Milyen önálló vadászatra tenyésztett fajták vannak? Szóval nem labrador vagy vizsla, hogy a lelőtt vadat hozza vissza, hanem maga kutya ejti el
Mondjuk a kotorékebek önállóan fogják meg a vadakat.
Vadászatban segédkeznek például az általad felsorolt fajták.
Ha konkrétan zsákmány állat elejtésére gondolsz, akkor bármelyik képes rá, hiszen maga a kutya egy fajta, az összes kutya ragadozó és ilyen a fogazatuk kialakítása is.
Ez a fajta vadászat elterjedése inkább az őseikre volt jellemző, mára már nem.
Az agarászat valóban engedélyezett lett, de szigorú szabályokkal.
Kizárólag magyar agárral amelyen származási lapja, munkavizsgája is van, a gazdinak pedig megfelelő vadász vizsgája, stb.
A szólóban, egyedül sikeresen vadászó agár ritka, és értékes példány volt, amivel büszkélkedtek is a tulajdonosai.
Jellemzően az agarakkal is csoportokban vadásztak, egyedül (önállóan?) nagyon kevés agár tudott sikeresen vadászni.
Agárral nem vadásztak nagyvadakra, nyulakra specializálódtak.
A kopózás is egy speciális vadászati mód volt, ahol szintén több kutyát engedtek a vad után, ami már lehetett nagyvad, de általában a kopók csak becserkészték, kifárasztották, bekerítették, és az oda érő vadász végzett vele.
Ez a módszer a mai szemlélet szerint állatkínzás, nem is tudom, engedélyezett-e még valahol, az angolok ősi kedvenc rókavadászatuk célpontja sem.mindíg valódi róka volt.
Helyesbítenék.
Az angol és az orosz agarászatra jellemző a falkában való vadászat. Angoloknál apróvadra is, oroszoknál pedig mivel ott farkasra is ráengedik a borzoi-t, ezért természetesen többet.
A magyar agarászatnál apróvadra 2 agarat engednek. Emellett nagyvadakra szintén használták, sok-sok festmény bizonyítja, hogy vaddisznó és szarvas vadászatokon is használták az agarakat, természetesen akkor nem 2, hanem több agarat engedtek el.
A már említett agár mellett még az akiták is eredményes vadászokként vannak dokumentálva.
(Nekem tacskóm volt. A környék pockait egereit sorra vadászta, de gondolom nem ez a célállat.)
A rágcsáló, és féregirtásra kitenyésztett fajták is egy csoport a vadászkutyák között, de én is azt sejtem, a kérdező nem azokra gondolt.
Nagyapámnak volt egy keverék kutyája, az éjszakánkét tucatjával vadászta le a környék kis állatait, és hordta a ház elé "bemutatni".
Volt ott patkány, hörcsög, vakond, alkalmanként még macska is.
Történt ez a '70-es években, az még egy másik világ volt, vidéken, ha kimentünk a határba, sokkal több volt az élőlény.
Hörcsögöt, ürgét nem is tudom mikor láttam utoljára, mostanra vedetté lettek nyílvánítva, de a vesztüket jelentő vegyszerezés visszaszorítása szóba sem kerül.
A "férgészés" rágcsálóirtás ösztöne sok kutyában megvan, a vadászösztön ősi tulajdonságuk.
A vadászkutyákat erre specializálva szelektálták is, pl az agár specialitása, hogy gyors, de még közöttük is kevés az, amelyik egyedül, egy rohammal utóléri, meg tudja fogni a nyulat.
Nagyvadakra vadászva pedig a méretkülönbség miatt is kellett a több kutya, a falka.
A vadászat a kutyák számára is veszélyes, a kotorékba küldött ebeknek főleg.
Egy tacskónak, vagy hasonló méretű kutyának a szűk járatban a borz, róka életveszélyes ellenfél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!