Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » "Sétálós"gondok. Teendő?

"Sétálós"gondok. Teendő?

Figyelt kérdés

Van egy 8hónapos Staffim,fegyelmezett,sétánál jön a lábam mellett,engedelmes,megvárja,hogy bemenjek előbb én az ajtón/kapun stb.,tehát azt hiszem a falkavezérséggel nincs gond nálunk,de amint egy kapuhoz érünk ahol rendszerinta "házigazda"tombol,ugat,morog akkor az én kutyám is megőrül és fékezhetetlen lesz.El kell rángatni a kaputól,nem is foglalkozik velem.Próbáltam már nem figyelni rá és csak menni előre,vonszova magam után,volt hogy már nagyon ideges voltam és rákiabáltam(tudom,ez rossz ötlet),próbáltam elterelni a figyelmét,de semmi sem használ.

A sétálásról már sokat olvastam,de olyat még sehol sem találtam,hogy ilyen helyzetbe mit tenne egy "Falkavezér":D

Leírná valaki,hogy mi a megfelelő viselkedés ilyenkor?

2010. dec. 26. 19:07
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Gondolom kan.

Mivel kezd ivaréretté válni és kifejlődni, ezért megkezdődik a dominancia harcok sorozata is.

Én mindenképpen járatnám iskolába. Legalább addig amíg el nem éred vele a közömbösséget minden más iránt és csak téged figyel.

Esetleg még azt tudod megcsinálni, hogy amikor odaértek egy ilyen kapuhoz akkor előkapod a jutalomfalatot (párizsi, virsli, táp stb) és húzod az orra előtt, h csak azzal törődjön. Amint eljöttetek a kaputól add oda neki.

A másik még esetleg az is beválhat h elindulsz a másik irányba. Ha jó a kapcsolatotok és fél h otthagyod, akkor utánad fog menni. Sokat kell gyakorolni.

2010. dec. 26. 19:18
 2/17 anonim ***** válasza:
Szia! Nekem is ugyanilyen gondom volt, az én kutyám(boxer) is állandóan ugrott neki vicsorogva a kerítésnek, ha ott tombolt a másik kutya. Nekem az egyik kutyakiképző tanácsolta, hogy locsoljam le olyankor. De szerencsére bevált, bár elkellett játszani egy jó darabig.
2010. dec. 26. 19:19
 3/17 A kérdező kommentje:
Szuka.Azért furcsa,mert más téren egyálltalán nem akaratos,az asztalon hagyhatom akár a rántotthúst is,sosem nyúlna hozzá,pedig gond nélkül feléri.Ha szabadon van egy kutya az sem érdekli,az emberek mellet is csak elsétál.De ha ilyen agresszívan lép fel a kerítésen belüli kutya akkor Ő sem tudja szó nélkül hagyni.:S Próbáltuk már elterelni a figyelmét jutalomfalattal is,de se hall se lát...
2010. dec. 26. 19:21
 4/17 A kérdező kommentje:

Második válaszoló köszönöm ez nem rossz ötlet!:)

Bár most télen nem szivesen locsolgatnám,de ha semmi nem segít egy pici víztől nem hal meg...

2010. dec. 26. 19:23
 5/17 anonim ***** válasza:

Ilyenkor megoldás lehet pl az, amit valamelyik válaszoló írt, hogy lelocsolod.

De nálunk is pontosan ez volt. Nálunk az segített, hogy amikor odament vicsorogni, balhézni a kerítéshez, egy jó sok kulccsal teli kulccsomót levágtam a járdára, és az ugye zörgött, majd idefigyelt, és már ki is zökkentettem. Ha kizökkented a kellemetlen cselekvésből, akkor már nyert ügyed van :)

2010. dec. 26. 19:24
 6/17 anonim ***** válasza:
a víz (vizipisztoly) jó ötlet, vagy akár a halti, azzal közvetlenül a kutya tekintetét irányítod.
2010. dec. 26. 19:28
 7/17 anonim ***** válasza:

A Staffordshire Terrier úgy gondolja, hogy ahol van, tök mind1 hogy hol, az az ő területe, és bárki nekitámad, akkor készen áll a harcra(védelemre). Ezért baromi nehéz erről leszoktatni. Főleg, mert nehéz(vagy lehetetlen) gyakorolni, hiszen kiidegeled a lakókat! Én is a jutalomfalatos megoldást javasolom, találjál valami extra finomat, aminek semmilyen körülmények között nem tud ellenállni, ha kapuhoz értek, és látod, hogy jön a házőrző, azonnal vedd kezedbe az irányítást, hívd lábhoz, forduljatok meg,persze add ki a halgass parancsszót is, ha sikerül neki, mehet a jutifalat.

A halgass parancsszót előtte tanítsd meg neki, az ellentétével együtt. Ez amúgy is nagyon jól jöhet.És a szituban így arra fog figyelni, hogy kiadod a parancsszót, egyből kapcsol, hogy jön a fincsi falat, így talán könnyebb lesz!

5. próba után tudni fogja mit akarsz, marha okos állatok, csak az ösztöneikkel nehezen bírnak. Enyém bárhol tartózkodott, a legjobb házörző volt, pont az említett tulajdonságok miatt. Szóval elvileg arról akarod leszoktatni, amitől olyan a kutya, amilyen.

Bocs, ha bonyolult voltam.

Üdv

2010. dec. 26. 19:32
 8/17 anonim ***** válasza:

"Ezért baromi nehéz erről leszoktatni. Főleg, mert nehéz(vagy lehetetlen) gyakorolni,"

Hmmm csak tanítsd meg neki a hagyd parancsszót. Úgy kell hoggy leraksz elé egy kis jutalomfalatot, és ha meg akarja enni eltolod és mondod hogy hagyd. Ha 3 mp-ig nem próbálja megenni megdicséred és jutalom.Ezt kell gyakorolni és fejleszteni addig, amíg lerakod elé a kaját hátralépsz egyet és ő pedig a szemedbe néz. Eddig kell eljutni, aztán már könnyű dolgod van, ha látod hogy nagyon néz egy kutyát és neki akar menni mondod neki hogy hagyd. ennyi. A staffi okos kutya nem fog neki gondot okozni. Az én nj-m 2 hét alatt megtanulta, napi 10perc gyakorlással. Sok sikert

2010. dec. 26. 19:38
 9/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek,akkor van mit gyakorolnunk.

Igen,tisztába vagyok a fajta energikusságával és jellemével is,tudom nem egy könnyen kezelhető kutyáról van szó,de eddig egész jól boldogulunk,kivéve ezt az egyet.

Azért is fontos,mert az állatorvoshoz mindíg gyalog megyünk és ilyenkor sehogy sem tudjuk kikerülni a "házőrzőket"Egyébként nem agresszív, más kutyákkal sem ha szabadon van.Remélem sikerül megoldani a dolgot,kipróbálom amit tanácsoltatok:)

2010. dec. 26. 19:45
 10/17 anonim ***** válasza:
27%

viselkedésterápia!

ez bizony agresszió és ebben a helyzetben nem vagy falkavezér!

leírni meg látatlanba tanácsot adni meg hülyeség szerintem...vannak profik akik megmutatják a gyakorlatban mi is a teendő ilyenkor és más területeken is hogyan javíthatsz a poziciódon...

2010. dec. 26. 21:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!