Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy kergessen el valamit, ha mondom neki?
Általában a kutya azért kergeti a macskát, mert zsákmánynak nézi.
Ha a kutyusodban nincs zsákmányösztön, nem fogja. Ösztönt beletenni sajnos nem lehet egy kutyába.
Általában a házban vannak a macskák. Igyekszek kiengedni őket, hogy ne bezárva legyenek állandóan a házban, akkor történnek ezek az esetek. Ha nem lehet megtanítani a kutyának, akkor nem erőltetem.
Köszönöm a válaszokat! Kellemes estét mindenkinek!
Van olyan munkakutya, aminek direkt a kergetés a feladata - reptereken használják őket, hogy elkergesse a madarakat, hogy azok ne okozzanak gondot a repülőknek.
A kérdésedre a válasz: fokozatosan, több lépésben.
Én először megismertetném vele, hogy mi az a "cica". Ha látod a kertben, szólj a kutyádnak, mutass rá és mondd: "Buksi, nézd! Cica!"
Fontos, hogy izgatott hangod legyen, mintha az a macska valóban egy csudaérdekes dolog lenne. Az eb hamar át fogja venni a lelkesedésedet :D Ha láthatóan érdekli a cica látványa, dicséret és jutalom.
Lehet, hogy már ezen a ponton szaladna oda üdvözölni a macskát (aminek ő nem igazán fog örülni, inkább továbbáll) - ha ez megtörténik, nagy dicséret.
Ha nem, az se baj. Az a cél, hogy a cica láttán fellelkesüljön, reagáljon rá.
Ha nem, akkor szükség lesz egy nógató parancsra: Futás/nyomás/gyerünk/egy-kettő, ami tetszik és nem hasonlít a többi parancs hangzására. Én anno lóbolondként véletlenül megtanítottam a kutyámat, hogy nyelvcsettintésre gyorsítson :D
Sétánál mondd ki a választott parancsszót, és kezdj el kocogni. Aztán megint, és fuss egy kicsit, hogy a kutya is rákapcsoljon. Minden gyorsítás után jutalom, amíg megérti.
Ha mindkettő gond nélkül megy, össze lehet kapcsolni a kettőt.
Ha látsz a kertben egy macskát, mondd a kutyának: "Buksi, ott egy cica... gyerünk!"
Azért arra kérlek vigyázz, hogy a macskának ne legyen baja. Ő csak egy állatka, nem érti, hogy az a kert a tiéd és neki nem kellene ott bóklásznia. A cicák közti rivalizáció természetes jelenség, számára az nem rossz cselekedet.
Ajánlom azt is, hogy a cicádat ivartalanítsd, hogy ne legyen célpont.
Szóval mielőtt ráküldöd a kutyát (aki remélhetően nem akarja bántani), csapj zajt hogy ne érje meglepetésként, és arra is figyelj hogy legyen menekülési útvonala.
Természetesen nem szeretném, ha megsérülne valamelyik állat, és alapvetően nem is zavarnának, ha nem verekednének.
Mennyire értesz a kutyákhoz?
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!:)
Nagyapám tréner, fél gyerekkoromat mellette töltöttem, nagyon sok dologra megtanított, ott voltam sok képzésnél is.
Emellett már kiskoromban is bújtam a kutyás könyveket.
Nekem csak egy kutyám volt eddig (sajnos a körülmények eddig nem voltak ideálisak, de majd változni fog), őt én tanítottam, szóval ilyen kis hobbi tréner-palánta vagyok :D Nagy lexikális, de még nem olyan nagy gyakorlati tudásom van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!