Csak tenyésztőtől szabad (ajánlott) kutyát venni?
Sziasztok. Kérlek ne harapjátok le a fejem, kezdő kutyások vagyunk (vagyis majd csak leszünk) és pár napja masszívabban ráfeküdtünk a témára. Már van 1-2 kutyus fajta, akikkel szimpatizálunk (uszkár, havanese), de kissé elveszettnek érezzük magunkat a sok információk között.
Sok helyen olvasom, hogy csak tenyésztőtől vegyünk törzskönyves kutyát. Néhány oldalon, fb csoportban viszont belefutottunk olyan hirdetésekbe, hogy ugyan nem törzskönyvezett a kutyus, de "fajtatiszták" (tudom, ha nincs törzskönyv, akkor hivatalosan keverékek), mindkét szülő ugyanabba a fajba tartozik, akik helyszínen megtekinthetőek, a kicsik féregtelenítve, oltással, chippel rendelkeznek, számlával adnák el őket. Most akkor ők is szaporítók, nem szabad tőlük kutyát venni vagy hogy van ez?
Köszi előre is, aki segít. :)
Ne a kutya vételárán aggódj, hanem inkább azon, hogy egy patella műtét nem nagyon áll már meg 200 ezer forint alatt.
Nézz utána, hogy a kiszemelt fajtáknak milyen öröklődő betegségei lehetnek, és az alapján válassz, hogy a tenyésztő fel tud-e mutatni szűrési eredményeket a szülők részéről. Ezzel már egy óriási rizikófaktort csökkentesz.
Kiállítás ma már pofára megy, semmit nem jelent egy halom cím.
Érdekkörök rendezvénye lett, de ha már mindenáron kiállítás, akkor speciálokat érdemes nézni.
Pont hogy de, el fogja vinni, mert kell neki is a marketing, mert nem a kutyák minőségéből él (jó bornak nem kell cégér ugye) hanem a címek halmából, marketingből, hisz szentül meg van győződve róla, hogy teljesen rendben vannak a kutyái, mert egy valag vegyjellel rendelkeznek és semmi kivetnivaló nincs abban, amit és ahogyan csinál.
Nekem az a tapasztalatom, hogy minél több cím, nem egyenlő minőséggel, hanem pont fordítva, tisztelet a kivételnek.
Srácok, ha még valaki olvassa a kérdést:
Esetleg tök véletlenül nincs valakinek tapasztalata, infója a Botondmenti kennel kapcsolatban? Van fb oldaluk, ott gazdis képeket nem találtam korábbi almokról (mint ahogy javasolta az egyik válaszoló, h ezt csekkoljuk), de elég sok kiállításon részt vesznek, ahogy láttam. Vélemény?
Illetve másik. Párom egyik munkatársa mondta, hogy ők anno ebadta.hu-n vettek kutyát, amiről én azt olvastam h ott főleg szaporítók vannak, talán ki lehet fogni tenyésztőt is, de az ritka. Na viszont nekik elvileg onnan van törzskönyvezett kutyájuk (4-5 évvel ezelőtt vették), akinek semmi baj, minden rendben (egyelrőre) a kutyussal és most láttam egy hirdetést, ahol azt írják törzskönyvezett, szűrt szülőktől vannak a kiskutyák, féregtelenítve, oltás, chip, stb.:
De mégis "csak" 80 ezer Ft...? Nekem ez gyanús, szerintetek?
Nagyon köszi, ha valaki segít. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!