Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Yorkival kötődés kialakítása...

Yorkival kötődés kialakítása a későbbi stabil engedelmességhez?

Figyelt kérdés
Főleg tapasztalt kutyatartókat kérdeznék, vagy aki esetleg foglalkozik is kiképzéssel. 7 hónaposan került hozzánk egy Yorki kan, egy hónapja van itt. Kicsit elcsúsztam a fegyelmezés irányába, a kötődés rovására. Szeretnék korrigálni, de nem tudom, hogy egy 8 hónapos kutyánál mivel lehet még kötődést kialakítani a játékon és a "babusgatáson" kívül. (Úgy tudom, hogy ez nagyon fiatal korban alakul ki, utána már nehéz.) De azt se szeretném, ha felborulna a falkavezér szerep, ehhez keresek középutat. Szeretném, ha boldog és engedelmes kutya lenne. Főleg a láb mellett haladás (később póráz nélkül is) és a precíz visszahívás a fő cél, mivel nagyon forgalmas környéken élek.
2010. okt. 25. 09:47
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Az eredeti kérdéshez lazábban kötődik, de az is gond, hogy rosszul szocializált más kutyákkal. Az előző gazdája nem vitte ki a lakásból.

Hordom parkokba, kutyás helyekre. De csak csattogtatja a fogát és támad, mérettől függetlenül. Kicsi kutyáknál dominálni akar, a nagyobbaktól pedig fél.

Nem volt rossz élménye eddig kutyával (kivéve tegnap, amikor beleharapott egy pitbullba, az meg levágta a domb tetejéről).

Ma egy uszkárt támadott meg.

2010. okt. 25. 15:15
 12/14 anonim ***** válasza:

1 hónapja van nálad. Nem vagy egy kicsit türelmetlen?? És igenis egy ideig örülj annak h majd kiesik a szeme és epekedve várja mit mondasz amikor kaja van nálad (néhány gazdi a fél karját odaadná, ha a kutyája ilyen szinten lenne motivált). Legalább tudod h van honnan elkezdeni építkezni. Az időt és az ezzel arányosan eltöltött órák számát nem fogod tudni felgyorsítani. Ha türelmetlen van, azzal több kárt okozol mint hasznot. A túlzott elvárásokkal olyan terhet teszel a kutyára, amit nem lesz képes "megugrani", és csak a te elégedetlenségedet fogja érezni. Így meg nagyon könnyen kedvét szegheted a tanulásban vagy csak szimplán lassíthatod a folyamatokat. Ezt azért tartsd szem előtt.

A szocializációt meg mindenképp jobb lenne kontrolláltabb keretek között csinálni vele (értsd: kutyaiskola, esetleg még kutyaoviba belefér). Így sokkal több rossz élmény érheti őt is, téged is. Nem éri meg.

Neki most az lenne a feladata, h tanuljon meg a kutyákkal kommunikálni, értse meg a kutyák felé küldött jelzéseit - mert ezek szerint azokkal sincs tisztában. A kutyatársaságra mindenképp szüksége van, csak nem mindegy h milyen kutyákból és legfőképp milyen gazdikból áll az a társaság.

2010. okt. 25. 17:07
 13/14 anonim ***** válasza:

Ja, hogy meg se próbáltad kajával motiválni? Basszus, akkor bőven nem kell még kötődési tréning.

Meg kéne győzni arról, hogy rád figyelni jó dolog, erre pedig a kaja a legjobb eszköz.

Nekem bizony mindig ott lóg a falattartó az oldalamon, és ha erős ingerkörnyezetbe megyünk, vagy nehezebb feladatokat gyakorolunk, akkor nem vagyok rest belsőségeket főzni neki, és azt felaprítani, hogy kellően motivált legyen.

Nincs annál nagyobb siker, mint mikor a kutya teljesít ügyesen egy feladatot, és együtt örültök neki (te a sikernek, ő a kajának).

Felejtsd el amiket írtam és kezdj el szépen jutalomfalattal dolgozni vele, láti fogod a javulást. Ha nagyon nem motivált simán a falatra, akkor pár napig nyugodtan mehet az, hogy nincs más kaja, csak a falat.

A szocializáció nehezebb dolog, azt házilag tényleg nehéz megoldani, bár egy kölyöknél ezt még azért lehetne tudni kezelni, pláne hogy új gazdi vagy, ahol természetesek az új szabályok.

2010. okt. 25. 17:14
 14/14 A kérdező kommentje:
Szoktam kajával motiválni (mármint jutalomfalattal), csak kintre nem vittem még magammal. De akkor megpróbálom, remélem a hasán keresztül meg tudom fogni, a lakásban jól működött.
2010. okt. 26. 03:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!