Tegnap este kutyusom babesia gyanúval került orvoshoz, mára kiderült, biztosan az. Mennyi idő a gyógyulás?
Kutyám már két napja kedvetlen volt, azt hittük a rossz idő miatt, de tegnap egész nap nem evett, délutánra már csak feküdt és hatalmasakat sóhajtott, kétszer is bepisilt a lakásba, amit nem szokott. Megmértem a lázát, 40 fok volt, azonnal elvittük állatorvoshoz, aki babesia-gyanú miatt Imisol, Rimadyl és Shotapen injekciókkal kezelte. Azt mondta, ha mára látványosan javul, akkor biztosan babesia-ról van szó. Nos, így történt, ugrándozott, ficánkolt napközben többször is, elég élénk volt, már lement a testhője 39 fokra. Visszavittem délután orvoshoz. Kiegészítésként még öt napos Xiclav kezelést kap.
Viszont most megint elvonult, fekszik, alszik, néha kimászik a helyéről és mászkál a lakásban, majd vissza.
Nagyon aggódom, az lenne a kérdésem, hogy aki találkozott már ezzel a betegséggel, mennyi idő volt a teljes gyógyulás? Nagyon sok rémes dolgot hallottam már, rettegek tőle, hogy elveszíthetem a kutyámat. Mégis, mit gondoltok mennyi esélyünk van?
Szia!
Nem akarlak megrémíteni mert töbször is átélten egy kedvencem elvesztését.A mi németjuhász kutyánkkal is ez volt a baj, ő egy kullancs miatt lett beteg. Ez igazából arról szol hogy elvizesedik a tüdeje. Ha jó állatorvosotok jóeséllyel meggyógyul a kutyus. Én nagyon szurkolok nektek és bízom benne, hogy meggyógyul. :)
Laborban is meg kellett volna nézetni, valóban babézia -e?
Ilyenkor infúziót is szoktak adni .
A babéziának semmi köze a tüdőhöz, a kórokozó a vörösvértesteket károsítja, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.
Infúziót előrehaladottabb állapotban szoktak adni - amikor már megjelenik a sötét, véres vizelet.
Súlyosabb esetekben az imizolt meg szokták ismételni.
Ha nagyon aggódz, vidd vissza inkább most mint h holnap kelljen az ügyeletre rohanni vele.
De egyébként az imizol beadásától számítva folyamatosan javulnia kell. 2-3 nap.
Az infúzió azért nem kellett, mert egyrészt nagyon sokat iszik, függetlenül attól, hogy nem eszik, másrészt nem volt sem véres, sem sötét a vizelete, nem sárgul.
Laborvizsgálatot nem végeztek, mert mint mondtam este mentünk, vidéken lakunk, a laboreredmények hétfőre lettek volna készen (másik városba kell küldeni őket elemzésre), de addigra meg ugye elpusztulhatott volna, így egyből kezelték. Most felkelt, szaladgált kicsit, átvittem a lakás végében a szobám mellett lévő műhelybe, van előtte bőven víz, raktam ki egy kis tápot, ott van fűtés, az orvos szerint bent kell tartanom egy ideig. Evett ma többször keveset, sokat iszik, nem lázas, úgyhogy egyelőre bizakodom.
A későbbi mellékhatások kivizsgálására pedig jövő héten a biztonság kedvéért csináltatunk egy labort. Tudom, hogy jól lesz, jól kell lennie! :(
Valahogy próbálj vele céklát etetni! Reszeld le, és keverd össze májkrémmel. A cékla nagyon jó vérképző, és a babesiosis parazita a vörös vérsejteket pusztítja el először.
Egyébként a babéziát teljesen ki kell kezelni, mert 1-2 nap alatt elpusztulhat benne a kutyus.
Amikor az én kutyusom volt babesiás, én reggel vettem észre, mert nem evett, lázas és levert volt. Délután elvittem az orvoshoz, megkapta az imizolt, este már evett, másnapra pedig nyoma sem volt a betegségnek. Szorítok a kutyádért!
Amúgy hol szedtétek össze a kullancsot? Mert azért már napok óta jócskán mínuszok vannak, ilyenkor annyira nem jellemző ez a betegség.
Hát ez az, fogalmam sincs honnan szedte össze, mert ugyan kinti kutya, de utálja a havat, úgyhogy nem nagyon voltunk sétálni az utóbbi időkben. Ha igen, a környező utcákban, de erdő közelében semmiképp. Bolha és kullancsriasztó spot-onnal folyamatosan kezeljük, mert nagyon sokat van lakásban is.
Most úgy állunk, hogy fel-fel kel, rohangál kicsit, már nem lázas, iszik sokat, pisil rendesen, nem véreset, de antibiotikumokat is kap, azért még levert, gondolom a sok gyógyszertől is.
Folyamatosan ellenőrzöm a testhőjét, hogy iszik-e eleget, etetem kézből, így legalább elfogadja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!