Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan lehet kutyát szagalapú...

Hogyan lehet kutyát szagalapú nyomkövetésre tanítani?

Figyelt kérdés
Érdekelne, hogyan lehetséges a fent említett képességre, szagnyom követésére megtanítani egy kutyát. Fontos ehhez hozzátenni, hogy nem oktatót és kutyásiskolát szeretnék alkalmazni, hanem saját módszereket, még ha ez nehezebb és kevésbé hatékony is. Ezért olyan válaszokat várok, amik inkább ötletek, mintsem kész megoldások, mert kétlem, hogy sok univerzális módszer létezne. Nekem is van pár elképzelésem, de talán megéri megkérdezni. Bármit, ami segíthet, szívesen meghallgatok.

nov. 2. 14:28
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%
Nyomkövetésnek hívják és kell valaki, aki ért hozzá, különben nem veszed észre a hibákat. Ha jól tudom, akkor a kezdeti tanításnál zászlókkal jelölik meg a célokat, de én más irányban mozgok.
nov. 2. 14:37
 2/11 anonim ***** válasza:
75%
Olyan játékot kell neki venni amiben el tudod rejteni azt a valamit, aminek a szagát akarod hogy megtanulja. Egy idő után összekapcsolódik a fejében és a tanult szag nyomán ő igazából a játékát fogja keresni.
nov. 2. 14:42
 3/11 anonim ***** válasza:
91%

Eleve két iskola van. Az egyik a levegőben való szag alapú nyomkövetés, a másik a földön való nyomkövetés… Manapság általában előbbit oktatják, mert sok szempontból hatékonyabb, például autókat is tud követni a kutya szag alapján.

Viszont vannak specifikus helyzetek, amikor még jobb a másik…

A kettő módszer együtt nem tanítható, mert egyik technika a másik rovására megy.

Képzés formájában lehet ilyenre járni, annyira nem drága és a kutyának elég jó elfoglaltság, szellemileg is fárasztja.

nov. 2. 15:03
 4/11 anonim ***** válasza:
87%
#3 Mint mondtam, nem az én irányzatom, de versenyeken én csak talaj alapú feladatokat szoktam látni. Tehát nagy kérdés, hogy mi a cél a tanítással. A levegős az nem a vadászkutyáknál és a drogkeresőknél van?
nov. 2. 15:29
 5/11 anonim ***** válasza:
85%

Nyomkövetére jellemzően nem egyedül tanítja a gazdi a kutyát, mert az már komolyabb lecke, nem az alapkiképzés része, és nem is alkalmas rá mindegyik kutya.

Különböző módszerek léteznek, pl lehet azzal kezdeni, hogy a kutya kedvenc játékát dugod el, és keresteted vele, amikor megtalálja, jutalmazod, de a komolyabb faladatok már iskolában zajlanak, mert pl a vadászkutyák nyomkövetéséhez kell megfelelő terep, szaganyag (amit nem ért tudni, hogyan kell felvinni), és az sem egy utolsó szempont, hogy tanulhat a kutya egy tapasztaltabb kutyától is, ha csoportos képzésen látja, hogy az mit csinál.

Nyomkövetés az is, amikor a gazdáját kell megtalálni a kutyának - otthoni körülmények között a játékának megkeresése után ez lehet a következő gyakorlat, de ez sem egy emberes, hisz milyen utasításra keressen meg, ha nem vagy ott.

nov. 2. 15:42
 6/11 anonim ***** válasza:
16%

Ez olyan, mintha megtanítanád a halat úszni.

Tud! Minden kutya szagalapon működik. Max fejleszteni lehet, nem tanítani. Jobban tudja, mint te.

nov. 2. 16:27
 7/11 anonim ***** válasza:
46%

Az igp-set röviden úgy csinálják, hogy van egy kb 1m2-es "szagkatlan, amit jól összejárnak-összetaposnak és abból indulnak el tyúklépésekben az adott útvonalon közben pedig virsli karikákat dobálnak a nyomba, meg a katlant is teleszórják, aztán ahogy fejlődik a kutya, fokozatosan elveszik a kaját.

Nagyon sok videó van a youtube-on a tanításáról, meg a mantrailingről, csapa keresésről meg társairól.

itt van egy:

https://www.youtube.com/watch?v=FyoYheBP_lI

nov. 2. 18:19
 8/11 A kérdező kommentje:
Szeretném először is megköszönni az eddig érkezett válaszokat, és magam is válaszolni néhány dologra, mert sajnos még nem mindent tudtam meg, de a segítséget értékelem. Mint említettem, nem iskolába szeretném vinni, így akik ezt írták, nem voltak valami figyelmesek. Hogy a gazdájaként tanítani nehezebb, azzal tisztában vagyok, mindenesetre nem lehetetlen, és ez nekem épp elegendő. Azt, hogy fontos különbség van a levegőben és a földön való nyomkövetés közt, nem tudtam, és köszönöm. Érdekelne, hogy melyikre milyen példák vannak? A levegőre írtak eddig autót és drogot, ha jól olvastam. Tudtok még? Segítene eligazodni. Láttam a különböző módszereket is az oktatáshoz, ezeket tanulmányozni fogom. A további hasznos válaszokért szintén előre is hálás vagyok.
nov. 2. 21:17
 9/11 anonim ***** válasza:
66%
Sem a módszer nem ismered, sem a lehetséges hibákat. Így csak félretanítani lehet, amiket később már nem lehet kijavítani. Nem kutyaiskolába kell vinni, hanem trénerhez. De nyilván egy alap engedelmesség kell hozzá.
nov. 2. 21:24
 10/11 A kérdező kommentje:
Továbbra sem egészen sikerült meggyőzni engem ezzel a professzionális kutyaoktatással. Mindenesetre, csak úgy, kíváncsiságból, mennyibe kerülne egy teljes képzés egy ilyen trénernél, nagyjából? És bármilyen fajta kutyával hajlandó vagy képes dolgozni egy tréner?
nov. 2. 21:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!