Ivartalanítási kötelezettség hogy van? Meddig kell eleget tenni neki?
Nem sokára szeretnék venni egy angol bullterrier kiskutyát. Tudom, hogy a tenyésztők nagyrészt ivartalanítási szerződést kötnek, amivel nincs is gondom. Nem akarom szaporítani, csak családi kedvenc lenne.
Az utóbbi időben igyekeztem minél több információt gyűjteni a témáról, és sok helyen olvastam, hogy a korai ivartalanítás nem javasolt. Szeretném megvárni a 1,5-2 éves korát, de legalábbis míg teljesen kifejlődik. De ugye biológiailag a kutyák már egy éves koruk előtt is képesek szaporodni.
Ez hogy működik? A tenyésztő megszabja, hogy pl a kutya 2 éves koráig esedékes az ivartalanítás? Mennyire jellemző, hogy a tenyésztők sürgetik az ivartalanítást? Vagy inkább rugalmasan kezelik a kérdést? Az egyik félelmem ezzel kapcsolatban, hogy nem tudunk megállapodni és így lecsúszok egy potenciális kölyökről.
Tapasztalatokra lennék kíváncsi, köszönöm
Általában meghatározzák, hogy meddig csináld meg. Addig nem adják ki a törzskönyvet, amíg meg nem csináltattad.
Nagytestű/óriás kutyáknál téma, hogy érdemes megvárni az 1-2 éves kort, hogy a növekedés valóban befejeződjön az ivartalanításig, de a bullterrier nem esik ebbe a kategóriába, így gyakorlatilag nem indokolt ilyen sokáig halasztani az ivartalanítást. Ha a tenyésztő szívvel-lélekkel csinálja, akkor ez gyanússá tesz téged a szemében.
Nem tudok érdemben hozzászólni, mert menhelyi kutyáim vannak, viszont érdekelnek a válaszok, mert egyszer majd szeretnék egy fajtatiszta mudi szukát.
És nem, nem vagyok ivartalanítás ellenes, mindegyik kutyám/macskám ivartalanítva van, de ugyanazon a véleményen vagyok, mint Te :) nem hajt a tatár, nem akarom már 6-8 hónaposan ivartalanítani, ami mostanában nagy trend, hiszen akkor még bőven kölyök és fejlődik...
Én leírtam neki, h 2-3 tüzelést meg szeretnék várni, hogy kifejlődjön a kutya. Az elején meg küldtem neki egy kisregényt és videókat a meglévő kutyáimról, aztán találkoztunk is és látta, hogy nem vagyok sudribunkó, így nem problémázott semmin, amint megérkezett hozzá a tk, küldte is tovább nekem.
Szerintem teljesen rendben van, hogy egy tenyésztő megválogatja, h kihez kerülhetnek a kölykök. Nekem is biztos fájna az elutasítás, de hazudozni szerintem nem illik. Ha meg neked nem tetszenek a feltételek, akkor ne onnan vegyél kutyát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!