Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Csak falkavezér problémák...

Csak falkavezér problémák miatt lehetnek gondok egy kutyával?

Figyelt kérdés

Pl itt a szeparációs szorongás. Amikor elvileg a kutya azt hiszi vigyáznia kell a gazdára és ideges mert ezt nem tudja megtenni. Olyan pl nem létezhet hogy egy kutya azért nem birja egyedül mert a főnök magára hagyta, és a főnök nélkül neki annyi...?

Tudom hogy többségben a falkavezérség van, de az olyanoknak ki segit akiknél nem az a baj? Attól hogy főnök vagy még nem lesz tökéletes a kutya azonnal, sőt akármit csinálsz sose 100% szófogadó, tökéletes, stb mivel nem egy gép.

2010. nov. 11. 11:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Hát, ha ez jelent valamit ezen én is sokszor gondolkodtam, és úgy döntöttem, hogy igenis a kutyának is lehet egyénisége, rossz és jó tulajdonságai, esetleg betegsége, ugyanúgy, mint az embereknek. Csak ugye egy emberrel elbeszélgethet a pszichológus, egy kutyával meg nem, legalábbis nem mindennapos a kutyapszichológus, de attól még egy kutyának is lehetnek ugyanúgy lelki bajai, mint bármelyik embernek (az elefántokról, delfinekról már rég tudják a tudósok, hogy vannak lelki betegségeik, ott van a bálnák tömeges öngyilkossága is - miért pont a kutya lenne kivétel?
2010. nov. 11. 11:48
 2/13 anonim ***** válasza:
68%
A kutya alapvetően rendszer kereső és szabály követő állat. Ha ezek a szabályok, irányelvek jól, számára érthetően vannak felállítva, megtanítva, és következetesen alkalmazzák őket, akkor nagyon nem lehet elrontani egy kutya nevelését. De akkor már ebből az is következik h te vagy a falkavezér. Illetve az előbbi hiányából következik a másik hiánya is. Attól h nem te vagy a falkavezér még nem biztos h egyértelműen következik h ő érzi magát annak. Viszont rendszerrel, szabályokkal, keretekkel és korlátokkal, valamint következetességgel minden esetben helyre lehet billenteni az egyensúlyt. Ezt csak megerősíti vagy az alapot adja meg az 5 perces szabály, a gesztusevés, az ajtón kilépés stb.
2010. nov. 11. 11:48
 3/13 A kérdező kommentje:
Ez tökre igy van szerintem is, de ettől még lehetnek más gondok. Pl egy nagyon alázatos kutyának szerintem rettentő lehet az hogy egyedül marad és nem vigyáz rá senki.
2010. nov. 11. 11:51
 4/13 A kérdező kommentje:
... és senki nem mondja meg mit kell csinálni...
2010. nov. 11. 11:52
 5/13 anonim ***** válasza:
73%

A lelki betegségek általában a jövőre vagy múltra vonatkoznak. Azt tudjuk h a kutyáknak nincs jövő képük. Ők a jelenben élnek. A múltról is csak tanult "emlékeik" vannak. Olyan nincs, h jaj de jó volt amikor a tengerparton nyaraltunk. Max. annyi ha újra ott lesz, felidéződnek benne az akkori benyomások. Tehát a lelki betegségre való "hajlam"hoz szükséges időbeli gondolkodás.

Mivel a kutya a jelenben él, így ő maximum amiatt a szituáció miatt fog szorongani, félni. Ha az elmúlik, akkor elmúlnak ezek az érzései is. Így nem gondolnám, h egy kutya lehet tartósan lelki beteg csupán azért mert "agyal valamin".

(ez alól talán csak az az egy kivétel van amikor elveszít egy olyan személyt, társat az életéből aki sarokpontja, meghatározója volt az ő életének is - általában ez a hierarchiában fölfelé működik, tehát ha egy omega állat elveszti az alfáját azt úgy élheti meg, h ezzel az ő élete is veszélybe került, nélküle nem tudja mit kezdjen magával, nincs számára más aki megmondja mit mikor hogyan mettől meddig)

Ez az én álláspontom csak. Nem tudományos. Pusztán az évek során szerzett tapasztalataimon alapszik.

