Igaz az hogy a közép ázsiai juhászkutyának nem jó a száraz kutyaeledel?
Tanultam alapvető takarmányozási ismereteket. Valóban nem mélyedtem rl a témában, hiszen nem az volt a célom, hogy kisállat dietetikával foglalkozzak, csak egy vidéki állattartó vagyok.
Nincs pásztorkutyám, és lehet, hogy ez megdöbbentően fog hatni, de a pásztorkutya is kutya. Lehetnek és vannak is egyedenkénti eltérések, viszont amiről beszélsz, az extrém és egészen biztosan minőségi éhezés. A minőségi éhezés az, amikor az állat tápanyagszükségletei súlyosan kielégítetlenek, de nem alultáplált, mert mennyiségileg megkapja, azt a kaloriát, ami az életvitelének fenntartásához szükséges. Kb mintha egy óvodás csak sonkászendvicset enne. Nem lesz sovány, az biztos, de a szervezetének rendkívül káros.
A fajta múltját nem tagadom, zord körülmények között éltek, a pásztorok pedig erősen szelektálták a kutyákat. Így keletkezett a fajta.
Viszont az, hogy évezredekig így volt, nem azt jelenti hogy jó is volt. Az emésztőrendszerük nem lett alapjaiban más, a tápanyagszükségleteik nagyban hasonlóak bármilyen más fajtájéhoz. Ellenállobbak a minőségi éhezéssel szemben, mint mondjuk egy tacskó? Ebben szinte biztos vagyok. Fog gondot okozni ha huzamosabb ideig - és főleg életük egyik legfontosabb szakaszában minőségi éhezésnek vannak kitéve? Ebben még annál is inkább biztos vagyok.
"Így ha egy ilyen kutyát táppal etetsz, akkor az olyan neki, mint az űrhajóskaja, a magasabb tápérték miatt hirtelen növekszik a kutya, túl gyorsan nőnek a combcsontok, a kutya tömege, és kialakulnak a mozgásszervi gondok."
Ez meg egész egyszerűen nem igaz... az előbb még fehérjéről beszéltél, a csontok és ízületek fejlődését főként a kalcium befolyásolja az étrendben. A nem megfelelő mértékű súlygyarapodást okozhatja betegség, túletetés vagy mondjuk a táp beltartalma. Mindemellett kb kismillió kutyatáp van a piacon. Ha mondjuk kipróbàltál két olcsót, úgy hogy az összetételre rá se néztél, nem tudom hogy alkodhatsz véleményt a csillió márkáról ami tökéletesen alkalmas arra hogy etetsd vele a kutyát. Bármilyet.
Ha ez igaz lenne, a világon nem létezne pásztorkutya amelyik tápot eszik...
Mennyivel más ez a válasz, mint amit először írtál trágársággal fűszerezve. Ez már konstruktívabb és sok dologban egyet is értek vele.
Viszont egy dolgot nagyon félreértettél. Én nem azt mondtam, hogy a táp rossz (bár igaz, hogy nem tartom olyan jónak, mint a barf vagy a prey módszert), hanem azt mondtam, hogy mivel a pásztorkutyáknak jobb a tápanyaghasznosítása, mint egy kultúrtenyésztett ebnek, így az általánosan ráírt adagolási módszer nem lesz jó. És igen, tapasztalatból beszélek. Prémium kutyatáppal, a meghatározott adagolással etetve nem egy pásztorkutyát ismerek, amelyik túlságosan gyorsan nőtt, és mozgásszervi problémák léptek fel emiatt. Ezért írtam, hogy nem javallott a táppal etetés, vagy ha mégis, mert mással nem tudja megoldani a gazdi, alá kell menni az adagolási útmutatónak.
És azért azt is hozzátenném, hogy ha az emberek tudnák, hogy a kutyatáp miből és hogyan készül, kevesebben etetnének velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!