Ha egy kutya nem védi a területét hanem mindenkivel barátságos az miért van?
Ha egy kutya pl. nem ugat, nem védi a házat, hanem - ha valaki barátságosan közeledik - kidugja a fejét a kerítésen és élvezi a simagatást, ez miért van?
Egy ismerős meg úgy járt, hogy egy kutya szintén kidugta a fejét a kerítésen és barátságosnak látszott, de amikor hozzányúlt, elkapta a kezét és szerencse hogy kesztyűben volt, mert a kesztyű bizony ottmaradt...
Szóval mitől függ az idegenekkel szembeni agresszivitás/barátságosság és annak mértéke/hiánya?
Németjuhásznak nézett ki a barátságos kutya, amely kutyával ismerős pórul járt pedig skótjuhásznak.
Vannak ilyen mindenkivel barátságos kutyák, akikben az őrző-védő ösztön nulla. Tipikusan ilyen kutyák pl labrador, golden, vizsla, husky. Mindegyiket simogattam már kerítésen keresztül, ártalmatlanok. Persze a testbeszédet nem árt figyelni, de nem éppen házőrző típusok.
Juhászkutyákhoz inkább senki ne nyúlkáljon be :D
A tacskó keverékem egyébként leharapná az ujját annak, aki benyúl a kerítésen...
Egyfelől azért, mert okos.
Még ha van is benne területvédő ösztön, megtanulta, hogy az, hogy valaki idegen, nem jelenti azt, hogy veszélyt jelentene a területére.
Senki nem akarja elvenni azt tőle, senki nem jelent rá veszélyt, ezért -mivel nem egy túlszaporított ideggyenge fogyatékos hülye- pont ugyanolyan barátsággal közeledik másokhoz, mint mások őhozzá.
Másrészt azért, mert az ember nagyon sokmindenre speciálisan tenyésztett ki fajtákat, amikből kiölte a területvédő ösztönt, ha ilyen géneket örökölt, nem is várható el.
Vagy pl. nincs tanítva, és rosszul van nevelve.
Még a legösztönösebb, legbizalmatlanabb fajtákat is helyesen kell nevelni a területvédő ösztön kibontakozásához, és tanítani arra, hogy azt fizikailag helyesen, használni is tudja, ha arra kerülne sor.
Egyes fajtákból hiányzik az ölni akarás, és a területük védelme. Olyanok kicsit mint az embereknél a hippik.
Aztán vannak olyan fajták is, amikben már van ezekre a dolgokra hajlam, de hozzá lehet szoktatni őket ahhoz, hogy nyugisak legyenek.
És végül vannak olyanok, amikben ezt az ösztönt nem lehet kiiktatni. Velük bármit csinálsz, az első reakciójuk a támadás és az őrzés lesz, legfeljebb parancsra állnak le.
Skót juhász bizalmatlan fajta, szóval valószínű azért harapott nem azért mert őrizte a házat,szimplán idegenek ne fogdossák.
Kolléganőm szomszédjába vizslás albérlők költöztek a 3. szomszéd meg nyúlkált befelé majd a vizsla elkapta a karját,persze gazda otthon volt, így kirohant és rászólt a kutyára. De az idióta pár nap múlva újra nyúlkált. -.-
Végül a kutya már teljesen begőzőlt ha kint volt ez a szomszéd ugatta.
Pár hónap múlva inkább elköltöztek,mert attól féltek megmérgezik a kutyát.
Szomszéd direkt csinálta valószínű elakarta őket üldözni.
Szóval attól,mert elvileg barátságos fajta védheti a területét vagy ha csesztetik idegentől nem biztos,hogy etűri.
Én is találkoztam vele mikor sétáltatták és egyébként nagyon barátságos és puszi osztós vizsla lány volt,de a szomszéd csesztetése nem tetszett neki,ennyi.
Nem kéne benyúlkálni a kerítésen sehol,mert azért könnyen porul járhat az ember,persze aki ismeri a kutya testbeszédjét az látja,hogy barátségos vagy sem,de akkor sem szerencsés a nyúlkálgatás.
Biztos állatszerető és emberséges a gazdi
Ott nagyon nyugodtak a kutyák.
Főleg ha családban vannak
De még a legnyugodtabb kutya is támadna ha bántanák a gazdáját.
Ha lehetne én is ilyen kutyát szeretnék.
Nem tudom hogy reagálna ha éjszaka menne be idegen
Nekem volt kis keverék kutyám, nem bántott senkit, de ha a fiam aludt, nem engedett be hozzá a szobába.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!