni.

De ehhez kőkemény önfegyelem kell, meg türelem. Nekem az első két napon másfél óráig tartott a séta, és semennyit nem haladtunk. Ha akartam tőle valamit, akkor megálltam és vártam hogy rám nézzen. Volt, hogy 15 percet álltam egy kereszteződésben, mert arra vártam, hogy le tudjam ültetni. Ha már rádnéz, akkor klikk+kaja, és azonnal kézjellel a feladat, azért is klikk, kaja. Kb. a negyedik napon már nagyon figyelt. Egy hát után elkezdtem nagyon halkan beszélni. Minden pisszenésemre reagált :)

2010. dec. 27. 10:37
 6/19 A kérdező kommentje:
értem, majd megpróbálom a javaslatokat és köszönöm szépen! :)
2010. dec. 27. 13:40
 7/19 zsuzsabazsa ***** válasza:
Jó lenne ha leírnád milyen körülmények között tartjátok a kutyát. Lakásban, kerteben, kennelben, milyen gyakran sétáltatjátok, mennyi ideig, ki sétáltatja ill ki foglalkozik vele rajtad kívül? Elég sok információra van szükség ahhoz, hogy érdemben válaszolni lehessen.
2010. dec. 28. 12:13
 8/19 A kérdező kommentje:
házban tartjuk, körülbelül 8 órát van egyedül. (1 hónap múlva költözünk kertes házba, most csak egy nagyon pici kertünk van, 80 cm-s drót kerítéssel, mondanom sem kell, hogy folyton kiugrik) reggelente futok vele 1 órát, utána csak aludni szeretne. aztán haza jövök suliból játszok vele egy fél órát és klikkerezünk. aztán jön velünk lovardába, vagy ha csak én megyek, anyával szokott 1 órát sétálni az erdőbe. télen sétálva, nyáron pedig bicikli mellett megyünk lovardába. útközbe elszoktuk engedni, körülbelül fél órára, az út egyébként 8 kilométeres. a lovardába vannak más kutyusok, velük is szokott játszani, esetleg elengedjük a pónimmal a karámba. hazafele is fél órára elengedjük. utána este vacsora előtt klikkerezünk megint, játszunk egy kicsit vele. hetente egyszer járunk vele kutya uszodába és nyáron minden nap tónál sétálunk, pontosabban ő úszik. a séták közben is szoktam próbálni klikkerezni, de elég semleges rá, ha nem a házon belül gyakorlunk.
2010. dec. 28. 13:14
 9/19 anonim ***** válasza:
0%

A kutyád nagy valószínűséggel nem figyelemzavaros, csak tele van energiával.

A labrador munkakutya. Olyan sokan nem veszik figyelembe, hogy mit is jelent ez.

Egy egy éves kutya különben is kamasz, akit minden érdekel.

Sok foglalkozás, futtatás, elfoglaltság kell számára.

Nincs más trükk, nincs más recept. Ha saját nevelésű munkakutya kell, akkor az ezzel járó feladatok is kelljenek.

Aki nem tud ilyet vállalni, az ne kölyökkutyát és főleg ne munkakutyát vegyen magához.

Valamire kitenyésztik, aztán a kedves gazdi minden fogást kitalál, hogy kinevelje belőle.

Hadd tombolja ki magát, aztán jöhet a tanítás és fegyelmezés. Legalábbis ha nem akarsz állandó hadakozást.

2010. dec. 28. 17:49
 10/19 anonim ***** válasza:

olyan,hogy figyelemzavaros kutya ?? na ,olyan nincs.

többet mész-mozogsz a kutyáddal mint a legtöbb kutyás.

és mégsem figyel rád, minden másra figyel ???

a hiba szerintem az,hogy nem szabadon ( póráz nélkül mozog sokat )

legalábbis a leírtak szerint.

mennyit van szabadon más kutyákkal,

milyen lelkiállapotban viszed el te a kutyádat sétálni.

a te lelkiállapotod, a te viselkedésed az amit viszontlátsz a kutyádon :)

tükör módszer!

sokkal könyebben tudod majd irányítani, ha te magad leszel nyugodt és magabiztos.

ne vidd tulzásba a kiképzést, a lényeg nem az ,hogy klikkre leüljön, hanem ,hogy bármikor leüljön,ha te a gazdi azt akarod.

viszont egy ideges-feszült-dühös gazdi, nem jó vezér,ergó nem kell neki szót fogadni.

1 éves kutya még kölyök.

sok m-sok türelem,sok-sok szabad mozgás a kutyával, sok találkozás más kutyákkal.

és hamar megváltozik.

2010. dec. 28. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!