Hogyan tanítsak egy nagyon makacs tacskót?
Mivel semmi konkrétumot nem írtál, így szerintem első körben keress egy kutyasulit/trénert.
Főleg, hogy úgy látszik hogy nem értesz a kutyakhoz.
Egy tacskóhoz extra mennyiségű türelemre van szükség. Már írták, hogy a jutalomfalat jó inspiráció nekik és mivel nekem már sok felnőtt korban mentett tacskóval van tapasztalatom, ezeket tudom javasolni:
- a pozitív megerősítés jobban beválik, mint ha erőből akarsz valamit megértetni velük. Ha valamit jól csinál, akkor nagyon megdicsérni, ha helytelent, akkor leszidni, de soha sem bántani!
- a tacskónak nagyon nagy szüksége van a gazda közelségére, akkor lesz igazán engedelmes ha rengeteget vagy vele és a helytelen viselkedést rögtön korrigálod.
- mivel a tacskó munkakutya, ezért szüksége van az ilyen irányú elfoglaltságra is. Célirányosan feladatokat kell vele csináltatni, rejts el jutalomfalatot valahol és kerestesd meg vele, gyakorold vele a visszahívást, láb mellett közlekedést, trükköket taníthatsz neki stb...
- Ha városban laksz ne csak a futtatóra vidd le, ahol más kutyákkal lehet, hanem menjetek csak ketten sétálni, pórázon is gyakoroltass vele. (áll, ül, lábhoz...)- ez segíti az engedelmességet és a munka iránti vágyát is kielégíti.
Az egészséges lelkületű tacskó nagyon gazdacentrikus és munkaorientált, ha a fentiek szerint sokat vagy vele és eleget foglalkoztatod, akkor elkezd majd a megfelelő módon kötődni hozzád. Ha nem kapja meg a kellő figyelmet, akkor természetéből adódóan hajlamos lesz rá, hogy önállósítsa magát, saját döntéseket hozzon és ez hosszú távon semelyikőtöknek sem tesz majd jót.
A te kutyád is valószínűleg egész életében arra volt kényszerítve vagy csak hagyva, hogy saját döntéseket hozzon, ezt kell kinevelned belőle és persze bíznia kell benned, amihez sok-sok türelemre és kitartásra lesz szükséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!