Miért van az, hogy a kutyával és a macskával is tudok kommunikálni, de ha "egymással beszélnek", csak annyit látok, hogy kommunikálnak?
Olyankor nem akarják, hogy tudd amiről beszélgetnek.
"Fifi, te eltereled a figyelmét a bohóckodásoddal, addig én kilopakodom a konyhába és elcsenek egy szalámit, a végén osztozunk!"
"Vettem-vettem Kormi, de akkor már nem lehetne inkább egy kolbászkát elcsenni?"
"Majd legközelebb. Akkor én terelem el a figyelmét cukiskodással!"
Hány éves vagy kérdező?
10?
Nonverbális kommunikáció.
Te vagy a főnök - a domináns állat. Tőled jön a kaja és a figyelem. A kutyát az ember alakította ki, szelektíven kiválogatva a ragaszkodóbb példányokat, azokat tenyésztve lett a mai kutya. A macska maga döntött úgy, hogy az ember közelében marad - mi szívesen láttuk, mert féken tartotta a rágcsálókat (megették a mi elraktározott gabonánkat, betegségek terjesztésében vettek részt) ők meg élvezték a biztonságot és a meleget.
Mindkét állat évezredeket töltött velünk. Tudják, hogy tőlünk sok jó származik, érdemes a kedvünkre tenni. Az emberi érzelmek felismerését is kifejlesztették (felismerik a mikro-mimikákat is, emiatt tűnhetnek néha gondolatolvasónak)
Magyarul tudják, hogy az embertől függnek. Emiatt annyira figyelmesek, ha te kommunikálsz velük.
A kutya és macska ezzel szemben sosem szorult egymás társaságára. Van egy közös "haver", a gazdi, és ők ketten szobatársak, de nincs szükség többre.
Jelzik, ha a másikból elegük van, néha jelzik a barátságos szándékukat, de ennyi.
Emellett ugye mondtam, hogy a háziállatok a hosszú idő alatt kiismerték az embert, az ember meg a fejlett értelme és kommunikációja miatt megtanulta az állatok testbeszédét. Ők viszont nem tanulták meg egymásét (nem volt rá szükség) plusz ez meg az kifejezetten ellentétes jelekkel összekeverhető (dorombolás-morgás, farokcsóválás: idegesség-öröm) ez is félreértések forrása.
Végezetül meg: az emberek kommunikációja hihetetlenül fejlett. Mindent is el tudunk egymásnak mondani: a teljes élettörténetemtől kezdve absztrakt gondolatokig (pl. hogy mit álmodtam ma)
A kutya és macska se nem beszél, se nem gondolkodik a mi szintünkön. Őket nem igazán érdekli, hogy mi jár a másik fejében. Két szimatolásból megszerzik a nekik fontos infót ("Igen, ez a Mirci, nyalakodott a szomszéd macskával. Halat evett. Egészséges") és csókolom, mennek tovább
3-as "Kicsit több".
2-es igen ilyen is van benne. Pár perce: Lopjuk el a kacsacombot. Majd osztozunk... (sajnos a kukában végezte, de szép csapatmunka volt)
3-as Igen nyilvánvalóan nonverbális kommunikáció, mert kicsit nehézkesen beszélik a magyart (na jó az embert), de a kutyával is a macskával is tudunk kommunikálni. Mindkét faj több jelzését ismerem. Ők is inkább a testjeleimet veszik le, mint a parancsot. Na jó a kutya iskolázott, de akkor is jobban érti (szereti?) a testjeleket.
Azt tartom furcsának, hogy ők értik egymást, én meg annyit látok, hogy "pofákat vág", "pózba áll". Ebből képesek két három oda vissza jelet is lejátszani, bár a tipikus, hogy a kutya megy valamelyik macskához, a macska "pofát vág", és vagy szaladnak, vagy a kutya odébb megy.
Kedves 6-os.
Ennél egyszerűbb esetekre gondoltam:
-A macskát zavarja a kutya. Kizavarja a szobából (egyszerű "arcjátékkal", testjelekkel)
-A kutya játszani akar a macskával. Odamegy. Valami kommunikáció történik (csak azt látom, hogy figyelnek egymásra és változnak a fül és testtartások). Vagy a kutya visszamegy a helyére, vagy szaladnak, vagy ott helyben birkóznak.
A kérdés talán így helyesebb:
Hogyhogy olyan nyelven tudnak kommunikálni, amit én nem értek, pedig okosabbnak tartom magam náluk. Azért szerintem nagyon rossz kutya vagy macska válna belőlem.
Egyébként amíg két kutyával éltünk, addig pontosan tudtuk, ha az egyik beáll elénk keresztbe, addig a másik tabut sért. Ott a dolog számomra érthetőbb, mert mindkettő kutya volt. De most kutya-macska kommunikációról beszélünk, amikor legalább az egyiknek "idegen nyelven" (inkább közösen kialakított közvetítő nyelven) kell kommunikálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!