Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Talált kutya gazdájától...

Talált kutya gazdájától visszaigényelhetem az állatorvosi költségeket amibe a kutya nekem került?

Figyelt kérdés

Egy hónapja találtunk egy fajtatiszta kutyust.

Elhanyagolt szőrrel és tele kullanccsal, sajnos babéziás lett, csak komoly állatorvosi beavatkozás mentette meg az életét. Gazdiját még keressük.

A kezelés költségei elég magasak lettek, de a kutyus érdekében, magánemberként bevállaltam, megelőlegezve a régi gazdájának, hogy ennyit megér a kutya élete!

Helyes dolog, hogy csak akkor adom vissza a kutyát a régi gazdának, ha megtéríti a költségeimet?

A sajátjára normális hogy költ az ember, így ha nálam marad a kutya, az az én költségem.

De magamnál tarthatom más kutyáját, ha a költségeit én állom, és a régi gazda esetleg megtagadja hogy fizet?

Kényszeríthet, van joga hozzá?

2010. dec. 18. 13:40
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Az, hogy bizonyítani tudja, hogy övé a kutya, még nem azt jelenti, hogy csak úgy elviheti. Addig jogod van magadnál tartani az állatot, amíg a gazdája MINDEN OKOZOTT KÁRT, ILLETVE KÖLTSÉGET meg nem térített. Ebbe bele tartozik az etetés, a kezelések, még az is, ha összetört nálad egy vázát.

Ptk. 101. §

4. A TILOSBAN TALÁLT ÁLLAT VISSZATARTÁSÁRA VALÓ JOG A tilosban talált állatot a föld használója mindaddig visszatarthatja, amíg az általa okozott kárt az állat tulajdonosa meg nem téríti

• csak visszatartási jog

• az állatot addig gondozni köteles, de ennek költségeit követelheti

• ha méltányos határidőn belül nem jelentkeznek az állatért, vagy a kárt nem téríti meg  az állatot eladhatja vagy felhasználhatja

• KIVÉTEL: ha a méhrajt két napon belül a tulajdonosok nem fogják be, akkor azon birtokbavétellel bárki tulajdonjogot szerezhet. Erre elsősorban az ingatlantulajdonos jogosult, de ha két napon belül ő sem tesz semmit, kártalanítás ellenében bárki befoghatja a méhrajt.

2010. dec. 18. 14:39
 12/15 A kérdező kommentje:

A kezelési összeg már harminc rugó felé kúszik, szóval nem kevés... nem egy bolhacsepp ára.

Én is fizetésből élek, szóval nem tudok "csak úgy" karitatívkodni más kutyájával!

Egyébként gondoltunk rá hogy talán kitett, megunt kutya, a pénz csak akkor számítana, ha gazdi visszakéri a kutyát!

2010. dec. 18. 14:48
 13/15 A kérdező kommentje:
Utolsóm válaszoló, Murr, nagyon köszönöm a jogi infót, hasznos lehet!! :)
2010. dec. 18. 15:00
 14/15 anonim ***** válasza:
1 hónap után már nem valószínű, hogy jelentkezni fog érte a gazdája. Ha nem akarjátok megtartani, akkor érdemes lenne elkezdeni meghirdetni interneten, újságokban. Milyen fajta a kutyus? Mennyi idős? Szuka vagy kan?
2010. dec. 18. 15:41
 15/15 A kérdező kommentje:
Fiatal kankutyusról van szó, és végleg nálunk marad ha nem lesz meg a gazdi!
2010. dec. 18. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!