Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyesztotol vasarolt kutya...

Tenyesztotol vasarolt kutya gorbehatu? Nem lehet sehogy rendbehozni?

Figyelt kérdés

Szerzodessel,torzskonyv el vettem 7 honaposan a kutyam kb 4 eve. Azota is gorbe a hata,hiaba futunk egyutt.

Nagyon megbantam ,h nem 12 hetes kutyat vettem,aki nem ketrecbe elte le a gyerekkorat. Biztos,h a melyizomzat fejletlenyege miatt ilyen roncs a kutyam.

Hiaba fozok neki ,kizarolag azt eszi,odamegy es cslszedi a szemetet az utcan es csovesekhez is odamegy turkalni a cuccaik kozott.

A jutalomfalatos odahivasaimra ra se hederit ,megy az idegen mocskos csovesekhez. Ettol teljesen elborul az agyam.

Nekem ez a kutya egy nagy csalodas. Sokszor elgondolkozom,hogy visszaviszem a tdnyesztonek.

Most is gorbe ahata,latszik,h vmi nem neki valot evett.

Ndm latok a duhtol,h ilyen halatlan kutyam van.

2023. aug. 14. 08:20
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
68%

1. "Most is gorbe ahata,latszik,h vmi nem neki valot evett."

Ha tényleg evés után görbe a kutyád háta, az a fájdalmat jelzi, felhúzza a hasát, mert fáj neki!

2. "Azota is gorbe a hata,hiaba futunk egyutt."

Ha már 7 hónaposan is görbe volt a háta, miért hoztad el? Amikor elhozunk egy kiskutyát AKÁRHONNAN, szerintem első egy állatorvosi vizsgálat... az állatorvos mi mondott a "görbületre"? Ha már 7 hónaposan görbe volt, miért nem vitted vissza akkor, amikor még érzelmileg nem kötődtél hozzá?

3. "ketrecbe elte le a gyerekkorat."

Az eddigi infókban az volt, hogy a tenyésztő 'a kutyáiért él', és a 'birtokán' élnek a kutyák, sokat van foglalkozva velük. Akkor miből gondolod, hogy ketrecben volt 7 hónapos koráig?

4. "Ndm latok a duhtol,h ilyen halatlan kutyam van."

Szerencsétlen állat, nem azért görbe a háta, hogy veled kiszúrjon... Illetve, az állat, az nem ember, nem tud 'hálátlan' lenni, nem ismeri ezt a fogalmat. Akármit csinál, annak megvan a maga oka, legfeljebb mi nem tudjuk, hogy miért, de nem olyan antropomorf érzelmek miatt, amikkel a kutya nem is rendelkezik egyáltalán.

Illetve, azt sem értem, hogy hosszú ideig (kb. évekig) mindig ódákat zengtél erről a kutyáról, milyen szuper, milyen sportos, hogy fut, milyen jó a kapcsolatotok stb., most egyszerre pedig minden megváltozott?

2023. aug. 14. 12:40
 12/31 anonim ***** válasza:
80%
Beszéld meg a tenyésztővel, hogy keressetek neki másik gazdát.
2023. aug. 14. 13:11
 13/31 anonim ***** válasza:
92%

Én ebből a fotóból nem látom, hogy görbe-e a háta valóban. Nincs egy normális, egész alakos képed róla? 4 éve nálad van a kutya, gondolom voltál orvosnál, készült röntgenfelvétel stb. - mit mondott az orvos? Olyan fura ez az egész, törzskönyves kutya, de szerinted ketrecben tartották kölyökkorában, nem mozgatták, nem etették rendesen stb., ezért ilyen. De 7 hónapos kora óta, 4 éve nálad van, akárhogyan is tartották, életének nagyobb részében nálad volt, te etetted, te viselted gondját. Mozogni, futni, sportolni stb. nem is szabad vele még kölyökkorában, nagyon óvatosan, fokozatosan lehet csak pl. futáshoz szoktatni, szóval nagyon nem stimmel, amiket írsz.

Arra meg nem is tudom mit mondjak, hogy jutalomfalattal sem tudod magad mellett tartani, odahívni, "megy a csövesekhez", nem is tudom ezt értelmezni.

2023. aug. 14. 14:12
 14/31 anonim ***** válasza:
0%
Szia van egy facebook csoport az a neve Minden ami kutya inkàbb ird oda a kérdèst , ott segiteni is tudnak.
2023. aug. 14. 16:34
 15/31 anonim ***** válasza:
89%

Nem te vagy az, aki mindenhova bekommenteli, hogy futtassa a kutyát, mert az megoldás?

