Ráismertek az általatok tartott fajtára?
Szeretnék kutyát magamnak de olyan fajtát amit később nem bánok meg. Leírom, hogy pontosan mit szeretnék és légyszi ha valaki ráismer a saját kutyájára akkor segítsen választani és írja meg nekem.
Nagy testű (kb németjuhász méret)
Nincs túl nagy bundája. Van kert de azért leginkább benti kutya lenne és nem akarok nagy gomolygó kutyaszőr pamacsokat mindennap.
Okos, könnyen tanítható, szeret is tanulni.
Szeretek kirándulni, túrázni és van, hogy napokig sátrazok. Ilyenkor ne legyen neki kínszenvedés, hogy napokig ugyanazon a helyen vagyunk, nem teszünk nagy sétát, nincs vele kimondottan foglalkozva hanem csak rövid távon felfedez, pihen, őrzi a területet vagy engem.
Ne legyen nagyon ugatós. Szóval ha unatkozik (pl sátrazáskor) ne azzal foglalja el magát, hogy megugatja a lehulló falevelet is. Tudjon pihenni.
Szívesen járnék vele sulizni, felkészülni valamire de robbanjon ki a bundájából ha esetleg néhány hétig nincs suli.
Tudjon nyugodt és aktív is lenni.
Ne legyen olyan fajta amit nem lehet nyugodtan elengedni, pl nagyon erős vadászösztön mert vissza a sátrazáshoz, ő ott szabadon járkál napokig (éjjel bent a sátorban van) de ne kelljen minden percben ránézni, hogy ugyan elszaladt-e már kilométerekre valami vadszag után. Legyen fontosabb a gazdához és területhez közel lenni mint nagyon önállóskodni vagy vadat hajtani.
Lenne rá sok időm és nagyon szívesen mennék vele sulizni, képezni de minden évben van kétszer olyan, hogy két hétig csak erdő és sátrazás szóval bírja, hogy olyankor nincs suli és pörgés.
Ne legyen olyan fajta ami be van tiltva valahol külföldön vagy megnehezíti az utazást, szállasfoglalast, rossz szemmel nézik, elutasítanak a fajta miatt, körülményes vele, belekötnek miért nincs szájkosár, miért van elengedve stb.
Nem szeretnék menhelyi vagy felnőtt kutyát. Fontos, hogy kiskorától neveljem és tudjam mire számíthatok vele.
Rá fogom szánni az időt és energiát, hogy egy jól nevelt, kiegyensúlyozott kutya legyen.
Köszönöm ha segítetek!
Igazabol itt akkor egyik feltetel se teljesul, mert ha nagy a szore, akkor vedleskor az brutal modon fog hullani, de ha rovid akkor meg azert lesz tele minden szorrel.
Van par fajta, aminek tenyleg nem hullik annyira a szore,pl uszkar, de az meg mas kriteriumnak nem felel me.
Szoval itt most valamibol engedni kell..:D
Csak meg tudom erősíteni, hogy gyakori tévhit, hogy a rövid szőrűnek kevésbé zavaró a szőrhullása.
Nekem volt olyan show vonalú border colliem aki rengeteg foglalkozás után ezeket mind teljesítette pár éves korára, bár kisebb volt, mint egy nj.
A szőre és a mérete a legkisebb gond, de te egy olyan kutyát akarsz, mint Mátyás király a mesében az egyszeri lánytól (jöjjön is, meg ne is, hozzon is ajándékot, meg ne is stb.). Amiket felsorolsz, hogy ilyen is, meg olyan is legyen, okos, könnyen tanítható, de ne legyen túl önálló, ne legyen ugatós, de vigyázzon rád, szeressen mozogni, de azért napokig kibírja mozgás nélkül stb. az egyrészt nagyon erősen tanítás, foglalkozás kérdése, másrészt azért egy-két ötleted eléggé irreális. Tehát olyat, hogy egy kutyát a sátrad körül szabadon hagysz kószálni napokig, és soha semmilyen szagra, zajra nem megy el... hát apám, sok sikert hozzá!
Még a közel 100%-osan behívható és engedelmes kutyákat sem szívesen engedik el erdőben, mert egy felugró és menekülő vad olyan ösztönöket indít be, amiket nagyon nehéz leállítani. ÍGy, hogy te mittudomén mit csinálsz, a kutya meg egyedül üldögél a sátornál, hogy majd magát fegyelmezi és nem megy el (vagy nem tudom, hogy kell ezt elképzelni, mit csinálsz napokig a sátornál, ha nem csillagtúrázol, mert annak még értelme is lenne), ahhoz valami extra jól sikerült kutya és komoly kiképzés kell.
Vadászkutyák, kopók, kotorékebek, pointerek stb. nem jöhetnek szóba, mert azt soha nem fogod lenevelni arról, hogy nekiinduljon a vad után a sátor mellől. Terelőkutyák sem, azoknak futás+mentális munka igénye van mindennap (plusz hosszú szőrűek is, méretben sem megfelelőek), agárfélék sem. Németjuhásznak, óriás schnauzernek a szőre hosszú, pedig még ők lennének erre alkalmasak, illetve amit írtak többen, goldi vagy labi. Esetleg óriás uszkár vagy boxer, bár ő a nyomott orra miatt extrém mozgást, túrákat nem bír. Bull típusúak is kiesnek, mert sok helyen be vannak tiltva. Ha rövid szörű akkor esőben, hidegben napokig túrázni vele nem jó ötlet, és ugyanúgy fog hullani a szőre. Másképp szar takarítani a rövid szőrt, mint a hosszút, nekünk labi-bull keverék van, nyaka/válla/combja aljszőrzetes labi szőr, a többi rövid szúrós bull szőr, szóv mindkettőből jut, csodás! :D
Köszi a válaszokat! :) Szőr...nekem volt eddig németjuhászom, rotim, bulltype kutyám és a németjuhász vedlése brutál volt. Neki olyan szőre volt mint most a show vonalasoknak. Az túl hosszú, túl sok lenne. A rotinak és bullnak a szőre oké, napi takarítás az is, de jobban elviselhető számomra.
Jellem...a németjuhaszom és rotim is tökéletesen hozta amit most is szeretnék. Ha a világháború kitört akkor is 50 méteres körben maradtak. Bírták a sétát, kirándulást de nem pörögtek durván. Kint a természetben nagyon nyugodtak voltak. Ha otthon voltunk kellett nekik a napi mozgatás. Csak a saját módszeremmel neveltem őket, suliban sosem voltak, a mostani kutyára még több időt szánnék. Egyébként mindkét fajta jó lenne nekem most is, csakhogy a mai németjuhászok már nem egészséges felépítésűek, esetleg munka vonalas, csak az nem tudom mennyire pörgős. A rotik meg veszélyesnek vannak kategorizálva sok helyen sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!