Egy agydaganatban szenvedő 10 éves kutyát érdemes megpróbálni kezelni, vagy el kell altatni?
Sajnos a 10 éves németjuhász kutyánk az utóbbi időben nagyon furcsán viselkedett: oldalra tartotta a fejét (mint valami kényszertartás), nem tudott stabilan sétálni, feltűnően kedvtelen volt és étvágytalan. Elvittük orvoshoz, ahol a doki sok vizsgálat és konzultáció után kért egy koponya átvilágítást. Kiderült, hogy a kutya jobb agyféltekéjében van egy dió nagyságú daganat, ami műthetetlen.
A konkrét kérdésem, hogy érdemes-e a kutyát kemoterápiának kitenni vagy inkább az altatás lenne neki a legjobb? Tisztában vagyok vele, hogy kezelés nélkül egyre rosszabb lesz, ahogy a daganat növekszik. Az orvos szerint tüneti kezelés jöhet szóba, kemoterápiával nem gyötörné már, de ő az altatást javasolja végső soron.
Ugyanakkor nem hagy nyugodni a gondolat, hogy hátha segíthet a kezelés. Ha nem próbáljuk meg, örökké bánni fogom. Tanácstalan vagyok.
Nagyon sajnálom!
Egyre kérlek, mindenképpen legyél vele a végén is, és simogasd, érezze a szereteted, ne legyen egyedül. Tudj töle elbúcsúzni szépen.
"Az orvos szerint tüneti kezelés jöhet szóba, kemoterápiával nem gyötörné már, de ő az altatást javasolja végső soron.
Ugyanakkor nem hagy nyugodni a gondolat, hogy hátha segíthet a kezelés."
Milyen kezelés?
A tüneti kezelés azt jelenti, hogy a tünetek súlyosságát enyhítik, ergó húzzák az időt, amíg annyira előrehaladott lesz a daganat, hogy gyógyszerekkel tarthatlan lesz az állapot és altatni kell. Én ezt nem tartom humánus dolognak.
Kemo-t kizárta a doki, teljesen jogosan. Főleg, hogy a kemo nem egy fáklyás menet kutyáknál, pl simogatni sem lehet őket bizonyos ideig bizonyos szereknél, mert ahogy kiválasztja a szervezetük, a nyálukban, bőrmirigyeik váladékaiban is megjelennek ezek a végtelenül toxikus gyógyszerek.
Kérj egy másodvéleményt, és akkor bizton dönthetsz majd az altatás mellett.
Csak visszajelzés gyanánt:
A kutyust végül december második felében el kellett altatni, mert már tényleg nem volt semmilyen lehetőség megmenteni, az állapota viszont romlani kezdett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!