Hát barátom, a futtatás az nem nevelés. A futtatástól a kutya nem lesz más ösztönállapotban, max fáradt lesz, nem lesz engedelmesebb sem.

Nevelni, szoktatni is lehet a kutyát, sőt. Egy jó kutya-gazda kapcsolathoz, nem puszilgatás meg futás kell, hanem nevelés. És akkor a csövikhez se megy oda.

Így csak azt érted el, mint a sportolók teljesítményfokozással: minél többet edz, annál többet bír. De ez CSAK A FIZIKAI ÁLLÓKÉPESSÉGRE VONATKOZIK! Kutyánál ugyanígy.

Hátgörbület: simán lehet örökölt viszont, öröklődni a hajlam tud. Azt meg a környezetnek ki kell hoznia. Vannak olyan tulajdonságok, amiket már az élet normális folyása is kihoz, és vannak olyanok, amiket hát hogy is mondjam, tenni kell érte, hogy kijöjjön.

4 éve nálad van a kutya. Vannak azok az esetek amikor nehezített a kör, mert tényleg selejt a kutya, de ez nem olyan egyszerű, sőt nem sütjük rá minden kutyára.

Jóval több ideje neveled te. És olyan módszereket ajánlgatsz itt is, amik a mellékelt ábra szerint neked sem vált be, talán ezért vagy itt is a földig pontozva.

Etetésbeli hiányosságokat pedig a kutya ítéli meg: ha hiánybetegség okán olyan amilyen, akkor azt te toltad el.

Saját tudásbeli hiányosságodat vetíted a tenyésztőre (aki minden bizonnyal szintén ludas) orvosokra, mindenkire. Egyáltalán nem szégyen tanulni, javaslom neked is, hogy tedd meg.

Ami a kutyát illeti: gondold át, akarod-e tovább tartani, vagy inkább keress neki egy másik gazdát, persze a szerződésben foglaltak szerint.

2023. aug. 14. 18:53
 16/31 anonim ***** válasza:
90%

A kutyám születésétől 1 éves koráig egy disznóólban élt, semennyi izomzata nem volt, mivel a mozgástér sem volt adott.

Most 5 éves, köszöni szépen remekül néz ki, jól és megfelelően izmolt.Szóval ilyen , hogy mély izomzat fejletlensége abban a kontextusban amiről te beszélsz nem létezik.

El kellene vinned picsogás helyett egy ortopéd orvoshoz, annak függvényében pedig amit ő mondd, egy fizióshoz, esetleg még hidroterápiára. Lealább derüljön ki, hogy lehet e egyáltalán vele futni, mert az egy dolog , hogy a te szépérzéked sérti, hogy állítólag púpos (a képet már nem tudtam megnyitni), de a fontosabb az, hogy neki ez okoz e problémát.

A csöves téma pedig nem a tenyésztő hibája, hanem a te nevelésed hiánya.

2023. aug. 14. 21:20
 17/31 anonim ***** válasza:
77%

Fiatalként az én kutyám is így nézett ki,viszont megerősödött rengeteget mozog,úszik és az pici süllyedés alig észre vehető mivel izom ment rá. Viszont sokszor szimplán szarul áll meg a kutya és jobban gorbitheti a hátát.

Ezt nem mondanám hibanak,főleg mert hobbi kutya!!! Nincs mozgásszervi problémája akkor nem értem mi a baj.

7 hónaposan szerintem pont ugyan így nézhetett ki akkor miért vetted meg??

2023. aug. 14. 22:33
 18/31 anonim ***** válasza:
74%

A kutyád hátának a görbülete küllemhiba, szaknyelven "pontyhát"-nak hívják.

[link]

Ez általában genetikai hiba, valszeg nem tartás vagy etetés kérdése. Bár ha egy kutya évekig erősen húz pórázon, akkor is kilakulhat pontyhát.

Ettől még a kutya mozgása egészséges lehet, ez egyszerűen egy szépséghiba, amit kiállításon le fognak pontozni. De ha nem akarod tenyészteni, akkor ez a küllemhiba nem jelenthet problémát (bár a tenyésztő tényleg jól átvert).

Az, hogy a kutyád bizalmas idegenekkel részben nevelés kérdése, részben fajtafüggő. Azért azon tudsz változtatni, hogy be tudd hívni, mielőtt idegenekhez megy kvaterkázni.

