A szüleim nem engedik be a kutyát?
Tegnap este vihar volt, esett meg dörgött. Én vitatkoztam velük, hogy engedjük be a házba a kutyát, de nem történt semmi. Szegény kint maradt, mivel szerintük a kutya nem való a házba.
Ti hogy vagytok ezzel?
Még a szüleimmel élek. Régen kint volt a kutyánk, de most már ráeszméltek, és most már kinti-benti kutyáink van. Amúgy van olyan kutya, aki elég jól bírja a vihart, nekem is van és volt is olyan kutyám, aki rá sem hederített. De aztán jelenleg is van egy örökbefogadott kutyám, aki már akkor az asztal vagy a kanapé alá bújik, ha még alig hallatszódik a dörgés. Nagyon fél, remeg mint a fene, nem lehet megnyugtatni a viharban. De attól még, hogy vihar van, nem feltétlen kell bevinni a kutyát, ez nagyon kutyafüggő, van amelyik fél, van amelyik meg szinte észre sem veszi. Nyilván kint legyen kutyaháza és rendes helye, viszont amúgy amíg a szüleiddel laksz, úgy sem lehet semmit sem tenni. Viszont remélem, hogy olyan kutyátok van, aki bírja a kinti tartást, és nem pedig egy kis csivaváról van szó, mert ha valaki egy csivavát vagy hasonló kutyafajtát akar kint tartani, akkor neki is sok esze van.
Szerintem a legideálisabb a kinti-benti tartás amúgy, viszont most te nem tehetsz semmit sem, a szüleid döntenek itt, viszont sok kutya nem is fél a vihartól, szóval nem feltétlen kell őket csak azért bevinni, mert hát vihar van, viszont ha fél és így sem engedik behozni a szüleid, akkor nem ártana valamilyen köztes helyet találni neki, ahol még is csak egy picit nagyobb biztonságban érzi magát, pl. garázs, illetve mellette lenni amíg tart a vihar.
Ha munyizgatod a "gisgutyát", amikor az fél (viharban, más kutyától, zajoktól), akkor azt tanulja meg, hogy azzal kap törődést, figyelmet, ha látványosan parázik.
Ha te sem izgatod magad a villámlástól-mennydörgéstől, akkor a kutya is megtanulja, hogy ezzel nem kell foglalkozni.
Anyakutyák is egyfajta nyugodtságot, higgadtságot várnak el a kölykeiktől, és figyelmeztetik a kölykeiket, ha túllépik ezt a határt. Ha te emberként másra neveled, akkor a "genetikai programja" ellen neveled.
Persze nem minden kutya való kintre, de amelyik elég nagy és elég szőrös, az a telet is nyugodtan kibírja egy jó házban. Az őzikét sem engedi be Öregnéne a házába, ha rossz idő van. Ha ilyen túlfinomodott, benti használatra tenyésztett kutyád van, akkor viszont neked lesz igazad, a telet ne töltse kint. De a vihart azt nyugodtan nézheti, semmi baja nem lesz tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!