Kedves gazdik! A kutyámnak az orvos Nexgard kullancs, bolha és férgek elleni tablettát írt fel. Adhatom neki nyugodtan?
A kutyám 6 éve folyamatosan szedi, élősködő sosem volt benne, a laborja meg tankönyvi (5 évesen csináltattam neki, csak azért, mert korábban sosem volt laborja).
Nagyon kis termetű egyednél írnak mellékhatásokról (kb. ilyen 2 kg alatt), meg persze lehet egyedi érzékenység, akkor nyilván váltani kell, meg ha kiderülne, hogy alapból vese- vagy májbeteg, akkor sem adnám. Különben szerintem az egyik legjobb szer manapság.
Van egy kutyád. Van egy állatorvosod, aki elvégezte az Állatorvosi Egyetemet, praktizál 1-3-10-40 éve, felír egy szert a kutyádnak, és utána te komolyan a gyakorikérdéseken kérdezed meg, hogy adhatod-e a kutyának?
Se állatorovosok nem vagyunk, se a kutyádat nem láttuk, nem ismerjük, nem vizsgáltuk, nem kezeltük, jó eséllyel gyógyszerések sem vagyunk, és te itt kérdezel?
Ezt soha nem fogom megérteni.
Kicsi rá az esély, de valóban van olyan kutya, aki rosszul reagál rá. Ezt előre nem tudhatod, vagy baja lesz, vagy nem, csak ha beadod neki. Ha olyan fajtád van, ami epilepsziára hajlamos, vagy a rokonságában előfordult érzékenység, én inkább más megoldást keresnék. Ha van egy genetikai hajlama, előhozhatja sajnos, az én fajtámban sajnos volt rá példa, ami egyértelműen visszavezethető volt a kullancs elleni tablettára. Az orvosok általában nagyon elvakultan ajánlják ezeket a szereket. A miénkkel például nem lehet erről beszélni, jó szakember, de egyenesen hülyének néz, ha felmerül a téma, hogy én inkább a spot on megoldást választom. Pedig hála az égnek, nekünk az is tökéletesen bevált.
Nem azt mondom, hogy riogatni kell az embereket, hiszen valóban ritka a mellékhatás, és az esetleges babézia vagy egyéb kullancs okozta betegség veszélye jóval nagyobb. Viszont tagadni is kár, hogy voltak már problémák.
Én úgy döntöttem, hogy nekem az a kis kockázat sem éri meg. Szerencsére vannak alternatívák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!