Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nem akar sétálni a kölyökkutyá...

Nem akar sétálni a kölyökkutyám. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy 4 hónapos tacskóm, már 2 hete járunk hétvégente 2x kutyaoviba, 3-4 hete sétálni. Az első séták egész jól teltek, volt kedve felfedezni, menni és jó kedvűnek tűnt. Nem történt vele semmi, mi sem húztuk, vagy erőltettük, hogy menjen, mert egyszerűen ment magától.

Nem érte semmi ijesztő dolog, nem támadták meg, viszont egyik napról a másikra megállt a lelkesedése és már a ház kapujában megáll és sír, mert nem akar menni.

Eleinte arra gyanakodtunk, hogy fázik, de a napos 10-12 fokban is folytatódott a megtorpanás. Hiába hívjuk, adjuk neki a jutit (ha elindul és megy), nem akar jönni.

Ha esetleg lát valami izgalmasat, például embereket, vagy felhúzzák a redőnyt, akkor elindul az izgalom irányába, de utána ismét megtorpan és megáll. Sem jutival, sem labdával, sem szép szavakkal nem tudjuk rávenni, hogy egy (kínkeserves) ház körön kívül messzebbre menjünk.

Az elején még motiválta az, ha más kutyákkal sétáltunk, mostanra már a falkaszellem sem motiválja.

Veletek volt ilyen? Mit tettetek? Én mit tehetnék?

A kutyaoviban viszonylag szeret felfedezni, mikor el van engedve, de maximum botozni megy, más kutyákkal annyira nem lép interakcióba.

jan. 14. 08:56
 1/8 anonim válasza:
24%

mi a problema azzal ha nem akar setalni a kutya?

a kutyak hazorzok nem feltetlen akar kimenni foleg ha nagy a kertetek

jan. 14. 10:00
 2/8 A kérdező kommentje:

Szerintem minden kutyának szüksége van a kinti ingerekre, hogy lehessen lehetőségük a felfedezésre, szocializációra.

Egyébként nem lakunk kertes házban, hanem panelban élünk.

jan. 14. 10:09
 3/8 anonim ***** válasza:
79%
Vannak kutyák, akiknek nincs nagy mozgásigényük. Vidd le pisilni, hagyd hogy kiszaglássza magát, és igazából ezzel meg is oldottad a séta-szükségletét. Ha akar szaladgálni, labdázni, az jó, de otthon is tudsz vele játszani.
jan. 14. 10:29
 4/8 anonim ***** válasza:
81%

Nem lehet hogy azert csak fazik? Egy kolyok tacskonak a 10 fok is hideg am.

Tacskom van es telen csak egy 20 perces setara tudom ravenni naponta, kertbe is csak pisilni megy ki.

Katasztrofa 😂

De amugy ne stresszelj erre ra, vidd ki, probald kajaval motivalni,aztan ennyi, kicsi meg. Ra fog erezni a setara idovel szerintem.

jan. 14. 10:51
 5/8 anonim ***** válasza:
94%

Kutyaoviban az oktatóval megbeszéltétek ezt? Mert első körben vele kellene. Ő látja a kiskutyát, le tud szűrni dolgokat a viselkedéséből akkor is, ha más a szituáció. Többféle oka is lehet, én is ismertem tacsit, amelyik utált sétálni, de ha ő eleinte szeretett, akkor mégis valószínű, hogy valami negatív inger érte, talán olyan, ami neked fel sem tűnt, vagy az a baj, hogy fázik. Az elég erősen stresszre utal, hogy semmivel nem nagyon motiválható a sétára, és mivel tacsi, ezért elég makacsan tudja kifejezésre juttatni, ha valamit akar vagy nem akar. Sok-sok türelem kell a részedről, és legalább annyi makacs kitartás, mint a kiskutyában. Mert azt nagyon helyesen érzed, hogy szüksége van a sétára, ingerekre.

Meg lehet próbálni esetleg azt még, hogy új helyekre viszed sétálni. Hátha az jobban motiválná. Azt nem tanácsolom, hogy add fel és hagyd rá az egészet, de persze csak finom módszereket érdemes bevetni. Ha szerencséd van, akkor csak időszakos ez az ódzkodása. És ne szégyelld megkérdezni a kutyasuliban az oktatókat! Ha az oviban nem nagyon lép interakcióba más kutyákkal - a hozzá hasonló kistestűekkel sem - akkor az bizony félelemre, stresszre utal. (Stressz témában van bőven tapasztalatom, igaz, nem tacskóval, de két érzékeny kutyát neveltem fel, és bizony nagy segítségemre volt a kutyaovis/sulis oktatónk. De a sétával nem volt bajunk soha, talán azért, mert két kutyám van már egy ideje, és a "kicsi" mindig szívesen ment a "naggyal".)

jan. 14. 11:55
 6/8 anonim ***** válasza:
92%

Lehet, hogy nagy hülyeséget fogok írni, előre is bocsi.

A tacskóknak meglehetősen rövid a lábuk, ezért egy rövidebb séta alatt is sokat kell menniük, és gyorsabban elfáradnak. Ő ráadásul még pici is. Nem lehet, hogy egyszerűen emlékszik arra, hogy a korábbi séták alkalmával nagyon kifáradt, és ezért nem akar menni? Nem azért, mert ti erőltettétek, csak egyszerűen még nem ismerte a saját határait.

Én sokat sétálok a kutyámmal, de aránylag kevés tacsival találkozunk. Talán nekik kisebb a sétaigényük, rövidebb távokat tesznek meg, pont emiatt.

De az oktató biztos jobban tudja, őt kérdezd meg feltétlen.

jan. 14. 12:27
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Az én kutyám, francia buldog, azt csinálta kölyökként, hogy 2 méterenként megállt és leült. Ő sem volt eleinte egy nagy sétáló. Szerintem adj még neki időt. Majd bele fog lendülni. Most ebben a hidegben nem is kell olyan nagyokat sétálni, mi sem megyünk, mert a kutyám sem igényli.
jan. 14. 15:45
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
a tacsik nagyon fáznak ilyen időben, főleg ha pici még. Érthető hogy nincs sok kedve. Ne erőltesd, majd ha meleg lesz jobb lesz.
jan. 14. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!