Felnőtt kutyának milyen gyakorisággal kell féreghajtás, vérszívók elleni tabletta és oltás?
Már annyi mindent olvastam, hogy összezavarodtam. Valaki légyszi írja le egyszerűen, hogy hány hetente/havonta/évente kell egy felnőtt alapimmunizált kutyának:
1. Oltás
2. Féreghajtás
3. Vérszívók elleni készítmény (csepp vagy tabletta)
Kell-e még valami?
Oltás évente.
Féreghajtó 3 havonta.
Kullancs és szívféreg elleni tabletta havonta.
1. Évente
2. Általában 3 havonta, de függ attól, hogy mivel véded vérszívók ellen, mert bizonyos vészívó elleni készítmények hajtják a bélférgek nagy részét is.
3. Adott készítménytől függ. Amik a szívférgeket is hajtják, azok havi készítmények, bolha-kullacs elleni készítmények nagyon változatosak lehetnek, 1-8 hó között szinte bármi előfordulhat.
Nézd meg a használati utasítást, érdeklődj az állatorvosnál vagy olyan állatpatikában, ahol van állatorvos.
Attól függ milyen féreghajtó. Ha szívféregre is hatásos, akkor havonta kell adni szúnyog szezonban. Egyébként sima féreghajtót (pl Drontal) elég 3 havonta.
A bolha - kullancs elleni készítményeket általában havonta kell alkalmazni, de vannak 3 hónapig hatásos szerek is, márka függő. A legtöbb spot on (pl Fypryst) 1 hónapig nyújt védelmet. A bolhanyakörvek (pl Kiltix) pedig 6-8 hónapig hatásosak általában.
#5 A szívféreg elleni védekezésben már nincs olyan, hogy szúnyog szezon. Egész évben kell védekezni ellenük. Ha kihagyod a védekezést októbertől márciusig, akkor:
1. Néhány túlélő szúnyog ezalatt az idő alatt is megfertőzheti (én csaptam már le szúnyogot januárban)
2. Ha egy késői szúnyog októberben megcsípi, akkor márciusra már kifejlett férgek lehetnek a kutyában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!