Hogyan szocializáljam a kutyám?
Sziasztok, örökbe fogadtam egy bull-terrier, tacskó keverék kutyát, 11 éves. Kicsit több, mint 1 hete van nálam. Ez alatt az egy hét alatt már sokat tanultunk, már leül, marad,gyere, megáll, szobatiszta lett, nem rágja a dolgokat, és nem ugat bent. Kiegyensúlyozott és hálás. Napi 3-szor sétálunk egy órát, igyekszem kifárasztani mentálisan és testileg is. Az emberekkel, gyerekekkel nagyon kedves és odaadó. Egy nagy problémánk van a többi kutya. Ha kutyát lát azonnal elkezd ugatni, közben borzolja a szőrt a hátán, viszont csóválja a farkát jobbra-ballra. Ilyenkor engem teljesen kizár, se a hangom, se jutalomfalat, semmi nem érdekli csak oda szeretne menni, húz és ugat. Ezzel teljesen elveszi a séták élményét. A vokálissága miatt, nem engedik az emberek hogy odaengedjem, de őszintén nem is tudom mit reagálna. Szeretném hogy jól kijöjjön a többi kutyával, hiszen az neki is jó lenne, ha játszhatna velük nap, mint nap. Kutyaiskolába sajnos csak 1 hónap múlva tudunk elkezdeni járni. Ezért hozzáértő gazdik válaszait várom, hogy addig mit tudnék tenni ez ellen?
Előre is köszönöm a segítséget.
Beszélj egy pár kultúrált kutyássál talán egy oktatóval is így vaktában ne kezd bele semmibe.
Egy kis személyes tapasztalat:
Mivel kicsi valószínűleg csak pórázzal nagy a szája. Ha laza a póráz az én kutyám se mer ugatni mert azt hiszi nem tartom vissza, hogy nekirontson a másiknak. Néha a feszes póráz is tudja stresszelni a kutyát.
Attól sem lenne jobb, ha mindenkihez odaengednéd.
Jó lehet erre a fókusz tréning, otthon kezdd el és fokozatosan emelve az ingereket a legforgalmasabb utcákban, parkokban is kérd tőle a figyelmet vagy tudatosan kerüld a kényes szituációkat, tervezd meg a sétautat, ahol el tudsz távolodni a többi kutyától, ha szükséges vagy csinálj belőle játékot, feladatot, klikkeres formálással tanítsd meg, hogy nézzen a többi kutyára, ha kéred.
Nagyon jót tesz a kutyáknak és a gazdáknak a kutyaiskola, de nem egy csodaszer, mellette egy-két magán órát is vehetnél egy trénertől, akivel az utcán gyakoroltok valós szitukat.
Köszönöm az eddig válaszolóknak.
Igen kedves utolsó, 11 éves nem elírás. Ezzel tisztában vagyok, ezért járunk majd kutyasuliba, hogy megkapja a segítséget, amire szüksége van, csak nem szeretnék tétlenkedni amíg várjuk a sulikezdést, gondoltam tapasztalt kutyások tanácsaira hallgatok addig. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!