Hogyan tanítsak meg egy 16 hetes kiskutyát egyedül lenni?
Turelemmel. Felnott, de erosen szepas kutyat fogadtam orokbe, nemhogy az ajton kimenni nem tudtam, de mar akkor visitott, ha hatat mertem forditani neki.
Tyuklepesekben haladtunk. Eloszor csak 5 centit tavolodtam tole es azonnal jutalmaztam, ha csendben volt. Aztan 2 het alatt eljutottunk addig, hogy mar a szemetet is ki tudtam vinni a kert vegebe (kb 5 perc) siras nelkul. 🤣
Igen amugy ki a francnak van erre ideje, nekem is csak azert volt, mert eppen munkanelkuli voltam. De aztan valahogy eljutottunk addig, hogy mar 7 orat kibir egyedul, amig dolgozunk.
Figyelj, ha nem társasházban éltek, ahol a szomszédokat zavarhatja másfél órányi koncert, akkor szerintem rá kell hagyni. A fiatalabbik kutyám kölyökkorában nálam is cirkuszolt, tömény hiszti volt, amire amúgy is hajlamos, bár sokat javult - de eleinte mindig hisztizett, ha nem az történt, amit Ő akart. Nem hagytam magam. Volt, hogy sétán tízpercekig álltunk, ő mellettem vonyítva, mert addig nem voltam hajlandó továbbmenni, amíg nem jön normálisan (értsd: nem húzva, mint az eszelős) és nem hallgat el. Néhány ilyen séta után érdekes módon, megtanulta, hogy azzal jár jobban, ha igazodik hozzám. De ehhez párszor bele kellett fáradnia a hisztibe. Az otthoni egyedülléttel is ugyanez volt a séma. Egy hétig cirkusz, aztán érdekes módon, lenyugodott. Annak semmi értelme, hogy egyesével növeli az ember percekben az egyedüllét hosszát. Akkor mész vissza, ha lenyugodott. Ez nem egyenlő azzal, hogy egy másodpercre elhallgat, hanem egy érzékelhető időtartamra legyen csendben és ezt az időtartamot kell nyújtani.
Másfél órát simán ki kellene bírnia egyedül, ha le van fárasztva testben és agyban is és jóllakott. Ha minden más szituációban elvan egyedül, amíg tudja, hogy te lakáson belül vagy, vagy van ott valaki, akkor ez szerintem nem szepa, hanem hiszti.
Valamit pedig biztos, hogy máshogy csinálsz, mint mikor a konyhába vagy a mosdóba mész nélküle.
Én minden kutyámat szobakennelbe szoktattam és az elején a szobatisztaság miatt csak akkor lehettek kint, ha közel 100%-osan tudtam rájuk figyelni (és ez amúgy elég gyakran és hosszú időkre meg is történt). Így mikor mentem a házon belül valahova, akkor nem nagyon jöhettek velem és ezért abból se lett probléma, mikor kisétáltam a bejárati ajtón és pár órát távol voltam.
Ezt próbálnám vele is és random nyitogatnám a bejárati ajtót, meg kimennék és visszajönnék, pont mint mikor mosdóba mész.
Keress egy trénert , aki külön ilyennel foglalkozik, mert egy csomó választ kaptál, és szinte mint hülyeség.
Szepas kutyánál nem arra várunk, hogy majd abbahagyja, meg majd megszokja, meg akkor megyek vissza ha csendben van.
Egy kutya ráadásul úgy is tud szeparalni ha csendben van.
Ajánlom dr Sátori Ágnest és egy jó trénert
Ez a lehető legrosszabb, hogy össze-vissza csapongsz. Itt hagyod, ott hagyod, ezt próbálod, azt próbálod. Ahelyett, hogy egy dologra szoktatnád, folyamatosan variálod a körülményeket. Akkor mit vársz tőle?
Te elmész, ő visít, te visszamész, ezzel megerősíted, hogy üvöltsön csak minél hosszabban és erősebben. Ezzel megint a szepszorongást erősíted.
És nem pár nap alatt kell ehhez hozzászoktatni. Viszont a 3 hét pont tökéletesen elég lett volna erre!
Még egy szavazat a szobakennelre, csak normálisan beszoktatva. Ennek kicsit nézz utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!