Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutya viselkedése gyerekkel?

Kutya viselkedése gyerekkel?

Figyelt kérdés

Pár hónapja lett egy kölyökkutyánk, akit főleg a lányom miatt (de nyilván nem a lányomnak) vettem. A kutya és a gyerek imádják egymást, mindkettő odavan a másikért. A probléma a séták körül akad. Fix hosszúságú pórázunk van, direkt nem flexi. Amint a lányom kicsit távolabb megy tőlünk bogarászni a kutya nagyon húz és csak az lebeg a szeme előtt, hogy utolérje a gyereket, mellé szűköl vagy ha több kettőnél vakkantgat a lányomnak. Ha a gyerek egyedül bemegy valahova, ahova ő nem mehet, így mi kint maradunk (kisbolt, játszótér) ugyanezt a cirkuszt rendezi. Amint a lányom visszatér mellé és látja, hogy rendben van, az égvilágon semmi gond nincs.

Ha a lányom nincs velünk teljesen normálisan lehet vele sétálni, szót fogad, jön mellettem, egyből igazodik, ha jelzek neki, hogy túlzottan előrement. De amint becsatlakozik a gyerek mindez borul és sajnos egyre idegesítőbb ez, mert eddig semmi nem jött be (nyakörvben is húz, inkább megfulladna, csak érje utol a gyereket, jutalomfalatot le se tojja ilyenkor, hogy azzal motiváljam a szófogadásra, stb.)

Mit tennétek a helyemben vagy mit próbálhatnék meg, hogy hármasban is élvezhető legyen a séta?

aug. 18. 15:42
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
77%

És mennyi idős a gyerek? Gondolom nagyon fiatal, ha te is azt írod, hogy nem alkalmas a kutya gazdájának.

Ebben az esetben egyszerű a megoldás, neked kell a kutya gazdájának lenned. Hogy kezeled azt, ha a kutya nem hallgat rád?

aug. 19. 21:46
 12/12 A kérdező kommentje:

A lányom 5,5 éves. Annyiból biztos érdekesebb a kutyának, hogy ő szokott vele hülyéskedni…:)

Nyilván szituációfüggő, általánosságban elmondható, hogy ha nem fogad egyből szót, akkor emelt hangon, szigorúbban megismétlem a parancsot (nagy ritkán és tényleg nagyobb szófogadatlanságnál vetem be, hogy nem teljes erőből, de azért számára már érezhetően a fenekére csapok). A “vészjósló emelt hang” mára már általában elég, de ha mégsem, akkor igyekszem az adott szituációt nem elengedni: pl. húzásnál is ha előfordult kettesben megálltam minden alkalommal és kivártam, míg enged a pórázon, utána indultunk el újra, vagy elindultam az ellenkező irányba, mint amerre húzni akart. Mára elég, ha kimondom az erre bevezetett szót és igazodik egyből, erre természetesen pozitív megerősítésként kap jutit. Na a gyerekkel ez nyilván ott bukik, hogy nem ácsoroghatok a gyerek után húzó kutyával a parkban 5 percet míg lenyugszik, mert addig a gyerek a világból kifut. Az meg nem hiszem, hogy eredményes, ha a kutyát próbálom egy nyugalmi állapotba hozni, közben üvöltök mellőle a gyereknek… de nyilván az épp szárnyait bontogató gyereket se tilthatom állandóan, hogy márpedig anya szoknyája mellett kell állni.

Szerintem itt a megoldás egyértelműen az lesz, ha óvodakezdéskor többet tudok kettesben a kutyával lenni és megerősíteni ezeket a dolgokat, mert eléggé azt érzem, hogy szertelen kölyökkutya és hasonlóan szertelen gyerek teljesen elviszik egymást, amit amúgy alapból jó látni, hogy mindkettő korának megfelelően boldog ha együtt vannak, de a kutya nevelését hármasban nem könnyíti meg.

aug. 20. 06:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!