Mire kell figyelnem ha berni pásztorkutya kölykök akarok
venni?
Mint minden kölyöknél, itt is fontos, hogy mennyire volt gondos a tenyésztő. Csak olyan helzől vegyél kiskutyát, ahol legalább az első, de inkább az első két oltását megkapta és ezt oltási könyvvel bizonyítani is tudja. A jó tenyésztő erről mindig gondoskodik.
A másik, amire érdemes figyelni, mivel nagytestű kutyáról van szó, az a diszplázia. Jó, ha van a szülők dp-szűréséről papírja a gazdinak. Ha a szülők mentesek, jó eséllyel a kiskutya is az.
ha kiválasztottad a kiskutyádat, mindenképp jó minőségű táppal etesd és egyéves koráig feltétlenül adj neki rendszeresen csonterősítőt, az állatorvos segít, melyiket válaszd.
Sok örömöt a kutyushoz!
2009. jan. 2. 07:53
Ajánlom a www.olcsokutya.uw.hu oldalon a
Mielőtt kölyköt vennénk
és a
Ne hagyjuk magunkat becsapni menüpontokat
2009. jan. 2. 11:28
Én azt is megnézném, hogy mennyit foglalkoznak a kutyákkal a kötelező etetésen és takarításon kívül. Sok helyen már az alomban megtanítják őket pár vezényszóra, én ilyen helyről vennék, mert így biztosan jól szocializált, egészséges kiskutyákat kaphatnék. Szerintem fontos, hogy a kutyáknak szabad bejárásuk legyen a házba, mert így kevesebb dolgod lesz a szobatisztasággal és ez szintén hozzájárul a jobb szocializációhoz. Én lényegesnek tartom, hogy a szülőknek ne csak kiállítási, hanem munka vagy sporteredményeik is legyenek, ez garancia arra, hogy a te kutyád is könnyen képezhető lesz.
2009. jan. 2. 11:57
berni pásztornak nincs munkavizsga és sportvizsga
2009. jan. 2. 15:07
Tudom, hogy nincs, de azért őket is lehet mindenfélére kiképezni, olyanra gondoltam, mint pl. BH vizsga. Náluk nincs kötelező vizsga, de szerintem jó, ha van valami.
2009. jan. 2. 22:04
Szia Ha tudod honnan akarsz vásárolni, próbáld meg olyan gazdikkal felvenni a kapcsolatot akik szintén ott vettek kutyus, és kérdezd meg hogy milyen lett a kutyus felnőttnek, lettek e betegségei. Mindenképp tájékozódj, mert lehet a szülőkben van olyan gén amiről a tenyésztő nem is tud. Én is így jártam, és mint kiderült abból a kenelből ahol én is vásároltam nem az én kutyusom volt az első.
2009. jan. 12. 13:01
7/21 A kérdező kommentje:
köszi!mindenképpen megkérdezem!és neked is bernid van?
Sajnos csak volt. Izomsorvadásban elhunyt tavaly, 7 éves volt. És mint utólag kiderült az egyik későbbi alomban is volt olyan kutyus aki hasonló betregségben szenved. És a tenyésztő nem tudja/tudta, hogy a szuka hordozza ezt a gént. Szerintem a Berni a legszebb, legbarátságossab, legédesebb kutya. Én azóta is keresem a testvéreit a kutyámnak, hogy szóljak, mert nálunk is csak majd fél év után derült ki a baja. Máig könny van a szememben ha rágondolok. Ezért kell mindent tudni a családjáról, testvéreiről, korábbi almokról! Mert a legrosszabb ha látod szenvedni, és a karjaid közt hal meg.
2009. jan. 12. 19:01
9/21 A kérdező kommentje:
Sajnálom!:(
Nekem is halt meg kutyusom:(
Esetleg megtudnád mondani hol vetted?Vagy hogy kik voltak a szülei? Milyen tünetei vannak az izomsorvadásnak?Lehet ellene v.mit tenni? Bocsi hogy sokat kérdezek,csak szeretném majd elkerülni. :)
Szia! Ácson vettük, a szülei apa: Havas-Szárvölgyi Petrik, anya: Didó-Vári Geri. A tünetei először sántít, nem akar felkellni, fájdalmas neki a felkelés, legyengül, nem eszik, fáj neki a rágás, nehéz a nyelés. Tenni nem tudsz ellene, mert ez öröklődő. Mi kb fél évig hordtuk orvosról orvosra mire Pesten a Szent István Egyetem Állatorvosi Karának Klinikáján kiderült mi baja. Kb 4 féle gyógyszert szedett, és azt mondták kb fél, egy évet élhet még, fájdalmak nélkül. Ez gyógyíthatatlan betegség, ez után szépen felépült, persze állandó gyógyszeres kezellés mellett, és még 2 évig velünk volt. Végül már a szervezete adta fel, és két nap alatt elment. De nagyon szerettük, és boldogok voltunk hogy volt, azóta se tudtunk másikat venni, idén gondoltam rá, mert nem az enyém volt, hanem bátyámé, de félek venni.
2009. jan. 15. 09:25
Kapcsolódó kérdések: