Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyám egyfolytában a...

A kutyám egyfolytában a lábamat rágja. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Ha sétálunk, miután letudja a dolgát rögtön jön oda hozzám, morog és a nadrágomat meg a cipőmet rángatja, nem lehet tőle menni se. Egyébként szeret, én hoztam haza meg ápoltuk és tényleg hálás... Itt a lakásban. De odalent egyszerűen nem hagy békén és semmi nem használ. Ha leordítom, megverem, lefogom, nem veszek róla tudomást, ugyanúgy folytatja ahol abbahagyta. Mit tehetnék?
2009. jan. 8. 16:23
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Szia! Kutyakiképző vagyok, és járnak a kiképzésre hasonló problémákkal küzdő kutyusok. Nos, amit tehetsz:

Lehet hogy miután elvégezte a dolgát, úgy érzi, hogy itt az ideje a játéknak, és ezzel próbál Téged játékra hívni. Mivel Neked kell lenned a falkavezérnek, Te és csakis Te döntheted el, mikor jöhet az ideje a játéknak, evésnek, sétának. Ha épp nincs kedved játszani vele, tedd rá a pórázt(nem tudom, milyen nyakörve van a kutyusnak, érdemes beszerezni egy fojtót, vagy nagyobb kutya esetében egy szögest, de vigyázat, ezt sokkal jobban érzi a kutya, tilos nagyobbat rántani bele!) és indulj el hazafelé, ezt jelezd a kutynak egy könnyen megjegyezhető vezényszóval(Pl. Indulunk, Megyünk, Haza), és ne foglalkozz semmivel. A kutya oda fog menni, cibálni a nadrágodat, és abban a pillanatban, ahogy megfogta vagy elkezdett morogni, húzz bele egy nagyobbat a pórázba, pont a veled ellentétes irányba, hogy a kutya száját elfele rántsd a nadrágodtól. A rántás közben szólj rá egy erőteljes 'Nem'-mel, nézz rá egy pillanatig szigorúran(persze csak ha a szemedbe néz, hogy mi volt ez). Ha abbahagyta, dicsérd meg, simogasd meg, mélyebb, lágyabb hangon. Majd folytasd utadat haza, ne foglalkozz vele, ne nézz rá, ne beszélj hozzá, jelezd neki hogy nem akarsz játszani. Ha újra kezdi, ismételd meg.

A megverés soha nem segít, a kutyát tilos verni, mert elveszti a bizalmát veled szemben. És ugye, a cél nem egy, a gazditól rettegő kutya engedelmessége, hanem egy, a gazdival örömmel, és jókedvvel együttműködő kutya. Lefogni nem szabad, hiszen a falkában mit jelent az, ha egy kutya a nyakánál fogva a földön tartja a másikat? Persze azt, hogy jelzi neki, hogy ő a falkavezér. A leordítással sem mész semmire, hiszen nem érti, mit mondasz neki, csak a hangsúlyodból érzi, hogy rossz, de nem érti, hogy miért rossz az, ha ő csak játszani akar.

Remélem sikerül! Bocs a kisregényért :)

2009. jan. 10. 11:19
 12/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, kipróbáltam, eddig az elrántás és a tiltószó (NEM!) jött be leginkább. Megadok néhány pontosabb információt. Még kölyök, kis testű, hám van rajta. Szerintem is "játszhatnája van" és elég kitartó, de most délután jobb volt a helyzet. Rántottam, mondtam egy erőteljes nemet, a jutalmazással azonban az a gond, hogy amint lehajolok megsimogatni rögtön megint támadó pózba áll és kezdi előröl illetve ugat, úgyhogy ezután azt csináltam, mintha nem vennék róla tudomást. Ha van egyéb tanácsod, szívesen veszem.
2009. jan. 10. 14:00
 13/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Nagyon örülök, hogy sikerült, és örülök, hogy segíthettem! :)

Köszönöm a további információkat. Ezek után adnék még egypár jó tanácsot, hátha megoldódik a probléma!

Noszóval, ezek szerint pici még, tehát bőven idejében vagyunk, hogy leszoktassuk róla! :)

Hám van rajta, ez jó dolog, én is szeretem, hasznos és kényelmes a kutyának, de a tanulás idejére szerintem szerezz be egy vékony bőrnyakörvet, ezt pár száz forintért megkaphatod bármelyik állatos boltban. Tudod, sokkal hatékonyabb a tanulás idejére a nyakörv, hiszen közelebbi kontaktusban vagy a kutyussal. Ha leszokott róla, természetesen újra lehet hámon vinni.(Sőt, megoldhatod úgy is, hogy rárakod mindettőt, odaúton hámon futhat, elvégezte a dolgát, és utána nyakörvre veszed vissza.)