2010. nov. 11. 12:00
 6/13 anonim ***** válasza:
93%

Ezért kell nagyon odafigyelni, h az ember milyen kutyát vesz magához. Egy nagyon domináns, kemény ember, ne egy félénkebb, alázatos kutyát válasszon. És egy gyengekezű emberhez sem lesz jó társ egy domináns kutya.

Valamint be kell tudni látni, ha ember és kutya nem passzolnak egymáshoz jellemben és a kutya érdekében találni neki egy olyan gazdát ahol a kapcsolat harmonikusan tud működni. Mivel egy kezdetektől rossz vagy csak nem megfelelő kutya gazda kapcsolat mindkét fél életét megnehezíti.

2010. nov. 11. 12:03
 7/13 anonim ***** válasza:
76%

De egy nagyon alázatos kutyánál meg az a fontos kérdés, hogy a gazda ki is érdemli-e a vezetői pozíciót, vagy a kutya alázatossága miatt gyakorlatilag a lottón nyerte.

Mert egy nagyon alázatos kutyának aztán különösen szüksége van szabályokra, következetességre, olyan rendszerre, ami teljesen kiszámítható, és ezért tud hozzá igazodni.

Persze, egy nagyon alázatos kutya is lehet lelkibeteg is, sőt ezer más problémája is lehet. De ezeknek a jelentős részére is megoldás az, hogyha következetesen szabályokat alkalmazol, és figyelsz rá, hogy a lehető legkevésbé zavard össze.

Szeparációs problémánál én egy ilyen kutya esetében azzal próbálkoznék, hogy hagyok neki otthon feladatokat, amiket önállóan meg tud oldani, ezzel javítva az önállóságát, növelve a magabiztosságát, meg lekötve a figyelmét.

Pl. elrejtenék falatokat furfangos helyekre, akár játékokat valamibe, amiből ki kell bogarásznia. Nem könnyű ilyesmiket kieszelni, de szerintem ilyesmi működhet.

2010. nov. 11. 12:06
 8/13 A kérdező kommentje:

De mit értesz szabály alatt? Mert én pl nem tudom megoldani hogy minden nap ugyanakkor menjek, jöjjek haza, sőt még az sem biztos hogy elmegyek-e minden nap. Sosem tudhatja mire számithat.

Egyik ismerősömmel meg olyan is volt hogy odaadta neki a csontot amit a kutya amúgy egész nap hurcol, de amikor nem volt ott akkor rá sem nézett helyette a gyertyákat ette meg és a hajcsatokat meg ilyesmiket :D

2010. nov. 11. 12:15
 9/13 A kérdező kommentje:
Persze nem olyan mértékben tér el az idő hogy a kutyának káros, pl reggeltől estig nem vagyok otthon, de akkor is kiszámthatatlan. Hiába van rendszer amúgy az életében )pl séte, gyakorlás, evés, kutyaiskola stb)
2010. nov. 11. 12:18
 10/13 anonim ***** válasza:
64%
Ezen én is gondolkodtam. Három éves kutyám tökéletesen engedelmes, akár tüzelő szukától is el tudom hívni.Járunk suliba, versenyekre, nagyon sokat foglalkozom vele. Mégis, ha elmegyek, ugat, igaz, hogy csak addig, amíg lát engem, aztán megnyugszik. Ezt csinálja a család többi tagjánál is, kivéve apukámnál, ha ő elmegy, nem ugat. Lehetséges, hogy nem vagyok falkavezér? De akkor mit jelent falkavezérnek lenni, ha nem azt, hogy mindig engedelmeskedik, akkor is, ha jobban szeretne nem engedelmeskedni?
2010. nov. 11. 13:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!