Barfosok!! a szardíniát csak simán nyersen simán meg tudja enni a kutya?
Régebben barfoztunk, de a sok utazás miatt úgy döntöttem abba hagyjuk, halakat nem nagyon vontunk be a diétába, szóval nincs tapasztalatom vele. Főtt ételt szoktam adni a kutyámnak, és gondoltam frissen fogott szardíniát is elkezdek heti 3x-4x adni a kutyónak.
Személy szerint én se eszek halat, szóval személyes tapasztalatom nekem sincs velük. Olvastam, hogy van benne szálka, de olyan amit a kutya könnyen emészt. Azonban nem tudom, hogy ez igaz olyan kutyákra is akik még nem ettek sose ilyet?
Szívesen várok még ötleteket milyen tengeri halakkal turbózzam fel a vacsit, ugyanis egy mediterrán szigeten élünk és nagyon könnyen olcsón jutok hozza friss halakhoz!
Mellette szívesen akármilyen tanácsot elfogadok elkészítéssel kapcsolatban is!:)
Ha a kutyád nincs hozzászokva a nyers ételhez, akkor ne etess nyers szardíniával. Ha a kutyád tápos, akkor egészen biztosan ne próbálkozz ahhoz ilyet adni pluszban, mert a tápos kutyáknak sokszor nem megfelelő erősségű a gyomorsavuk, és ezért problémát okozhat a nyers hal, főleg az olajoshal, amilyen a szardínia. (Értem, hogy nem konzervről van szó, de vannak olajos húsú halak, pl. lazac, makréla, és a szardínia is ezek közt van).
Ha a kutyád mondjuk főtten eszik, túlnyomó mennyiségben húsból áll az eledele, akkor elképzelhető, hogy elég erős a gyomorsava, de ez esetben is valami könnyen emészthető, fehérhúsú hallal érdemes próbálkozni elsőre.
Az igaz, hogy ha a kutya szokva van ilyen típusú ételekhez, akkor gond nélkül emészti a szálkát. Ugyanez igaz a macskára is. Ha viszont nem nyersen adnál halat, hanem főzöl, akkor ugyanúgy szálkamentesíteni kell, mint az embernél, mert a főtt szálka már nem rugalmas, a torokban és a nyelőcsőben okozhat gondot, még ha a gyomorban meg is emésztődik.
Minden frissen fogott halat 2 hétig fagyasztani kell vmi féreg miatt.
Mivel nem nyersen etetsz,ne add nyersen. Hiába jutsz hozzá olcsón.
Erős gyomorsav kell a szálkák megemésztéséhez is ahogy a csontokhoz is.
Szóval nem ajánlanám,nyilván ha nyersen etetnél 2 hét fagyasztás után gond nélkül,de így inkább ne, max ha kifilézed megpárolod egy kis kókuszolajon és ugy adod akkor oké.
Mostmár három napja adom a kutyámnak a főtt ételéhez téve. Először sütőben megsütöttem ameddig a szeme ki nem folyt, ezt követően lefagyasztottam és etetés előtt másfél/két órával kiveszem a fagyóból, kiolvad és elrágcsálja szépen. Az első naptól kezdve tökéletes a széklete, és semmilyen probléma nem volt evés közben ls után se.
Szóval ha valaki hasonló cipőben jár biztosan merem ajánlani. (belgajuhász keverék, 3 éves )
Így eléggé veszélyes,mivel barfoztál már érdekes,hogy nem tudod hő hatására más lesz a csont/ szálka szerkezete ami miatt szilánkosan törik.
Szóval lehet elrágcsálja,de sokkal veszélyesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!