A jutalmazás nagyon fontos! a Módszer lényege az, hogy amikor a kutyus rosszat csinál, megakadályozod benne(a te esetetben ez a rántás, és a tiltószó), és ahogy abbahagyja, rögtön jöhet a dicséret, ezzel jelzed neki, hogy akkor vagy rá büszke, akkor kaphat dicséretet, ha abbahagyta, amit csinált, azaz az nem jó. (Nézzünk egy példát: {kutyagondolatok}: Ástam. Aztán jött a gazdi, rámszólt, én abbahagytam, aztán kaptam egy naaagy-naaagy dögönyözést. Mit is szűrök le ebből? Akkor kapok dicséretet a gazditól, hogyha nem ások. Én nagyon szeretem a gazdimat, tehát nem ások, és akkor sokszor fog megdicsérni!)Jutalmazni muszáj, hiszen a kiskutya nem fogja érteni, hogy oké, nem haraphat, de akkor mi a jó?

Oldjuk ez meg úgy, hogy elvégzi a dolgát, visszajön, nyarkörves pórázra veszed, ha harap, rászólsz, elrántod. Aztán leggugolsz hozzá, és ahogy mondtad, újból elkezd harapdálni, picit rántasz rajta-'Nem'- ha megint harap, vagy ugat pici rántás 'Nem', és ez így tovább, aztán ha abbahagyta, naagy dicséret, nagy simi :) Az abbahagyáson azt értjük, ha a kutyus egyáltalán nem játékosan közelít, hanem, teljesen normálisan, a farokcsóválás elmegy. Ha végleg megbékélt, mint mondtam, nagy dicséret, aztán indulás haza. Ha kezdi előlről, te is kezdd előlről :)

Ha elég kreatív vagy, nyugodtan dolgozz ki új módszert, a lényeg az, hogy a harapdálásból szedd ki, és valahogy dicsérd meg, esetleg a jutalomfalat sem lehet rossz megoldás!(Ez most jutott eszebe :D) Tényleg. Vigyél magaddal egypár finom falatot, kis darab párizsit, kutyakekszet. Ahogy rászóltál, elhúztad a száját a nacidtól, várj vele egy kicsit, és ha nem ugrik vissza rögtön, add neki oda, és miközben eszi, dicsérd meg. Ez is beválhat! Persze ha közben áll neki játszani, kicsi rántás-'Nem'!

Próbáld ki mindkettőt, és amelyiket jobbnak érzed, folytasd!

Sok sikert kívánok, és nagyon örülnék, ha írnál, hogy mi újság!

Üdv!

2009. jan. 17. 23:11
 14/18 A kérdező kommentje:
Hali! Elkezdtem, gondolom nem két nap lesz... Nem csak akkor harapdál mikor letudta a dolgot, hanem amint kilépünk az ajtón. Eleinte követelte a kaját, miután adtam neki párat. Most az van, hogy ha elkezdi csinálni akkor felmutatom neki, de nem kapja meg. Amíg csinálja addig folyamatosan ezt csinálom. Ha abbahagyja és legalább fél percig nem csinálja, megkapja és ezután kb. percenként adok neki egyet, amikor nem csinálja. Ha megint elkezdi, megint megmutatom, de nem kapja meg, illetve elrántom. Elkezdtem az "ül"-t is tanítani neki és egész jól megy. A többit (fekszik, állj fel [nem tudom ilyen van-e]) hogy csináljam, hogy ne zavarjam össze? Hogy tudja mikor miért kapott és ne keverje őket? Köszi a segítséget!
2009. jan. 22. 08:26
 15/18 anonim ***** válasza:

Szia! Persze, nem két nap lesz, biztos vagyok benne, hogy sikerül, ha elég kitartó vagy, és nem adod föl :) Ez bizonyára egy rossz szokás, és kölyökkorban sokkal egyszerűbb leszoktatni róla.

Nagyon jó amit csinálsz, csak így tovább! Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy dicséret jár érte, ha szépen sétál pórázon. :)

Említetted, hogy tanítod neki az 'ül'-t. Bármilyen módszerrel is csinálod, a lényeg az, hogy ha végrehajtotta, nagyon dícsérd meg!

