2 kan kutyusom összeverekednek, mit tegyek?
Én tartottam együtt két ivaros kankutyát, ráadásul lakásban. A megoldás a megelőzésben volt. Először is kerültünk minden olyan szituációt, ami feszültséget okozhatott (teljesen külön etettük őket, nem simogattuk egyiket a másik előtt, nem voltak előttük rágók, játékok, nem labdáztunk mindkettővel együtt, stb.). Ha mégis feszkó alakult ki, csírájában elfolytottuk, hangosan rájuk szóltunk, és mindkettőt a helyére parancsoltuk, vagy hirtelen éles zajt csapva elvontuk a figyelmüket egymásról, azonnal elhívtuk az egyiket, stb.
Ha mégis összeugrottak, a tarkójuknál nem szabad őket megfogni, csakis a farkuknál vagy hátsó combjuknál fogva szabad széthúzni őket. De egyedül nehezen tudod őket szétválasztani. Ha ütöd vagy rúgod őket, annál agresszívabban fognak verekedni. Ilyenkor a támadó, vagy az erősebb kutya farkát ragadd meg, és próbáld lehúzni a gyengébbről. Ha az visszatámad, szólj rá. Végső esetben a vízzel leöntés vagy a slag szerintem jó módszer.
Ne hallgass arra, aki azt mondja, hogy hagyd őket verekedni, ha nem akarsz tetemes számlát hagyni az állatorvosnál. Nagyon durva sérülést tudnak egymásnak okozni, akár halálosat is.
Mindenképp meg kell nevelni őket, hogy szót fogadjanak, amikor időben rájuk szólsz, és szétparancsolod őket, mindkettőt a helyére küldve.
Nekem volt két azonos nemű ivaros kutyám. Mikor össze marakodtak, oda mentem közéjük egyik jobbra a másikat ballra dobtam félre.
Etetéskor egymás mellett ettek, egymástól kb 50cm-re, bármikor odamehettem belenyúlhattam a táljába vagy kivehettem a kaját a szájukból. Még csak rám sem mordultak.
Jelenleg ivartalanított szuka és egy kan van. Ők nem verekszenek, néha össze vesznek aztán kész. Ők is egymás mellett esznek, és szintén kivehetem a szájukból a kaját. Sőt velük azt is kipróbáltam nem a kaját veszem el, hanem felkapom a 30 kg-s kutyát. És nem az a reakciója, hogy morog, hanem pofán nyal a kajás nyelvével :))
Tanítással és jutalmazással nevelem őket, nem veréssel. Egyetlen esetben kaptak kis taslit az orrukra, mikor valamiért rám mordultak kölyökként. Nem nagyot kell ütni, csak a jelzés értéke a lényeg.
De mondok egy konkrét példát kb 1 hónapja volt a 2 éves kan kutyával. Séta közben kijött egy hasonló méretű kutya az utcára és össze akartak volna marakodni. Szerencsére a gazdája gyorsvolt és megfogta a kutyáját, az enyém mindegyiket meg akarta harpni egyszerre, így a szájába raktam a csuklómat a harapása közben. Még a fognyomai sem látszottak meg!
Az egész történet lényeg, hogy mindkét gazda bízott annyira a kutyájában, hogy közbe avatkozzon. Láttam már olyat is, hogy ilyenkor a gazdája ellen fordult a kutya. Ami egyértelmű rossz nevelés.
Ha pedig fész a kutyádtól, azt a kutya is érzi. Továbbá pedig, ha félsz tőle az a fajta nem való neked. Bár biztos jó vele arcoskodni milyen nagy, meg erős, de ha kettőtök közül nem te vagy a főni, akkor az nagyon nagy probléma.
Nem az a lenyeg hogy azonos nemuek, hanem hogy azonos nemuek ES testverek. Teljesen normalis jelenseg hogy ivareres kornyeken osszemennek, meg a nem is rokon, de egyuttnevelt egyidos kutyak is.
Alomtestver vagy littermate szindroma a neve ennek, tok termeszetes folyamat.
Kerdezo pedig egyszer mar feltett kerdest a kauboxerjeirol, hasonlo tartalommal.
Ujra csak azt tudom javasolni, ha mindenaron ragaszkodsz a testverkozosseghez, szeparald el oket, de setalni kozosen vidd oket, felugyelet mellett le kell meccseljek ki a gore.
Mar ha ez a baj, es nem egy durvabb jatekos osszemenest neztel verekedesbek, vagy fajult verekedesig.
Ezert nem jo hogy itt kerdezgetsz, mert latni kellene hogy visellednek ezek a kutyak, tenyleg verekednek-e, ha igen miert, nem csak konfliktushelyzetben hanem alapvetoen hogyan bansz veluk satobbi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!