Miért ugat minket meg az új kölyök havanese kutya? 12 hetes
Lassan 5 napja hoztunk haza egy Bichon havanéz kiskutyát, tenyésztőtől, 12 hetes korában. Ott egy 2 gyerekes család nevelte a kutyákat, ott nem volt ugatós.
Azt olvastam a havanéz kutyáról, hogy nem ugatós fajta, gyerekbarát nyugodt típus. Na már most az én kutyám ugat, a 8 éves nagy lányom minden mozdulata idegesíti, megugatja a kutya, nem bírja elviselni.
Ha én felfekszem az ágyra akkor engem is megugat, szinte folyamatosan ugat. Társasház 2 emelet, albérlet.
Ez csak az első időszakban lesz így vagy nem bír minket elviselni?
Egy kissé hihetetlen számomra, hogy leragadtunk ott, honnan van a kutya. Vagy szeretjük az állatot mert olyan amilyen, vagy nem.
Szerintem itt most nem is ez a lényeg. A problémára visszatérve:
Ahol eddig volt a kutyus-nem lehet, hogy felengedte valaki az ágyba? (meg lehet kérdezni a korábbi gazdát?) Illetve nagyon fontos a dominancia kérdése a falkában, amit ugye nem fizikai erőszakkal oldunk meg, és nyerünk el.
Ha agresszív megnyilvánulásai vannak a kutynak, akkor azzal (rosszul berögződött módon) hangot is ad. Ugatás, vicsorgás, ideges mászkálás, "szúrás", stb.
Ezeket a dolgokat kezelni kell. Mint ahogy azt is, ahol kisgyerek van a házban, és esetleg még nem volt előtte kutyával közelebbi kapcsolata. El kell nyerni a bizalmát, ki kell alakítani az egészséges falkát. Meg kell figyelni, hogy a kisgyermek hogyan viszonyul-és közelít a kutyához, és a kutyát is-fordítva.
A "nem bír minket elviselni" nem jó irány, azt csak akkor tegye fel az ember magának, ha ő nem bírja elviselni a kutyát. Hiszen mi vagyunk az okosabbak, nekünk kell magunk mellé állítanunk őt a megfelelő módszerekkel.
Én első körben a fentebb leírtakat próbálnám megfigyelni, majd orvosolni, ha sikerül.
Utólag kiderült, hogy valóban rendelkezett tenyésztői engedéllyel az illető de korábban visszaadta azt és illegálisan folytatta a szapis kereskedelmeit, ezt a havanese fajtamento szolgálat mondta el nekem. Tehát eredetileg tenyésztő volt a nő de aztán szapi lett, és a régi bélyegzőjével adja el a kutyát szerződéssel mindennel, csak éppen törzskönyvet nem tud adni és nyilván nem figyel már oda a kutyák megfelelő tenyésztésére, hanem ahogy esik úgy puffan.
Már rég találtam egy másik gazdit a kutyának, ahol nincs gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!