Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért van ivartalanítási...

Miért van ivartalanítási kötelezettség?

Figyelt kérdés
Szeretnék örökbefogadni egy kiskutyát. Több helyen is belefutottam ebbe. Félre értés ne essék, nem pénzügyileg fáj a dolog, csak egyszerűen nem értem, hogy miért kell(ene) azt a szerencsétlen kiskutyát kiherélni? És, ha nem történik ez meg akkor nem kapom meg a kutyát. Ennek mi értelme van? Miért kell ezt tenni a kutyával? Ezek a nagy "állatvédők"?

2019. okt. 20. 17:29
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
95%

Így előzik meg, hogy az új gazdi tovább szaporítsa, akár direkt, akár "véletlenül". Senkinek sem érdeke, hogy az ismeretlen genetikájú, és előéletű, sokszor keverék kutyák tovább szaporodjanak, hiszen így is tömve vannak a menhelyek senkinek sem kellő kutyákkal.

Tehát ha egy gazdásodik akkor ne szülessen még tőle x kölyök, mert akkor nem jutottunk előbbre, sőt.

A kutyát ne sajnáld, főleg kanoknál gyors és nem túl komoly műtét, 1 héten belül nem is emlékszik már semmire, és akkor lehet hogy sokat mondtam.

Lehet, hogy te felelősségteljesen vigyáznál rá, és nem lenne alkalma fedezni, de ezzel bebiztosítják magukat a menhelyek, a kutyának pedig nem származik kára tőle úgysem.

2019. okt. 20. 17:35
 2/20 anonim ***** válasza:
12%
Az ivartalanításnak bizony vannak hátrányai is. Nem csak előnye. Csak ezeket elfelejtik közölni.
2019. okt. 20. 17:38
 3/20 anonim ***** válasza:
95%
Mert ezek az állatvédők azok is, akik szedik össze a bezsákolt almokat az út széléről.
2019. okt. 20. 17:49
 4/20 anonim ***** válasza:
71%
Ugyan, mi a hátránya az előnyökhöz viszonyítva! Primitív, ostoba gondolkodás sajnos,amivel elősegíti a sok gyp-s, hogy a sok neveletlen, szökős kutya még több kiskutya haljon meg az út szélén,zsákbakötve.
2019. okt. 20. 17:50
 5/20 anonim ***** válasza:
70%

*miatt

Lemaradt, sajnálom

2019. okt. 20. 17:51
 6/20 anonim ***** válasza:
80%

Első vagyok, show kutyám van, de szerintem nem ivartalaníttatnám akkor sem, ha csak hobbiból tartanám, max idősebb korában. Szóval tudom jól, hogy vannak hátrányok is, viszont sok esetben, pl a menhelyes kutyák esetében szerintem jogos a dolog. Ha nem túl fiatal a kutya és jó orvos végzi a műtétet akkor kicsi az esélye, hogy probléma merülne fel. Persze kockázat minden műtétnél van, de ezzel a felesleges szaporulatot elég jól meg lehet előzni.

Azt, hogy miért feltétel (sok tenyésztő is előírja a hobbi célra eladott kutyáknak) szerintem elég jól elmagyaráztam.

2019. okt. 20. 17:51
 7/20 anonim ***** válasza:
30%

Ivartalanítás Kontra

Az ivartalanítással olyan hormonok kiválasztása szűnik meg, illetve változik, melyek nem csak az ivarszervekre, hanem egyéb szövetekre is kihatással vannak, hiányuk pedig egy természetellenes állapotot hoz létre, mellyel a szervezet nem egykönnyen birkózik meg.

Az ivartalanítás egy komoly műtét, amely altatást igényel. Szerencsére ma már az altatáshoz használt szerek és a műtétek általános körülményei fantasztikusan biztonságosak, de minél idősebb, vagy betegebb egy állat, annál nagyobb rizikóval járnak.

A korai ivartalanítás bizonyos fajtáknál kétszeresére növelheti a csípőízületi diszplázia kockázatát.

A korai ivartalanítás bizonyos fajtáknál háromszorosára növeli a limfoszarkóma kialakulásának kockázatát.

A korai ivartalanítás a csontok egyenetlen növekedéséhez vezethet és megnövelheti a csontrák kialakulásának kockázatát (ez különösen a nagytestű kutyákat veszélyezteti).

Az ivartalanítás a pajzsmirigy alulműködéséhez vezethet, mely letargiával és elhízással jár, de szerencsére napi gyógyszereléssel kezelhető.

Az ivartalanítás bizonyos fajtáknál megnöveli a hemangioszarkóma kialakulásának kockázatát (ide tartoznak a vizslák, a retiverek, boxerek és a németjuhászok is).

A sterilizáció megháromszorozhatja az elhízás kialakulásának kockázatát, mert a nemi hormonok kiiktatása megváltoztatja az anyagcserét, és sokkal kisebb lesz a tápanyagigénye a kutyának, amit a gazdák sokszor figyelmen kívül hagynak.

Idős kutyák esetében az ivartalanítás növelheti egyfajta demencia (időskori elbutilás, agyi leépülés) kialakulásának az esélyét.

Szemben az ivarzással kapcsolatos agresszióval, a félelmi agresszión az ivartalanítás (a magabiztosságot erősítő ivari hormonok hiánya) ronthat, de itt fontos az időzítés: ha a viselkedés már rögzült, akkor a műtétnek nem lesz érezhető hatása az állat félelmi reakcióira.

2019. okt. 20. 18:02
 8/20 anonim ***** válasza:
87%

Azért,hogy vmelyest vissza szorítsák a nem kívánt szaporulatokat. Az egy dolog,hogy azt mondod nem fog egy szukát sem felcsinálni. Másik dolog ha valóban véletlenül megesik.

Mivel minden menhely,fajtamentés dugig van, minden nap tesznek ki egy alomnyi kiskutyát, vagy vemhes szukákat. Ezek sem lennének ha az ivaros kanok nem szöknének és csinálnák fel a szukákat. Szintén nem lenne ennyi szaporulat,ha a szukákat is ivartalanítanák.

2019. okt. 20. 18:54
 9/20 anonim ***** válasza:
62%
44%-os. Linkeld már be légyszives a tanulmányokat amikből ezeket az állításokat kiírtad.
2019. okt. 20. 20:09
 10/20 anonim ***** válasza:
73%
Én meg azt nem értem, hogy lehet az, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem fogják fel, miért van erre szükség! Komolyan nem érted? A csapból is az folyik, hogy mennyi kidobott állat, mennyi fölösleges szaporulat van! Minden egyes ivaros állat esély egy újabb nemkívánt szaporulatra, nem beszélve arról, hogy a szaporítók miatt (és is nem csak a hivatásosokat, hanem a házi szaporítókat is értem) csökken a menhelyi kölykök örökbeadásának az esélye. Emellett ivarosan hagyni egy oylan állatot, amit nem hagyunk szaporodni, szerintem etikátlan! Az ivarzó szukának, és az ivarzó szuka szagát érző kanoknak szenvedés, hogy nem tudnak eleget tenni egy alapvető ösztönüknek. Az ivartalanítással ez a késztetés megszűnik.
2019. okt. 20. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!