2023. aug. 15. 00:31
 19/31 A kérdező kommentje:

Alapbol gorbe a hata,barmikor.

Amikor atirattam az orvos a gorbesegre nem mondta,h barmivel lehet javitani. Pedig direkt rakerdeztunk a gorbesegre.

En azert mentem tenyesztohoz vasarolni ,hogy kullemre is tokeletes kutyat kapjak. (Teljesarat fizettem ,magas minoseget akartam. )Tudjak vele dijakat nyerni,tenyleg szep kulleme izomzata genetikaja legyen.

En is elegedett legyek vele.

A tenyeszto nem mondta,h ez a kutya kullemre hibas.

Azert vasaroltam tenyesztonel ,h ne kelljen fizikoterapiara meg ortoped orvoshoz vinni,mert ahhoz,h megeljek es a kutyat is minden nap kizarolag draga etelekkel etethessem sokat kell dolgoznom tobb munkahelyen es nem tudok kezelesekre meg orvodokhoz jarni en magam se,mert akkor ehenhalnank.Ha nem dolgozok nincs penz.

A sinteres kutyakat viszik agyba fobe orvosokhoz,fizikoterapiara,h hozzak oket rendbe. A tenyesztos kutyakarol meg koztudott,h egeszsegesek. Azert kell ertuk annyit fizetni. Ugye az ido penz es vki inkabb kifizeti az osszeget,csak ne kelljen orvosrol orvosra jarni a lutyaval meg kulonbozo kulonleges kezelesekre.

Agyondolgozom magam megerdemlem,h ne vmi csoveskent kezeljenek a tenyesztok,es a selejtes arut sozzak ram. Igazsagtalannak erzem,h ramsoztak ilyet. Igy soha tobbet nem fogok tenyesztotol vasarolni emiatt.

Gorbeseg: azt gondoltam,h idovel megerosodik es kiegyenesedik. Ha barki is kozolte volna velem vasarlas elott,h ez igy marad,akkor termeszetesen nem vettem volna meg.

Eletem elso es utolso torzskonyves kutyaja,nem tudtam,h csakis tokeletes kullemu kutyat szabad elhozni. Bocs.

Mostmar latom,h kicsinek is tokeletes kullemunek kell lennie,hogy jol nezzen ki felnott korara. Bocs,h a penzemert elvarom,h tokeletes genetikaju kutyat kapjak.

Ez nekem akkora csalodas,h pofatlanul egy selejtet soztak ram es nagyon jol tudjak,h a kutyacsaladtag es nem fogom visszavinni.

Ezek utan megertem azt,aki csakis szaporitotol vesz kutyat 8-12 hetesen . En is azt fogom tenni.

Igy ezek utan ne oltsatok le a szaporitotol vasarlokat,mert torzskonyvvel se kap az ember minoseget.

2023. aug. 15. 02:41
 20/31 anonim ***** válasza:
43%

Én sajnálom, hogy így jártál, és sajnálom a kutyát is. Ő igazán nem tehet semmiről. A tenyésztőről szólva pedig az lenne a minimum, hogy visszaadja a kutya árát, bár tudom, hogy ez nem segít a problémán. A kutyát már végül is szereted, ha csalódott is vagy, nem olyan könnyű ilyenkor már túladni rajta.

Abban teljesen igazad van, hogy semmire se garancia a tenyésztő meg a törzskönyv. De mégsem a szaporítók a megoldás, hanem az, hogy alaposan le kell informálni a tenyésztőt, akitől kutyát akarsz. Meg kell nézni a korábbi almait is, főleg az adott szülőpártól, érdeklődni kell azoktól, akik korábban tőle vásároltak, stb. Vagy felnőtt kutyát kell befogadni menhelyről, annak már nagyjából lehet tudni, ha van valami kínja-baja.

Nem tudom, lehet-e javítani ezen a pontyhát deformitáson, ezt csak egy kutya ortopédus tudná megmondani, lehet, hogy érdemes megkérdezni. Hát igen, ez nem csak küllemhiba, hanem gyengébb fizikumot is jelent, de állatorvossal kellene róla konzultálni. A pénzt pedig vissza kell követelni a tenyésztőtől, és a dokira fordítani. Igazából a tenyésztővel kellene megfizettetni a kutya kezelését.

2023. aug. 15. 03:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!