Miért van az, hogy sok kutya elél 16-17 évet, másik meg csak 12-14-et?
Pedig annyira igyekeztem, hogy a legjobbat adjam neki, annyira törődtem vele és annyira nagyon szerettem, de rákos lett 😭
Mit rontottam el? 😭
Sokféle fajta kutya van, ezért sokféle életciklussal bírnak.
Nem kell ahhoz semmit sem elrontani, hogy egy tartott állat idő előtt megbetegedjen és elpusztuljon, mert az ilyesmi magától is gyakran előfordul.
Meg pl egy kistestű kutya tovább él, kint egy nagy.
Ír farkas pl 7 évig él általában ha jól tudom.
Először is, részvétem a kutyusod miatt, biztos vagyok benne, hogy most nehéz lehet neked. :(
Másodszor pedig, nekem is volt egy kiskutyám, akit az egész család nagyon szeretett mégsem élt 12 évig (ami az ő fajtájánál az átlagéletkor), mert megbetegedett.
Ahogy az előttem lévők is írják, fajta függő is, illetve az étel is szerepet játszik, na de ne feledkezzünk meg a genetikáról.
Egy törzskönyves, jól szituált tenyésztőtől vett kutya ugyanúgy élhet 4-5 évig, mint egy keverék kutyus.
Ráadásul az én környezetemben előfordult, hogy egy keverék több ideig élt, mint egy törzskönyves.
Úgyhogy sajnos sosem tudni, meddig vannak velünk a kis családtagjaink.
Világ életemben voltak kutyáim, odafigyeltem a lehetőségekhez mérten mindenre. Az előző kutyám 12 évesen halt meg lépdaganatban. Addig egy makk egészséges németjuhász keverék volt...
A mostani kutyám egy putriból mentett (azaz elvittem az utcáról) németjuhász. Allergiás, nem jó a szíve, már süket és vaksi is. Ellenben 13 éves és a doki szerint ezeket leszámítva teljesen rendben van egészségileg.
Nem rontottál el semmit. Genetika. Véletlen. Bármi lehet sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!