Meddig él egy limfómában (nyirokcsomó duzzanat/daganat) szenvedő kutya?
Ha nem kezelik ezt a betegséget akkor meddig élhet így egy kutya??
(Csak kíváncsiságból kérdem)
Anyósomék kutyáján nyáron vettem észre, hogy megritkult a szőre. Sajnos ritkán jutunk le, valamikor októberben láttam legközelebb, akkor nyelvvizsgára készültem, skype nyelvóráim voltak, a kutyára nem sok időm jutott, de átfutott rajtam egy rossz érzés, mert amikor kimentem hozzá, nem jött ki azonnal elém a házából. Aztán szóltam neki, erre előbújt és akkora farkcsóvát vágott le és olyan szeleburdian örült, hogy megnyugodtam sajnos. A szőre nagyon fura volt, emlékszem, arra gondoltam, talán túl későn nyírtam meg a nyáron és nem volt ideje megerősödni. Máskor október-november táján azért már dús bundával rendelkezett, akkor is, ha nyáron tövig nyírtam. Sajnos elhallgattattam a bip-bipet. Karácsony után mentünk legközelebb, akkor már nyomorúságos állapotban volt. A szemét nem tudta kinyitni a rászáradt csipától, a fejét csak belehajtotta a tenyerembe, csont és bőr volt, végtelenül elesett és nagyon-nagyon beteg. Állatorvost nem hívtak hozzá, mert láncon élt 6 éve, se chip, se oltás, fostak a büntetéstől. Én kivizsgáltattam és el kellett altatnom. Non Hodgkin limfómája volt nagyon előrehaladott stádiumban. A vére olyan volt, mint a híg málnalé. Amikor utoljára sétálni akartam vinni, összeesett. Állandó oxigénhiányban szenvedett a vörösvértestek hiánya miatt.
4 állatorvosból 4 mondta, hogy menthetetlen. Győzködtek, hogy a legjobb megoldás az altatás. De már nagyon bánom, hogy nem próbáltam küzdeni érte. Egy vértranszfúzió 2-3 hétre helyrehozhatta volna. Hogy aztán kezelésekkel lehetett volna-e segíteni rajta, azt ma már soha nem tudom meg, de ha újrakezdeném, küzdenék érte.
Szóval nyáron már voltak nála jelek, és ha nem csak 2-3 havonta egyszer látom 1-2 napig, akkor talán már előbb észrevettem volna, hogy nagy a baj. Így csak decemberben szembesültem vele, mennyire rettenetesen beteg. Január közepe táján altattuk el.
2-3 hónap.
Első, ez borzalmas! Kemoterápiával akár éveket is élhet egy limfómás kutya.
Valószínű nem mindegy, mikor fedezik fel és mikor kapja az első kemót.
Sajnos mi akármilyen kemoterápiát nem vállalhattunk volna be, mert kislányom van, aki a kertben játszik. Tudom, mert egy kutyám rákos lett azóta, átmeneti sejtes carcinoma, a legrosszindulatúbb hólyagrák fajta és amikor tünetek vannak, már rendszerint késő. 3 orvos mondta, hogy felesleges műteni. Annyit kértem, legalább kisebbítsék a daganatot műtéttel, mert el fog záródni a hólyagja. Műtét közben derült ki, hogy a daganat jól eltávolítható ép széllel. Ez még a megelőző radioizotópos CT-ből sem derült ki. A műtét után sokkal jobb lett a kutya közérzete. 6 hónapot jósoltak neki maximum, kezelésekkel, műtétekkel együtt, a neten is max. 8 hónapot írtak kezelésekkel. Most vagyunk a 6. hónapban és él és virul:) A kontroll CT eredménye teljesen jó. Azt mondták, a hólyagcsonkolás életminőség romlással jár, de nála még ez se következett be, mert nem kellett annyira drasztikusan csonkolni. Teljesen nyugodt nem vagyok, mert mostanában nyöszörög annak ellenére, hogy a kedve nem rossz és jól eszik, virgonckodik. A műtét előtt már teljesen apatikus volt. Bízom benne, hogy csak a prosztata cisztái fájnak, mert a CT szerint nincs áttét. A bip bip szól bennem, de akkor is volt 3-4 csodálatos hónap a műtét után, amikor visszakapta az erejét, a jókedvét. És még most is úgy érzem, van még időnk. Kap kemoterápiát, de csak valami light-osat, amit kisgyerek mellett is kaphat. Onkothermiával egészítik ki a kezelést. A műtétet elektromos késsel végezték, ami vágás közben égeti a széleket az áttétképződés megelőzésére. Ez az orvos műtött ugyanezzel a diagnózissal kutyát, aki már a 2 éves kontrollra jött vissza. Csak őt ajánlanám rákos kutyák kezelésére: Dr. Balogh Lajos a neve [link]
Nem drágább, mint egy átlag állatkórház vagy rendelő. Ha nem ilyen késsel műtötte volna, már lehet, hogy áttétek lettek volna.
#3 Remélem nem lesz semmi baja a kutyádnak! És még sokáig fog elni veletek! :) (nagyon sz*r érzés elveszíteni egy kutyát)
Még foglalkoztat egy kérdés.
Ha egy beteg és ő látja rajtunk hogy mi jól érezzük magunkat (például egy családi ebédnél beszélgetünk és nevetünk egy jót)
A kutya számárá ez nem rossz érzés? Zavarja őt hogy míg ő beteg addig mi az ebédnél jót nevetünk/beszélgetünk?
Csak azért kérdem hogy elötte szabade ilyet csinálni?
A vizelete miatt, mert ugye a kertben pisil, ahol a gyerek is játszik. Illetve ha megnyalja. Mivel a kutya nem a WC-be pisil, a méreganyag bejut a kertbe.
De ez enyém is kap, csak olyat, ami biztonságos. Nem tudom a szer nevét. Ez egyetlen injekció, amit a hólyagjába kap közvetlenül. Azt mondta a doki, az ezt követő első vizelet semmiképp ne a kertben történjen. Mi ilyenkor a szuri után addig nem megyünk haza, amíg egyet nem pisilt az utcán. Óvatosságból egyébként ezután bezárva tartom a kutyát legalább 24 órán át és még munkaidőben is haza szoktam szaladni, hogy elvigyem nap közben sétálni, mert szobatiszta és így tudom szabályozni, hogy ne a kertbe pisiljen/kakiljon. Egy napig megbeszéljük a gyerekkel, hogy ne simogassa és igyekszünk elkerülni, hogy a kutya megnyalja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!