Az ilyen kis bosszantó női ebek amúgy életképesek?
Nem tudom a típusát sem, de jellemzően kis testű, tömpe orrú ebekről van szó, amiket elég gyorsan szétkap egy nagytestű normál blöki, ha épp olyanja van. Tipikusan 30-40-es elhagyatott, férfigyűlölő nők kedvencei (tisztelet a kivételnek).
Azon gondolkodtam, ha ezeket kitennénk a természetbe, életképesek maradnának?
Vagy ezek olyan lények, amiket nyugodtan lehet díszállatnak is nevezni, mert az ember nélkül a természet soha nem hozta volna őket létre? Arra ugye van példa, hogy a vadászebek (vizsla stb.) simán visszavadulnak, ha a természetbe visszakerülnek, ezek pl. az Ausztráliai dingók. A macskák is tudják ezt. De ezek a mini ebek?..
"Tipikusan 30-40-es elhagyatott, férfigyűlölő nők kedvencei"
Ja, azért látok pasiknál ilyet. Ha megyek állatorvoshoz, a terpeszkedő, dinnyehordó cicanacis alfa hímeknél szokott lenni ilyen kutya jól felöltöztetve. Nőknél ritkábban látom.
Amúgy meg teljesen életképesek.
Nem tudom eldönteni egyelőre, hogy a 30-40-es "férfigyűlölő" (jelentsen ez bármit is) típusú nőket utálod jobban vagy a kistestű rövidorrú kutyafajtákat, de szerintem az egyes hozzászólása is betalált. Feltételezem Te sem vagy egy Adonisz, inkább a törpe-nyomi típus, hogy maradjunk kicsit a kérdés témájánál. :D
Hogy válaszoljak is rá, nem tudom miért gondolod, hogy egy nagyobb testű kutya visszavadulna, vagy életképes maradna a természetben, a kistestű meg nem. Nagyrészük nem maradna életben az ember nélkül sokáig, akármilyen méretű, vagy fajtájú is legyen. Azért a fajt nem mostanában háziasítottuk, átalakultak, és a "kényelmes" élethez szoktak, nem igazán tudják ellátni magukat nélkülünk. Biztos láttál már a közösségi platformokon állatvédős bejegyzéseket, ahol csont és bőrre fogyott, alig élő kóborló kutyákat fognak be. Na, hát nélkülünk az történik velük.
Üdv., egy 30-40-es el nem hagyatott, férfiakat nem gyűlölő, de alaposan megválogató 2 őrző-védő kutyával élő nő. :)
#4férfiaknál inkább a mopszot látom, ennek kivételen tudom is a nevét. De az ugyanilyen életképtelen fajta, mint a női változatok.
#5 azért gondolom, hogy visszavadul, mert van rá létező példa :)). Az ilyen miniatűr ebeknek nem csak a méretük és testalkatuk teszi alkalmatlanná bármiféle öneállátásra (vadászatra), de ezer más bajuk van, pl. a szemük csipás, szarul veszik a levegőt, mint, ami abból ered, hogy egy ember által tenyésztett frankenstein faj.
Maradjunk annyiban, hogy a palota pincsi meg a mopsz a legrégebbi kutyafajták között szerepel, tehát nem "modern igényekre szabott frankenstein faj". Illetve maradjunk annyiban, hogy a nagy vagy nagyobb testű kutyák között is vannak rövid orrú, ráncos arcú fajták, amiknél senki sem óbégat azon, hogy életképtelenek. Az angol buldogot terelő-és őrkutyának tenyésztették ki. A francia buldog konkrétan a dogoktól származik, amik hiába nagyok és atletikusabbak, vannak olyan betegesek, mint bármelyik buldog, mopsz vagy pincsi, és hamar hullanak. De ez elmondható akármelyik nagytestű fajtára, aminél leromlott az állomány, kevés ideig élnek, mindenféle allergiára és daganatra hajlamosak.
