Miért tűnik mindenkinek a Német Juhászkutya sokkal nagyobbnak a Magyar Vizslánál mikor standard szerint egy magasak?
Vagy a NJ-nál nem olyan "fontos a STANDARD"?
Pedig nekem egy tenyésztő azt mondta, hogy egy munka kutyának meg kell felelnie mert annál jobban, energikusabban tudja végezni a feladatát. Azért lett úgy kitalálva, mert úgy a legmegfelelőbb a feladataira.
Vagy azért mert nagyobb a súlya? Nem is magasságra termetesebb?
Hát szerintem azért látod nagyobbnak, mert izmosabbak, szélesebbek a vizslánál. :) Egy vizsla egészen más testfelépítéssel bír mint egy németjuhász. :)
Fontos a standard természetesen, de itt az is fontos, hogy kanról vagy szukáról beszélünk. A kanok lehetnek 60-65 cm magasak is. A szukák inkább 55-60 cm között vannak.
Leginkább testfelépítés (+a nagy szőr :)) miatt.
Másodsorban az emberben akaratlanul is kialakulnak "sztereotípiák"; pl. szerinted egy átlag emberből hány mondanám meg, hogy az óriás uszkár szintén hasonló méretű mint a német juhász? :)
Nekem is vizslám van és a barátnőmnek NJ-a mindig azt mondogatja, hogy jaj a NJ sokkal nagyobb mint egy vizsla. Nem ismeri a fajta leírást?!
Pedig mindkettő kan és már növésében megállt kutya. Ő nem méregeti a sajátját mert nem tudja (nem bír vele) Az enyém elérte a maximumot 24-25centi marmagas és 25-27kg.
Persze a NJ azért jóval több súlyra hiszen egy vizsla max 25kg körülbelül, és a NJ 25kgnél kezdődik általában 40kgig.
De magasságra a standard szerint csak egy centi eltérés van.
A németjuhász egy agyonszaporított fajta. A legtöbb embernek ilyen helyről van kutyája. Nem abból a célból szaporítják őket, hogy megfeleljen a fajta standardnak, és így jól tudjanak vele dolgozni, és gyakran hajlamosak elmenni a méret irányába. A mi falunkban is vannak alkalmi szaporítók is, és van egy "igazi". Erről az utóbbi helyről ontják a hatalmas, 50-60 kg közötti kutyákat, az egész falu ilyennel van tele, normál méretűt nagyon elvétve lehet találni.
Nem csoda, hogy az emberek azt gondolják, a nj egy nagyobb és magasabb fajta.
Ez az én példám.
De van egy 40 kilós vizsla is nem messze tőlünk (azt is szaporítóktól, konkrétan a szomszédjuktól vették), általános jelenség egyébként még a tenyésztők zöménél is, hogy egyre jobben növelik a fajtájuk méretét, erről szól a legtöbb vita tenyésztő és tenyésztő között...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!