Mit értenek az emberek nagy mozgásigényű kutya alatt?
Napi hány kilométer sétát igényel egy kifejezetten nehezen lemozgatható kutya? Futtatni kell-e?
Mert mielőtt lett volna kutyám, nagy visszatartó erő volt, hogy hiperaktív fajta, lévén hogy terrier. (Staffordshire terrier.)
Aztán arra jutottam, hogy inkább a pitbullokra jellemző, hogy nagyon túlpörögnek, illetve a foxikra. Úgy voltam vele, hogy azért ők lustábbak. És igazam lett; simán beéri napi 8 kilométer sétával, ami kb 1.5 óra naponta, persze vannak kivételes napok, amikor jóval többet megyünk és van hogy kevesebbet. Ha pedig nem viszem valamiért pár napig, (nagyon ritkán megesik) akkor is elvan, persze olyankor várja hogy vigyem. Általában mikor hazaérünk, lefekszik az ágyra és elpilled.
Azért örülök, hogy nem egy örökmozgót fogtam ki, mert akkor kikészültem volna. Annyi helyen olvastam, hogy néhányukat szinte le sem lehet lőni, hogy voltak kétségeim, de a szülők is jó vérmérsékletűek voltak.
Akinek tényleg hiperaktív kutyája van, az hogy bírja? Mennyit kell vele menni?
Ilyen kérdésekre nem igazán lehet válaszolni. Ez nem egy könnyen számszerűsíthető dolog, változékony is, egyedfüggő is.
Annyi azért elmondható, hogy ha nagy mozgásigényű kutyád van, akkor sem kell falnak menni. A pecás, apportos játékok remek fizikai fárasztást jelentenek. Ma már szerencsére egyre több az ilyen kutyás sportpálya, ahol agárpályán keresztül kb aztán mindent ki lehet próbálni, meg az otthoni kutyafutópadok is nagyon hasznosak. Illetve ahogy az ember, úgy a kutya sem igényli minden nap ugyanazt. Vannak lazább és pörgősebb napok. Nyáron jellemzően kevésbé aktívak a fülledt melegben.
Nálam borderrel a napi 1-1,5 óra séta nagyjából mindig megvan, ezen felül játék, tréning. Napi min. 3 óra aktív elfoglaltságot azért rá kell szánni. Hétvégente sokszor túra, nyaranta strand.
De szerintem tényleg túl van démonizálva a dolog. Nem egy olyan hű de lehetetlenség ha amúgyis egy kimozdulós típus vagy. Én se pörgök álló nap és nem minden hétvégén megyek kirándulni, van munkám, barátaim, hobbijaim. A kutyán kívül is van életem és az sem csak abból áll, hogy futkorászok és kondizok álló nap. Gondolom azért szeretik ezt eltúlozni, hogy elrettentsék a meggondolatlan kutyavásárlókat.
Egy az átlagtól egy kicsit aktívabb életstílusba már simán beleférnek ezek a kutyák szerintem. Inkább az idő a szűk keresztmetszet szerintem. 8 órát dolgozok, így nincs gond. 10+ napi munkaórával már nem vállalnám be, vagy ha mondjuk van 2 10 év alatti gyerek, akik azért még jobban igénylik az együtt töltött időt, de még csak kevéssé tudnak besegíteni a kutya gondozásában, nem úgy mint pl egy kamasz.
A nagy mozgásigényű kutya nem azonos a nehezen lefárasztható kutyával. Nem akarom a bordereket reklámozni, de nekem is van egy munka vonalú és szintén kb másfél órát sétálunk összesen, a többi pedig itthoni tréning. Ha pl agilityzünk a kertben, egy néhány perces bemelegítés után 5-10 percen belül azt se tudja a kutya, hogy hol vegye a levegőt, nekem meg semmi bajom, mert szinte végig egy helyben álltam és csak a kutya rohant az adott akadályokon. Ez a fajta arra lett szelektálva, hogy a paraszt egy oszlopot betámasztva fütyülgessen neki, a kutya meg akár fél-egy km-ről terelje a nyájat.
Van egy másik kutyám is, vele sokkal jobban elfáradok egy-egy tréning során, mert kevésbé viszi a szíve és jobban ott kell mellette lenni, többet kell motiválni. Őt inkább közepes mozgásigényűnek nevezném, mégis számomra nehezebb őt lefárasztani, mert gyárilag úgy van beköve, hogy "kergessük el, öljük meg", nem pedig úgy, ahogy a border, aki meg a "mondd és csinálom".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!