Mit tehetek hogy ne támadják meg a kutyámat az utcán?
kisvárosban élünk, ami inkább falu.
rengeteg a kóbor kutya, elkerülhetetlenül beléjük botlasz bárhol is vagy, a legváratlanabb pillanatokban kerülnek elő. én az én kutyám gyakran viszem sétálni, nyáron minden egyes nap hordtuk ki, ha olyan helyre megyek, csak csomagot átvenni automatából, vagy barátokkal találkozni, akkor is viszem magammal, nagyon szeret sétálni.
egyrészről nagyon ragaszkodik hozzám, és valahogy én is nyugodtabb vagyok ha velem van, biztonságérzetet ad.
a másik és fő ok, hogy kis kertünk van, neki pedig nagy a mozgásigénye, muszáj sétáltatni.
vadász és pásztorkutya keverék, valamint más kutyákkal és macskákkal barátságos, úgyhogy nem teljesen behívható, ha olyat lát simán elszalad, és bár dolgozom rajta, de egyszer sem volt póráz nélkül elengedve, a maximum a flexi póráz, de azt is csak úgy használom, hogy ameddig utcán vagyunk, addig sima pórázon van, a flexi pórázat pedig akkor teszem csak rá, ha már olyan helyen vagyunk, ahol másokat nem zavar / veszélyeztet (mert emberekkel viszont nem barátságos, nem enged a közelembe, vagy a saját közelébe olyat akit nem ismer, próbáltam kinevelni belőle, de nem ment sajnos, de kordában van tartva, így soha nem okozott gondot, megharapni soha senkit sem harapott meg)
a lényeg, hogy nyáron is volt problémám vele, hogy pl sétáltunk, egy sima füves területen, és mögénk került egy kiskutya.
szerencsére nem támadott, és a gazdája is megjelent, ez kivétel volt, elvileg kiszökött mellettük a kapun, amivel semmi baj nincsen, nem bántott a kutya, egyből utána jöttek, velünk is volt már hogy kiszaladt a kapu elé mellettünk.
aztán, a mellettünk levő háznál mindig nyitva a nagykapu, sosem csukják be, a kutyájuk pedig szabadon szaladgál a környékes utcákban.
hazafele sétáltunk, a kiskutya nekiiramodott a szomszéd kertjéből, nekiugrott az enyémnek.
az enyém lefagyott, meg sem mozdult, én pedig hirtelenjében annyit tudtam csinálni, hogy az enyémet betornáztam magam mögé, mikor a kiskutya megint neki akart ugrani, nagyon sajnáltam, de odatettem a lábam, és kicsit előrébb toltam.
nem rúgtam, de kézzel nem tudtam a póráz miatt, és nem is mertem odanyúlni, mert azt sem akartam hogy engem harapjon meg, meg azt sem hogy az én kutyámat, úgyhogy így tudtam cselekedni csak.
a múltkor pedig egy kutya beszorult a mellettünk levő utcán az egyik kapuba, nem akartuk otthagyni, barátnőm kiszabadította.
ott két kutya lakik, amelyik beszorult nem oda valósi volt, de a másik két kutya gazdája csak néha jár oda, a kapu nyitva volt, az egyik kutyával megtépték egymást a harmadikért, csupa vér volt mindhárom, úgyhogy felhívtuk az állatorvost, ő pedig elvileg jelentette jegyzőnél.
a háromból kettő eltűnt, de az egyik azóta is randalírozik az utcában, kiszalad a kocsik elé, kergeti a gyerekeket.
valamelyik nap megint feltűnt a kiskutya, amelyik nyáron nekiugrott az én kutyámnak, ez akkor ismételten megtörtént, ugatott, vicsorgott, odakapott az enyémnek, csak az én kutyám most nem hagyta magát, és visszakapott, pedig békés, találkozott már testközelből több kutyával is (rokonok, barátok, dunaparton sétáltatott kutyák), és egyiket sem bántotta soha, bár azok sem bántották őt.
hétfőn meg egy játszótér mellett voltunk kint, mert arra nem jár senki, főleg ilyen időben.
most egy pitbull szaladgált arra, az meg megkergetett egy fiút, aki szintén kutyával volt.
a mai akció pedig az volt, amikor kiengedtem a kutyám az udvarra pisilni.
később hiába hívtam be, elindult felém, de visszament a kapuhoz, hallottam hogy zörgetik a kapun a fémhálót (azért van rajta, mert különben félő hogy a kutyánk kiférne a kapu résein).
odamentem, 3-4 kutya állt a kapunk előtt, és tépték, próbáltak bejönni.
nagyon nem jó ez így, attól félek hogy egyszer séta közben durván megtámadják a kutyám, esetleg egy nála nagyobb felkapja és megöli, vagy például a városi csoportban láttam, hogy volt akinek a kutyájának az egyik lábujját tépte le kóbor kutya a kapu alatt.
dühít hogy ilyen felelőtlenek az emberek, én negyed óránként nézek rá az enyémre ha kint van az udvaron egyedül, hogy minden okés-e vele, ezeket meg nem zavarja, hogy hetekig, napokig kint vannak a kutyáik az utcán (és a felének legalább fixen van gazdája).
nem tudom már mit tudnék csinálni hogy biztonságosan tudjak kimenni vele sétálni, márpedig szerintem nem oké, hogy felelős állattartók a felelőtlenek miatt nem tudják kivinni a kutyájukat az utcára.
Bejelented a jegyzőnél, hogy életveszélyes kóbor kutyafalkák támadják a kutyasétáltatókat.
Potenciálisan a gazdáikat is veszélyeztetve, ugyanis, megérzik rajtad a kutyád szagát, ha nincs veled, akkor is.
Rendeljen ki sintért, fogdossák össze és vigyék menhelyre.
Ezek könnyen betegednek, megveszhetnek, s terjesztik.
Ha a jegyző nem lép, akkor a vármegyei főjegyzőhöz kell fordulni.
A bejelentésben nevezd meg a házakat, ahonnan a kutyák felügyelet nélkül rendszeresen kint lebzselnek és a gazdájuk feléjük sem néz napokig, hetekig.
Ha nem teszed meg, s pl. egy este arra járó embert megtámadnak, akkor az a te erkölcsi felelősséged is.
Marha egyszerű , adott a kor technikai eszköztára környékről felveszel egy válogatást a videórögzítővel elküldöd noname a jegyzőnek és a kertvknek . Kutyád neveld tréningeld plusz nyakára szöges védőörv . Zsebben legyen CR és paprikaspray övön gázsukker PVre töltve . Ez a humánok ellen is hat .
Becsöngetni rájuk szólni személyesen bemenni a hivatalba neked okoz kárt mert feljelentés perek adatod kiadása stb ....
Őszintén, én kerültem/kerülöm azokat a helyeket, ahol önsétáltatós, valós veszélyt jelentő kutyák vannak vagy nem bizalomgerjesztő a kerítés és kutya választás, akár úgy is, hogy beültem a kocsiba és kimentem a határba, de mondjuk annyival könnyebb dolgom volt, hogy mindig volt 1-2 útvonal otthonról indulva is, ami biztonságosabbnak mondható.
A feljelentéssel mindenképp megérné megpróbálkozni, de tudtommal csak ritkán sikeres.
Mikor sorozatosan értek minket támadások, fontolóra vettem, hogy beszerzek egy középázsiát :) aztán maradtam a botnál, amit szinte minden sétára elviszek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!