A kan vagy a szuka kutya a jobb? Miért? És a műtét?
Ivartalanítás pró:
-Nem tudják felcsinálni/nem tud senkit felcsinálni
-Megnyugszik
-Csökken a dominanciára való törekvés
-Nem kaphat el betegségeket (méhgyulladás, stb.)
Kontra
-Nem lehet soha kiskutyája (ami végül is, ha nem tenyészteni akarod nem baj)
-Szuka hormonzavaros lehet, testtömege megnőhet
-Műtéti komplikációk (epilepszia, allergiás roham, egyéb gyógyulási problémák)
Amúgy a szukát ajánlom, mert a kanoknál gyakori a dominanciára törekvés, az ebből adódó verekedés, stb (persze, ha jól van nevelve, akkor nem), de ha szukát veszel is összebalhézhat más lányokkal. Valamint, ha nem ivartalanítod, a tüzelés problémákat okozhat (kan kutya falkák a házad előtt, stb.).
"A szukát élete során legalább egyszer érdemes elletni."
Ekkora ostobaságot!!! Istenem!
Egyszer nem kell szülnie, sőt még az első tüzelést sem kell megvárni az ivartalanításhoz. Olvass és tanulj :o)
Szukával szerintem - főleg ha tüzelés előtt ivartalanítják - könnyebb. Ez az én tapasztalatom. A fentebbi linket neked is ajánlom.
nálunk vegyesen vannak mint fajtát, mint nemet tekintve a kutyák, nincs különbség... (7 kutya, 4 kan, 3 szuka)
egyéniségek vannak. sőt, nekik is vannak jobb és rosszabb napjaik. alapvetően egy jó kutya-gazda kapcsolatban a hűség, a ragaszkodás nem lehet kérdés.
legfeljebb olyan pro-kontra érvekkel lehet apellálni, hogy a kan pl. jelölget (kertben kellemetlen lehet), dominánsabb lehet a viselkedése más kanokkal szemben, ha tüzelő szuka van a környékén, akkor megbolondíthatja a "szerelem" :D, viszont egyszerűbb ivartalanítani.
szuka pedig ugye tüzel, tehát ilyenkor vagy el kell zárni, vagy érdemes ivartalanítani. vannak, akik szerint a szukák bújósabbak... nálunk a kanok sokkal inkább azok. és míg a kanok más kanokkal dominánskodnak, a szukák néha mindenkivel (azt szoktam mondani, hogy sárkányok :D ), persze ez is egyéniségfüggő.
a kanok nagyobbra nőnek, hosszú szőrű fajtáknál szebb szőrzetük nő. talán ennyi a különbség.
19:28 nem kell megvárni az első ellést:
Nekem van egy szuka németjuhász és spániel keverékem, nem ellett és tüzelt ivartalanítás előtt. Miután ivartalanítva lett egyáltalán nem hízott és lustul el ezek csak tévhitek-azóta is sok kutyáva barátkozik játszik, és semmi baja nincs az emberekkel, és a macskákkal is ugyaolyan kiegyensúlyozott maradt, mint volt és még együtt is alszanak ha hideg van...:)Az ivartalanítás azonban 30E-be került :S (úgy, hogy 3-4 napig bennmaradt)
A nagymamám kutyája egy terrier keverék kan. Ő is ivartalanítva lett, és semmi baja nem lett:uganúgy játszik a kutyákkal és a cicákkal.Barátságos, játékos és ragaszkodó maradt:) Neki 10E-20E között volt, de bevittük reggel, du. 4-kor meg mentünk is érte...:)
Kedves Kérdező!
A szukák annyiba jobbak,hogy nem annyira hajlamos a dominanciára.És vmivel nyugottabbak, mint a kanok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!