Miért a Pitbullok követik el a gyilkossagok 66%-át? Nevelés hiánya?
Lehet olvasni hogy a gyilkosságok előtt nem mutatkoztak agresszió jelei. 5-10 év együttélés után egy nap bekattannak es kinyírnak mindenkit akit látnak. Ez a gazdák hibája?
Hagyjuk a nevelés dolgot. Kutyakiképző Caesar Milannak volt egy nagyon helyes jól nevelt kutyája Daddy. És volt Junior aki megölte Queen Latifah kutyáját, és egy másik aki megnyomorított egy szertornászt.
Arról nem is beszélve hogy ha az ügyetlen nevelés egy fajtánál azt eredményezi hogy a kutya lebontja az arcot egy kisgyerek koponyájáról, az egy kib. veszélyes fajta!
A pitbullosoknak mindig van valami érvük. :) Persze szembe mennek minden logikával.
Három verzió lehetséges:
1. vagy a pitbull a legveszélyesebb családtagra, idegen emberre, kutyákra, macskákra, bármilyen állatra
2. vagy a pitbull gazdák a más kutyafajták gazdáival ellentétben rosszul nevelik a kutyáikat
3. vagy ez a kettő együttvéve.
Nincs más opció.
"De akkor ezek szerint minden más fajtát arányaiban ennyivel jobban nevelnek?"
Hol? Nem vagyok pitbullos, nem tartanék pitbullt, mert nem passzol az én életmódomhoz, amiket én szeretek egy kutyával foglalkozni, arra más fajták alkalmasabbak, és a hosszabb szőrű kutyákat szeretem amúgy is, illetve nem bírnám emelni, ha kellene. De nem démonizálom a fajtát. Tisztában vagyok vele én is, hogy rossz kezekben fegyver, vannak is problémások a környéken, ahol élek, rendőrség is leplezett le tiltott viadaloztatókat. De ismerek jól nevelt bull típusú kutyákat is, akikkel semmi gond nincs, olyat is ismertem, aki még a kutyás konfliktusból is kitért, mikor egy másik kutya megijedt tőle, nem pörgött rá (azt nem tudom, hogy elköltöztek-e vagy idős volt már és elpusztult a kora miatt, de egy ideje nem látom őket).
Egyébként rengeteg más fajtát (és keverékeket) is ismerek, akik szarul vannak nevelve, és emiatt okoznak problémát, mérettől teljesen függetlenül. Nagyon sok a felelőtlen, kutyáját nem nevelő kutyatartó. Sok ilyen el is engedi pórázról, vagy flexin engedi, hogy a kutya csináljon azt, amit akar.
Azzal, hogy ilyen kutyát jellemzően téves információ alapján olyanok vesznek, akiknek nem lenne való. Vagy mert beveszik a dajkakutya mesét, csak nem tudnak vele bánni, vagy mert elrettentésre kell valami masszívnak látszó kutya, faroknövelésre, illetve harcoltatásra. Aztán jellemzően ezek nem is tenyésztőtől vesznek kutyát, mert olcsón kell, szaporítótól meg nem lesz a kutya megfelelő genetikai állományú, szűrt. Plusz erre jön rá az, hogy nem naprakész tudású, fajtához értő trénerhez fordulnak (ha mennek egyáltalán trénerhez, suliba). Nem csak a támadás statisztikát vezetik ezek a kutyák, hanem a menhelyeken beragadt fajták statisztikájában is kiemelkedők.
Borzasztó kevés a tudatos gazdi, nem csak bulloknál, más fajtáknál is. Csak a nemkívánatos viselkedés ösztönkészlettől függ, mi jelenhet meg nem megfelelő foglalkozás eredményeként. Ahogy a bull ölni tud, a border collie terel, a husky szökik, a vizsla vadászik a baromfira, a csivava meg az örjöngő patkány... stb. Miközben megfelelő gazdi mellett mind problémamentes kutyák lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!