Ti csak szimplán utáljátok a kicsi kutyákat, és próbáltok ennek racionális zöngét kerekíteni, hogy végül az jöjjön ki belőle, a kutyákkal és a gazdáikkal van a baj, nem pedig egyéni szoc probléma.
Az is baromság, hogy ezek olyan fajta kutyák, amiket csak bepókhálósodott pnájú, férfigyűlölő nők tartanak. Rengeteg férfi járkál mindenféle mopsszal, buldoggal, csivavával, palotapincsivel, yorkival és bichonnal, és nem azért, mert a nőjük rájuk tukmálta, hogy vigyék le Fifikét sétálni. Főleg az ilyen pénzes, kigyúrt, maffiózó figuráknál látni őket gyakran.
A kis-és nagykutya dilemma mögött annyi a szociológiai kutatások szerint a magyarázat, hogy akik arra vágynak, hogy valakit dédelgessenek, védelmezhessenek, azok inkább kicsi kutyát választanak, akik pedig azt akarják, hogy őket védelmezze és dédelgesse valaki, azok jobban szeretik a nagy kutyákat.
De visszakanyarodva az alapvonalhoz. Az, hogy mennyire életképes egy kutya a vadonban vagy ember nélkül, az a kutya személyiségétől, temperamentumától függ. A csivava pl. harcias és őrkutyának lett kitenyésztve, tehát hiába pici, meg is tudná védeni magát, és tudna vadászni is. Ne csináljunk már úgy, mintha a vadonban csak nagy ragadozók lennének. A sivatagi róka se nagyobb, mint egy táskakutya.
Ugyanakkor ha a kényszer rá is visz kutyákat, hogy egyedül boldoguljanak, a modern, házi kedvencként tartott kutya fajtától és mérettől függetlenül nem alkalmas erre. A kutya nem olyan önálló, mint a macska, sokkal jobban függ az embertől, több és másabb közösségi igényei vannak. Évezredek alatt arra trenírozták őket, hogy az emberhez alkalmazkodjanak, az ember utasításait várják, az ember kedvére tegyenek.
A kóbor kutyákon is látszik, amik a városokban kódorognak, hogy szenvednek. Nem csak és nem elsősorban az éhségtől, hanem a magánytól, látványosan szomorúak. Ha bevásárlóközpont környékén látok kóbor kutyát, mindig bemegyek, és veszek neki kutyakaját. De sokszor nem kell nekik, csak bújni akarnak, örülnek neki, hogy valaki odamegy hozzájuk, megsimogatja őket, hozzájuk szól.
#6 hát férfiakról azért egyáltalán nem mondható el, hogy a kis testű dögöket kedvelnék, a legtöbb férfi normális kutyát tart, ami adott esetben képes tényleges szolgálatot is nyújtani (megvédi a gazdit vagy a telket), nem csak fogyasztani az erőforrást. Akit látsz palotapincsivel, valószínűleg herélt hím, akit otthon az asszony már csicskított és a kutya is az övé.
Szerintem egy nő pedig a gyerekét dédelgesse, ne egy állaton élje ki a természetes szerető ösztönét. Persze ez csak az én véleményem, de tartom magamat hozzá.
A többi amit írtál hasznos, köszi.
Az ember segítsége nélkül nem jöttek volna létre ezek a miniatűr fajták..A mopsz es egyéb nyomottorrú fajtát még az állatorvosok sem ajánlják megvételre.Állítólag egy mopsz koponya van szemléltetésre kiállítva az állatorvos tudományi egyetemen,elrettentésképpen.Annyira amorf formája van.Ha egyszer eltünnénk a földről mi emberek,ezek a törpe fajta kutyák is kihalnának rövid időn belűl.
Egyébként szeretem a kutyákat,most is van kettő.
Kedves 8-as!
Minden kutyafajta kihalna. Szívesen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!