Az 'állj fel' vezényszót megtaníthatod neki, ha szükséged van rá, de ezt általában a kiállítási kutyáknál szokták előszeretettel alkalmazni, akiknek ugye a kiállításokon állni kell. Ha a hétköznapokon nincs rá szükséged, szerinten ne terheld vele a kutyust. Persze ha szükség van rá, írj és elmagyarázom, hogyan kell! ;)

A 'feküdj' már sokal hasznosabb. Úgy tudsz nekikezdeni a legjobban, hogy a kezedbe veszed a jutalomfalatot, és tenyérrel lefelé lerakod a kezed a földre, magyarán a kezed alá rejted a falatot. A kutyus el fogja kezdeni szagolgatni. Nem biztos, hogy le fogja tenni a hasát elsőre. Ha nem teszi, nyomd meg egy picit a fenekét, és ahogy a hasa érintette a földet, fordítsd meg a kezed, és hagyd, hogy megegye a falatot, és közben simogasd, dicsérd. Az első 3-4 alkalom után, ha már a kicsi tudja, hogy miről van szó( nem biztos, hogy tudni fogja, hogy mit is várunk tőle pontosan, de azt már érteni fogja, hogy feladat következik), de kösd hozzá a 'fekszik', 'feküdj' vagy 'hasra' vezényszót. Akkor mondd ki a vezényszót, amikor elkezdni szagolgatni a kezedet. Később, már a vezényszó is elég lesz ahhoz, hogy a kutyus hasra vágja magát.

Másik hasznos dolog lehet, ha megtanítod neki a 'Hozzám' vezényszót, ez ugye a behívás(teszem hozzá, nem kell feltétlenül ezeket a szavakat használni, hiszen a kutya nem érti meg, csak a hangsúlyából érzi, hogy melyik parancsszó is ez. Én csak a legáltalánosabbakat mondom, amiket én is használok, de ha neked jobban esik, kiabálhatod a 'Tejföl', vagy a 'Pirítóskenyér' szavakat is, amiket a kutya ugyanúgy megtanul, csak ha valaki meghallja, nagyon hülyén fog rádnézni :D). Később nyugodtan elengedheted póráz nélkül, bármikor vissza fog jönni.

Ehhez nagyon egyszerűen hozzá tudsz látni. Vedd pórázra, tarts az orra elé egy jutalomfalatot, és indulj el tempósan hátrafelé,hogy a kutya futva tudjon követni, és közben ismételd a 'hozzám' vezényszót, és dicsérd, persze csak ha követ Téged, hogy megkapja a jutalmat. Állj meg, és ha megáll melletted, add oda neki a jutalmat. Ha továbbszalad, hívd újra, és kezdd előlről, amíj csak meg nem áll, ha te is megállsz, és akkor jöhet a nagy simi, nagy dicséret. Persze először csak pár métert haladj, ha már megy neki, egyre hosszabb távokat lehet megtenni. A másik jó gyakorlás erre, hogy megkérsz valakit, hogy fogja meg a kutyust pórázon. A legjobb egy idegen, akit nem ismer, de ha ismerős, sem baj, csak ne rá figyeljen a kicsi, hanem rád. Megfogja a kutyust, te pedig elmész, elbújsz valahová, pl. egy bokor mögé, vagy fa mögé, ház sarka mögé, satöbbi, és hívod. A másik ember elengedi a kutyust, és ha az hozzádfutott, megtalált, naagy jutalmat érdemel :) Ha még nem hallgat az apróság a nevére, akkor is lehet ezt a módszert alkalmazni, csak ne bújj el, hanem menj el pár métert, és hívd a kutyust a nevén, és a vezényszóval. Ha odaért, persze nagy jutalom.

Ezek az alapvető parancsok, amik a hétköznapi életben is hasznosak lehetnek. Sok sikert hozzájuk, ha nem megy valami, csak szólj!

Ölülök, hogy segíthetek! :)

Üdv!

2009. jan. 22. 20:37
 16/18 anonim ***** válasza:
Szerintem azért csinálja,mert játszani akar veled...a sétára vigyél neki pl egy labdát,vagy valamit amivel tudtok játszani!
2009. febr. 27. 19:13
 17/18 A kérdező kommentje:
Jaja, mostmár sokkal hosszabbakat sétálunk, labdával együtt, jó messzire dobom ő meg bárhonnan visszahozza. Enyhült már a dolog, de a lépcsőházban csinálja, én meg visszafogom és fenyítem, de már tényleg jobb.
2009. febr. 28. 17:18
 18/18 anonim válasza:

Nekem is ilyen problémám van egy francia bulldoggal csak bent a házban rágja mindenki lábát,zokniját,nadrágját.mit csináljak?ó

ő is még kölyök.

2013. nov. 15. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!