Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Már túl késő az ivartalanításh...

Már túl késő az ivartalanításhoz (kutyus 2,5, negyedik tüzelés)?

Figyelt kérdés
Én is az "old school" félreinformált emberek táborát gyarapítottam, akiknek azt mondta az állatorvos, hogy ahhoz, hogy a nőstény kutya egészséges legyen, legalább egyszer elletni kell... Mostanában gondoltam, hogy ideje pároztatni, hogy túl legyünk rajta, mert már "felnőtt" a kutyus. Elkezdtem utána olvasgatni ( [link] ; [link] , stb), és kiderült, hogy akaratomon kívül sokat ártottam a kutyának (mentségemre legyen mondva, hogy ő az első kutyám és azt hittem, hogy amit az állatorvos mond, az szent és sérthetetlen), mert már réges-régen, első tüzelés előtt kellett/lehetett volna ivartalanítani, de első tüzelés után pláne... Most már túl késő? Túl nagy műtét lenne oktalan kockázattal vagy még így is érdemes lenne elvégeztetni az ivartalanítást? Ha még mindig érdemes elvégeztetni, mikor, tüzelés előtt, alatt, után? Ha ennyi idős korban már túl késő az ivartalanításhoz, akkor viszont tényleg ajánlott elletni a kutyust egyszer? Középméretű cockapoom van, 8-10 kg, nem tudom, hogy ez lényeges-e... Előre is köszönöm a válaszokat.
2010. nov. 15. 09:11
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
nem késő sose...
2010. nov. 15. 09:13
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az orvos butaságot beszélt, nem kell elletni a kutyát egyszer sem.

Még nincs késő, nem öreg kutya, úgyhogy túl sok kockázata nincs. De ha ajánlhatom, ha van módod, akkor ne ehhez az állatorvoshoz vidd ivartalanítani.

2010. nov. 15. 09:14
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Csak olyan szempontból késő, hogy minél korábban megcsináltatod, annál kisebb az esélye egyes betegségek, mint pl. az emlődaganat kialakulásánal.

De ha ezt megfordítod, akkor minél később ivartalaníttatod, annál nagyobb az esélye.

Soha sem túl késő, még akkor sem, ha egy már meglévő nőgyógyászati betegség miatt ivartalaníttatod, de akkor valóban sokkal kockázatosabb.

Nem rég halt meg egy ismerősöm kutyája gennyes méhgyulladás miatt, nála már túl késő volt a műtét sajnos.

De nálatok nem késő! Nyugalmi időszakban, tehát mikor épp nem tüzel, bármikor megcsinálják. De akár vemhesen is adott esetben. A lényeg, hogy tüzelés közben nem szabad.

És szerintem is keress másik dokit, ha meg tudod oldani. Ha jól tudom, most van ivartalanítási akció is országszerte: [link]

Lehet, hogy még olcsóbban is megúszod. Az okos állatorvosnak meg odaadnám az összes nem kívánt kölyköt, hogy tartsa el, és nevelje fel őket. Komolyan nem értem, hogy az ilyen miért beszél ilyen hülyeségeket egy csomó orvos.

2010. nov. 15. 09:37
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Sosem késő a műtétet megcsináltatni.

Az én kutyám is ennyi idősen lett megműtve, ugyanígy a negyedik tüzelése után. Annyi, hogy ő akkor átesett egy elég hosszú álvemhességen. Amikor minden tünet elmúlt, azonnal megműttettem.

Pont tegnap beszélgettem az állatorvosunkkal erről a témáról, és azt mondta, hogy az állatorvos az állatokból él. Tehát neki abból van pénze, ha minél több kutya van.

Ettől függetlenül ő mindenkit rábeszél az ivartalanításra:)

Az ivartalanítás rutinműtétnek számít, legfeljebb az altatás az, amiben van egy kis kockázat. De ha megnyugtat, akkor előtte csináltass a kutyusnál egy szív ultrahangot, és ott kiderült, ha a szíve esetleg rosszul reagálna az altatásra.

A műtétet akkor csinálják, amikor a kutya két tüzelés között van.

2010. nov. 15. 09:58
 5/9 anonim ***** válasza:

Nem, dehogy, egyáltalán nem késő. Nekem az egyik kutyám 6 évesen lett ivartalanítva (nem elett előtte egyszer sem), a másik pedig kb. 10 évesen. A 6 évesnél azért "húztuk" addig, mert akkoriban kb. 15 évvel ezelőtt még nem volt ennyire népszerű az ivartalanítás, alíg hallottun valamit erről a lehetőségről. A második pedig azért 10 évesen lett, mert ennyi idős volt már, amikor magunkhoz vettük.:-) És akkor őt már rögtön vittük műtétre is. A mostani kutyám már fiatalon, 1 évesen lett ivartalanítva.

Szóval jobb minél előbb elvégeztetni, de soha sem késő!

2010. nov. 15. 16:09
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, tényleg hasznosak voltak. Már csak egy kérdés: azt olvastam, hogy a kutyus temperamentuma megváltozik a műtét után. Mennyire igaz ez? Mert a mi kutyusunk egyéniségének jelentős részét a játékossága adja :-))) Ahogy cipeli körbe-körbe a játékait vagy ahogy próbálja "szétmarcangolni" őket... Zabálni való. Ez mind elmúlik? Köszönöm mindenkinek a válaszokat még egyszer.
2010. nov. 15. 17:02
 7/9 anonim ***** válasza:

Az én kutyám annyiban változott, hogy más kutyákkal is barátságosabb lett. Mert most már nem akar mindegyik rámászni:)

De ugyanolyan lökött, mint volt, ugyanolyan játékos.

Sokszor mondják, hogy ellustul, eltunyul a kutya az ivartalanítás után. Ez sem igaz, viszont van egy jellegzetes folyamat:)

Ivartalanítás után valamivel kevesebb tápot kell adni neki, mert a hormontermelése leáll, és hízékonyabbá válhat. Pl.: ha eddig reggelire kapott 10 szem tápot, akkor a műtét után elég, ha csak 7 szemet kap.

Persze ez sem törvényszerű, de gyakori. Szóval ha nem figyelsz erre oda, akkor egy kicsit meghízik, és akkor már rögtön nem olyan mozgékony.

Szóval annyi, hogy az etetésre figyelj. Sétáljatok ugyanúgy, és ugyanannyit, mint korábban.

Maga a műtét nem változtatja meg a kutya jellemét, ettől ne félj:)

2010. nov. 16. 11:12
 8/9 anonim ***** válasza:
az enyém 11 éves lesz,de azota is ugyanolyan játékos mint elötte....
2010. nov. 16. 13:03
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek. Megnyugtató válaszok, nincs mese, tüzelés után irány az állatorvosi rendelő :-))))
2010. nov. 17. 07:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!