Kölyökkutya sétáltatás?
Kutyáktól véded, ha nagyon rárohanna (van néhány ostoba gazdi, aki szerint "nem bánt ő csak barátkozik"), a gyerekre meg rákiáltasz, NEM!
Az se érdekeljen, hogyha a szülője beléd áll, alap, hogy nem simogatunk idegen kutyát, és ha ezért határozottan rá kell kiabálni más gyerekére akkor tedd meg.
Én is ordítottam már le gyereket, mert jön-jön-jön, csak épp a kutyám nem bírja őket - és nem, nem fogok csak azért még szájkosarat is tenni egy pórázon vezetett amúgy tök jámbor spánielre, mert más idióta gyereke jönne simogatni.
Sajnos tényleg sok a tájékozatlan gazda, és szülő. Velük szemben neked kell az elején gyorsabbnak lenni, és felismerni a helyzetet. Az a meglátásom, hogy legtöbbször aki póráz nélkül sétáltatja kedvencét, az bízik a kutyájában, és nem fog torokra menni. Persze mindig ott a veszély-akár arra is, hogy a nagytestű mamlasz felborítja a kicsit..
A gondolkodásod kezdő kutyásként kiváló, nem hiszem, hogy nem birkózol meg a problémákkal. Ha valaki kutyaként kezel egy kutyakölyköt-kiskutyát, és nem gyerekként, már jó irányban gondolkodik.
Ha megteheted, akkor amíg nagyon pici, vidd olyan helyre, ahol esetleg kevesebb kutyással találkoztok, így nagyobb az esély, hogy könnyebben szocializálódik, és neked sem kell feltétlen kameraként pásztáznod míg sétáltok.
Amúgy sokszor a nagyikák pórázon húzó kutyusa veszélyesebb mint a szabadon futó, mert félre vannak nevelve-kényeztetve, és nem a nagyi a falkavezér. Bizonytalan kutya, aggódó gazda...nem a legjobb kombó. (tisztelet a kivételnek)
Mindig elmondom, hogy a kiskutyákat nem szabad ölben vinni-azért van a lába-és nem szabad felkapkodni, ha jön egy másik kutya (de te nem ezt tervezed szerencsére) Sok sikert a kispajtáshoz!
A simogatásra azt szoktam mondani, hogy akkor lehet, ha a kutyám odamegy hozzád, ha meg nem voltam olyan hangulatomban, a morcos fejem, a kisugárzásom és, hogy kerültem a szemkontaktust, mindenkit meggyőzött, hogy most nem kell engem zargatni.
A kutyák kommunikációjáról, jelzéseiről már rengeteg könyvet írtak, sokkal komplikáltabb annál, hogy itt pár mondatban el lehessen magyarázni. Amíg a kutyád örömmel, kedvesen fogadja a közeledést, én hagynám, ha fél és a másik kutya nem stabil, jól kommunikáló, akkor valahogy úgy alakítanám a dolgokat, hogy ne találkozzanak össze (pl nagy ívben kerülés, irányváltás, másik gazdi megkérése, hogy ne engedje a tiédhez, végső esetben meg a két kutya közé állnék.)
Oviba, suliba menjetek mindenképp :)
Mikor hozzád kerül, először is, amíg nincs meg minden oltása, nem viszed sehova.
Ha már viheted sétálni, nagyon fontos a szocializáció. Ha van futtató a közelben, vidd be, ismerkedjen más kutyákkal. Ha tudod egy környékbeli kutyáról, hogy agresszív, akkor nem ajánlom hozzáengedi, én olyankor inkább más irányba sétálok, kimegyek az útra, stb.
Emberek, nem csak gyerekek, simán minden megkérdezés nélkül megfogják fogdosni a kutyád, ezt tapasztaltam én is. Nagyon bosszantó. Én mondjuk nem engedem senkinek simogatni a kutyámat, kitudja mit fogdostak előtte a kezükkel... Gyerek meg főleg nem mehet a kutyám közelébe.
Ha van a közeletekben kutyaovi, az nagyon jó szocializációhoz. Utána pedig a kutyasuli.
Én mondjuk ezek közül semmit nem beszéltem meg anno a tenyésztőnkkel. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!