A legtöbb kutya-macska kaja ha rá is írják, teljes tápértékű, hogyhogy 4-6% hústartalmú, pénzkidobás-e, vagy hogy laknak ettől jól?
Jóllakni jól tud az állat, mert ezek általában tele vannak gabonával meg egyéb hozzáadott térfogatnővelővrl, amitől meglesz a teltségérzet, de a tápanyag tartalma minimális. Nagy része átmegy az állaton, nem szívódik fel, és nem tápláló. Az, hogy ráírják, hogy teljes értékű, nem azt jelenti, hogy jó vagy megfelelő kaja. Az ilyen kifejezéseknek van egy pontos fogalma, amihez igazodnia kell a forgalmazónak. Ha az érvényes a gyártott termékre, akkor rákerülhet a címkére. A "prémium" szó is ilyen. Ezek nem a minőséget jelölik, csak besorolások, és valójában megtévesztőek.
Az eledeleknek mindig az összetételét kell vizsgálni.
Teltségérzetet a mogyoróhéj őrlemény is fokozza, pedig annak tápértéke nulla - macskakajában olvastam összetevőként.
Nem veszek meg ilyen sz...rokat.
Egyébként teljes tápértékű valami olyasmit jelenthet, hogy van benne fehérje, szénhidrát és zsiradék is, más kérdés, hogy milyen forrásból és miből mennyi. A javarészt gabona ill. növényi alapú tápok valóban pénzkidobás, mert ezeknek a felszívódása finoman szólva hagy maga után kívánnivalót. De ez látszik is a végtermék mennyiségéből.
Nem azt írtam, hogy nem szívódik fel semmi, hanem hogy hagy maga után kívánnivalót. A gabonából feltárt formában szénhidrát, plusz valami zsiradék pl. növényi olaj szokott lenni ezekben, főleg szénhidrát olyan mennyiségben van, aminél a rosszabb felszívódás mellett is bőven lehet akár hízni is.
Néztem most pl. egy kölyökkutyatápot: " Beltartalmi értékek: Nedvességtartalom 10% nyersfehérje 28% nyerszsír 14% nyersrost 1 4 A vitamin 12.000 NE/kg D3 vitamin 1.200 NE/kg E vitamin 120 mg/kg." Ugyebár ez azt jelenti, van cc. 14% zsírtartalom, ugyanennyi rost, ami emészthetetlen, 28% fehérje, aminek egy része rosszabbul lesz emészthető, mintha állati forrásból származna - és ez még összesen csak 56%. Nem, nem írják a szénhidráttartalmat.
Másik, ez egy felnőtt táp: "Összetétel: gabonafélék, hús és állati származékok ( marha 4% ), olajok és zsírok, ásványi anyagok Adalékanyagok: tartósítószer, antioxidánsok, aroma Analitikai összetevők: nyersfehérje: 18%, nyersolajok és zsírok: 8%, nyershamu: 8%, nyersrost: 3,8% Tápértékkel rendelkező adalékanyagok/kg: A-vitamin: 8000 NE ; D3-vitamin: 800 NE; E-vitamin: 80 mg ; réz (rézszulfát-pentahidrát): 5 mg"
Gabona áll első helyen, magyarán ebből van a legtöbb benne, hús és állati származékok egy kategóriába összevonva - mivel mennyiség szerinti csökkenő sorrendben kell megadniuk, ha csak a húst írnák, hátrébb lenne, az állati származék pedig minden lehet, ami nem hús, pl. szőr, bőr, szaru (pata) és be tudják "darálni", és olajok-zsírok a következő. Érdekes módon a továbbiakban a szénhidráttartalomról szintén nem esik egyetlen szó sem. A nyershamu az az ásványi anyagtartalmat takarja.
Ugye, milyen tanulságos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!