Rövid szőrű magyar vizsla megfogja a kisebb zsákmány állatokat, pl törpenyúl?
Úgy tudom, puha szájú vadász kutya, a lelőtt vadat hozza be a gazdájának, mint a retrieverek, nem elkapja őket, mint egy terrier vagy kopó.
Ha így van, akkor kiskorától meg lehet szoktatni vele, hogy van egy nyuszi és egy cica a lakásban, akik családtagok, nem pedig prédaállatok?
Ha nem, akkor marad a labrador. Csak nekem azt mondták, a vizsla az a magyar labrador. Ezért akkor már magyar fajtát választottunk volna, meg valamivel kisebb is, mint a labrador, de ha nem, az sem baj, a jelenlegi állatok a legfontosabbak, hogy ne legyenek veszélyben.
Előtte volt egy német juhászunk a lakásban, tökéletesen toleráns volt, igazi családi kutya, minden állat együttműködött. Nem szeretnénk elrontani ezt egy vadász hajlamú fajtával.
Szóval. Vizsla vagy labrador?
Attól is függ, hogy mennyit foglalkoznátok a kutyával, de ha a németjuhász ment nektek, akkor a vizslával sem lesz gond. Van ismerősöm, aki nyuszit tart a magyar vizsla mellett, nekem a jack russellem is gond nélkül kijött a kisállataimmal.
Egy légtérben (ketrec nélkül) azért nem hagynám őket huzamosabb ideig, de akár még az is működhet.
Akkor szokott gond lenni, mikor bármilyen kutyát csak bedobnak az udvarba és annyi a foglalkozás, hogy adnak neki kaját. Ilyenkor, ha a csirkék ki vannak engedve, nem csoda, ha azzal mulatja az időt, hogy legyilkolja őket.
Lakásban egyáltalán nem kellene ilyen nagyobb termetű kutyát tartani.
Amúgy a vizsla megöli a kisebb állatokat, ha teheti. (Rokonságban voltak vizslás vadászok.)
Viszont bármilyen kutyát rá lehet szoktatni, hogy konkrét állatokat ne bántson. Ez gazdától függ. Van, aki nem tud bánni a kutyákkal, annak ez nem fog menni soha az életben. Ha valaki mindig csak könyörög a kutyának, annak a véleményét nem tiszteli az eb. Parancsolni kell neki, ha rá akarjuk venni valamire, amit ő nem szeretne.
Nekem most egy foxi keverékem van, előtte egy drótszőrű volt. Mindkettő ölt meg idegen macskákat, és a vaskerítésen szétverték a fejüket, ha az utcán láttak macskát, úgy mentek volna kifelé (a mostani még jelen idő), de a saját macskák nyugodtan dörgölőzhettek mindkettőhöz. Az öreg drótszőrű rendkívül okos volt, annak idősebb korában elég volt egyszer megmutatni a saját macskát, és elmagyarázni neki, hogy nem szabad bántani, utána már nem nyúlt hozzá, csak szomorúan nézte... A mostani rendkívül ostoba, de a legutóbbi új macskát két nap után már egyedül mertem hagyni ezzel is pár percre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!